Jonge Antwerpse ondernemers maken van smartphone de ‘ogen’ van slechtzienden en blinden: “Systeem maakte geen enkele fout op 250.000 kruispunten”
AntwerpenVeilig de straat oversteken: best wel een uitdaging in een drukke stad als Antwerpen. En dat is het nog veel meer voor onze blinde of slechtziende medeburgers. Gelukkig is er nu de OKO-app van het Antwerpse bedrijf AYES die je op elke smartphone kunt installeren. Geluidssignalen vertellen je of de lichten op groen of rood staan. “Het maakt ons zelfstandiger”, zeggen Peter Janssens (46) en Kenny Demulder (42), die het systeem met de ‘artificiële ogen’ de voorbije maanden testten.
Artificiële intelligentie (AI) dringt steeds meer ons dagelijks leven binnen. Het is ook het favoriete werkterrein van drie jonge Antwerpse bollebozen. Michiel Janssen (25), zijn broer Vincent (27) en gemeenschappelijke vriend Willem Van de Mierop (25) richtten in 2020 de start-up AYES op. “Een vriend van ons is slechtziend. Daaruit groeide het idee om een camera te ontwikkelen waarmee je veilig over straat navigeert. In de zomer van 2021 begonnen we met de uitbouw van een app.”
Rateltikkers
Hoe het werkt, zagen we donderdag aan het kruispunt van de Scheldestraat met de Vlaamsekaai, naast de werf van het Zuidpark. Peter Janssens had zijn blindegeleidehond Pablo mee, Kenny Demulder had die van hem thuisgelaten. Door de OKO-app te openen en met de smartphone op de verkeerslichten te richten, krijgen ze een signaal dat aangeeft of het rood of groen is. Noem het de draagbare, digitale versie van de ‘rateltikkers’ waarmee 4 op de 10 Antwerpse kruispunten zijn uitgerust. Peter en Kenny zijn twee van de honderd testers die het systeem op punt hielpen te stellen.
Hoe we weten wáár een licht precies staat? Door de camera van de gsm te bewegen. Zodra die een licht in het vizier krijgt, klinkt er geluid. We kunnen ons nu met meer zelfstandigheid door het verkeer begeven. We moeten minder vaak om hulp vragen.
“Voor slechtzienden is er een rood en groen scherm”, zegt Peter. “Hoe we weten wáár een licht precies staat? Door de camera van de gsm te bewegen. Zodra die een licht in het vizier krijgt, klinkt er geluid. We kunnen ons nu met meer zelfstandigheid door het verkeer begeven. We moeten minder vaak om hulp vragen.”
Kenny Demulder: “Een kruispunt kan ingewikkeld zijn, met meer dan vier armen. Maar in de testfase met de app (internationaal, tot in Japan toe, red.) is er 250.000 keer een straat overgestoken zonder fouten.”
Te stil?
Peter Janssens: “Soms moeten we op ons gehoor vertrouwen. Dat is zo als er geen verkeerslichten zijn. Mijn hond herkent ook zebrapaden, maar die heb je niet overal. Het ‘stille’ verkeer – elektrische auto’s en fietsen – is ook lastig. Te veel fietsers denken dat ze bij wijze van spreken overal voorrang hebben.”
De app leert constant bij door de opstapeling van data. Ook het herkennen van bus- en tramnummers zit weldra in het pakket. Voor de drie oprichters van AYES gaat het nu razendsnel. Willem Van de Mierop: “Via een Franse investeerder haalden we 1 miljoen euro op. We testen de app nu in twintig landen. Binnenkort starten we in 20 Amerikaanse steden.” (lees verder onder de foto)
Ook de stad Antwerpen zag meteen brood in een samenwerking. “We gaven een subsidie van 75.000 euro”, zegt schepen van Innovatie Erica Caluwaerts ( Open Vld). “Innovatieve technologie kan het comfort en de leefbaarheid in de stad verhogen. AYES is daar een sprekend voorbeeld van.”
Toegankelijkheid
Met Erica Caluwaerts kwamen ook haar collega-schepenen Karim Bachar (Vooruit) en Annick De Ridder (N-VA) een kijkje nemen. Van Vlaamse kant was minister Bart Somers (Open Vld) op het appél. “Antwerpen is mentorstad ‘Toegankelijkheid’ binnen ons Plan Samenleven, goed voor een totaal budget van 14,1 miljoen euro. De stad moet werk maken van een algehele toegankelijkheid in openbare gebouwen en parken. In Vlaanderen zijn 200.000 mensen slechtziend en 10.000 mensen blind. Het grote voordeel van de OKO-app van AYES is dat je de infrastructuur van kruispunten niet hoeft te veranderen.”
Karim Bachar, schepen van Gelijke Kansen, is benieuwd wat een evaluatie van de app na zes maanden zal opleveren. “We zien het zo breed mogelijk. Gebruiken ook slechtziende 65-plussers bijvoorbeeld de app vaak? Het kan best dat er bepaalde aanpassingen nodig zijn.”
Kenny Demulder en Peter Janssens vragen intussen ook aandacht voor de veilige inrichting van de ontelbare werven in de stad. “Een correcte afsluiting, zonder open hekken, is van levensbelang. Zelf ben ik al een keer of zes in een werfput terechtgekomen”, besluit Kenny.
De OKO-app is in heel België bruikbaar.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Met verborgen camera’s en oortjes, zoals in de film: rijschool helpt ruim 30 klanten frauderen op hun theoretisch examen
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft woensdag elf beklaagden veroordeeld voor rijexamenfraude. Ze waren klant bij een rijschool in Deurne die hen bij hun theoretisch rijexamen had geholpen met oortjes en verborgen camera’s. Zes van hen kregen een jaar cel, vier een werkstraf van 120 uur en één beklaagde moet een werkstraf van 140 uur verrichten. Ze kregen ook allemaal 800 euro boete, al dan niet met uitstel.Deurne -
Ga uit de bol met Pommelien Thijs, Gustaph, Grace en Omdat Het Kan Soundsystem & Average Rob tijdens de JEZ!-feestweek
Noteer vrijdag 31 maart alvast in je agenda. Dan meert de JEZ!-boot aan in Antwerpen. En het belooft de moeite te worden. Onder meer Pommelien Thijs, Gustaph, Grace en Omdat Het Kan Soundsystem & Average Rob trakteren je dan vanaf 16 uur op een spetterend optreden op de Oostendekaai aan het MAS. Ontdek hier de gedetailleerde line-up. -
Zes woningen beschadigd bij nieuwe aanslag in Borgerhout, veroordeelde drugscrimineel geviseerd
In Borgerhout is vannacht rond 1.30 uur opnieuw een aanslag gepleegd die gelinkt wordt aan het drugsmilieu. In de Kortrijkstraat ontplofte een explosief dat heel wat schade aanrichtte. Het doelwit lijkt de veroordeelde drugscrimineel Bilal B. “Mijn broer woont nochtans al zeker een jaar niet meer in het huis”, zegt Tarik B.Borgerhout -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
ZNA en GZA Ziekenhuizen openen Digipunten om mensen online wegwijs te maken
Om patiënten en hun familie te helpen met hun vragen over computer, smartphone en online toepassingen, openen de Antwerpse ziekenhuizen ZNA en GZA Ziekenhuizen in samenwerking met Digibank Antwerpen twee Digipunten. Op de Digipunten tonen Digihelpers mensen bijvoorbeeld hoe Itsme werkt en hoe ze online een afspraak kunnen maken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een op de twee Vlamingen niet goed kan werken met digitale toepassingen.Antwerpen -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Antwerps onderzoeksproject over vagina's blaast drie kaarsjes uit: "Vaginale bacteriën duiken ook op de borsten op”
Het Isala-project van UAntwerpen blaast drie kaarsjes uit. Dat wordt gevierd met nieuwe onderzoeksresultaten. Zo analyseerden de wetenschappers de bacteriën in het speeksel en op de huid rond de mond, de liesstreek en de borsten. Daar vonden de onderzoekers bacteriën terug die ze ook in de vagina vonden. Isala gaat bovendien op zoek naar vrouwe die onder één dak leven, om te onderzoeken of deze vrouwen een vergelijkbaar vaginaal microbioom hebben.Antwerpen