Kenny Demulder en Peter Janssens aan het kruispunt van de Scheldestraat en de Vlaamsekaai. Ze hebben de nieuwe OKO-app maandenlang uitgetest.
Volledig scherm
Kenny Demulder en Peter Janssens aan het kruispunt van de Scheldestraat en de Vlaamsekaai. Ze hebben de nieuwe OKO-app maandenlang uitgetest. © PhT

Jonge Antwerpse ondernemers maken van smartphone de ‘ogen’ van slechtzienden en blinden: “Systeem maakte geen enkele fout op 250.000 kruispunten”

AntwerpenVeilig de straat oversteken: best wel een uitdaging in een drukke stad als Antwerpen. En dat is het nog veel meer voor onze blinde of slechtziende medeburgers. Gelukkig is er nu de OKO-app van het Antwerpse bedrijf AYES die je op elke smartphone kunt installeren. Geluidssignalen vertellen je of de lichten op groen of rood staan. “Het maakt ons zelfstandiger”, zeggen Peter Janssens (46) en Kenny Demulder (42), die het systeem met de ‘artificiële ogen’ de voorbije maanden testten.

  1. Met verborgen camera’s en oortjes, zoals in de film: rijschool helpt ruim 30 klanten frauderen op hun theoretisch examen

    Met verborgen camera’s en oortjes, zoals in de film: rijschool helpt ruim 30 klanten frauderen op hun theore­tisch examen

    De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft woensdag elf beklaagden veroordeeld voor rijexamenfraude. Ze waren klant bij een rijschool in Deurne die hen bij hun theoretisch rijexamen had geholpen met oortjes en verborgen camera’s. Zes van hen kregen een jaar cel, vier een werkstraf van 120 uur en één beklaagde moet een werkstraf van 140 uur verrichten. Ze kregen ook allemaal 800 euro boete, al dan niet met uitstel.
    Deurne
  1. ZNA en GZA Ziekenhuizen openen Digipunten om mensen online wegwijs te maken

    ZNA en GZA Ziekenhui­zen openen Digipunten om mensen online wegwijs te maken

    Om patiënten en hun familie te helpen met hun vragen over computer, smartphone en online toepassingen, openen de Antwerpse ziekenhuizen ZNA en GZA Ziekenhuizen in samenwerking met Digibank Antwerpen twee Digipunten. Op de Digipunten tonen Digihelpers mensen bijvoorbeeld hoe Itsme werkt en hoe ze online een afspraak kunnen maken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een op de twee Vlamingen niet goed kan werken met digitale toepassingen.
    Antwerpen
  2. Antwerps onderzoeksproject over vagina's blaast drie kaarsjes uit: "Vaginale bacteriën duiken ook op de borsten op”

    Antwerps onderzoeks­pro­ject over vagina's blaast drie kaarsjes uit: "Vaginale bacteriën duiken ook op de borsten op”

    Het Isala-project van UAntwerpen blaast drie kaarsjes uit. Dat wordt gevierd met nieuwe onderzoeksresultaten. Zo analyseerden de wetenschappers de bacteriën in het speeksel en op de huid rond de mond, de liesstreek en de borsten. Daar vonden de onderzoekers bacteriën terug die ze ook in de vagina vonden. Isala gaat bovendien op zoek naar vrouwe die onder één dak leven, om te onderzoeken of deze vrouwen een vergelijkbaar vaginaal microbioom hebben.
    Antwerpen