Volledig scherm
Deepak Ramola stond zelf ook even voor de klas. © Klaas De Scheirder

Indische TED Speaker Deepak Ramola bezoekt lyceum Deurne

In het Antwerpse Stedelijk Lyceum Waterbaan is donderdag het jaarthema van het Stedelijk Onderwijs voorgesteld. Met ‘De democratische school’ wil het Stedelijk Onderwijs “het leven op school zo open, inclusief en democratisch mogelijk laten verlopen”. Het werkt daarvoor samen met de Indiase TED Speaker Deepak Ramola. Hij deelde vandaag enkele belangrijke levenslessen met de scholieren.

Eerder dit jaar ging het Antwerps Stedelijk Onderwijs al een samenwerking aan met inspecties van levensbeschouwelijke vakken om leerlingen te vormen tot “actieve burgers”. Het jaarthema “democratische school” is daar een verlengstuk van. “We willen onze scholen inspireren bij de uitbouw van programma’s rond actief burgerschap”, zegt projectmanager Jeroen Lauwers. “Het is niet de bedoeling dat dit tot stand komt binnen één bepaald vak, maar wel dat het door de hele schoolorganisatie sijpelt. Vanuit de verschillende vakken kan je leerlingen leren hoe de maatschappij in elkaar zit en welke plaats zij daarin hebben, maar ook daarbuiten willen we jongeren helpen om aan zelfreflectie en -expressie te doen.”

400.000 levenslessen

Een belangrijke rol in het concreter maken van het thema is weggelegd voor Deepak Ramola, die naar eigen zeggen al 400.000 levenslessen van mensen verzamelde en die wil delen met anderen. Ramola stond donderdag ook zelf even voor de klas. “Er kwam onder meer een oefening aan bod waarbij jongeren een portret van zichzelf moesten maken met daarop één positieve eigenschap van hen uitvergroot”, legt Lauwers uit.

Volgens Antwerps onderwijsschepen Jinnih Beels (sp.a) is actief burgerschap een belangrijke ambitie van het Antwerpse bestuursakkoord. “We hebben nood aan een nieuwe gemeenschappelijkheid in onze samenleving”, zegt ze. “Actief burgerschap is daar een deel van het antwoord. Waarbij ons verleden niet gemeenschappelijk hoeft te zijn, maar het nu en onze toekomst des te meer.”

Volledig scherm
Deepak Ramola. © Klaas De Scheirder
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Tijgerpython Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaande”

  Tijgerpy­thon Germaine keert wellicht nooit meer terug naar baasje: “Kans dat college vergunning geeft is onbestaan­de”

  De kans dat Yves Loones en zijn gezin hun tijgerpython Germaine ooit nog terugzien is bijzonder klein. Yves kreeg bij de politie te horen dat de kans erg klein is dat de stad een vergunning zal toekennen. “Het schepencollege moet hierover beslissen en die zullen dat blijkbaar nooit goedkeuren. Stel dat er iets zou gebeuren is de stad mee verantwoordelijk. Onbegrijpelijk, ik wil alle verantwoordelijkheid op mij nemen.” De stad laat weten dat er nog geen beslissing is genomen omdat er nog geen vergunning is aangevraagd.
 2. Fotograaf Stephan Vanfleteren houdt overzichtstentoonstelling in Fotomuseum: “Acht maanden in mijn kelder geleefd om foto’s te selecteren”
  PREMIUM

  Fotograaf Stephan Vanflete­ren houdt overzichts­ten­toon­stel­ling in Fotomuseum: “Acht maanden in mijn kelder geleefd om foto’s te selecteren”

  De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (50) pakt vanaf volgende week uit met zijn eerste overzichtstentoonstelling ‘Present’. Hij neemt daarvoor het hele Fotomuseum in. Nog nooit eerder werd het hele museum ingenomen door één fotograaf. Naast Vanfleterens bekende werken zal je er ook pareltjes zien die hij terugvond in zijn allereerste fotomappen. “Alsof ik naar mijn eigen leven terugkijk”, zegt hij. “Ik vertoefde 8 maanden in mijn kelder om deze selectie te maken. Dit is heel spannend want als er nu geen volk op af komt is dat zonde van al die tijd”, lacht hij.