Directeur Eva Olde Monnikhof en curator Catherine Regout
Volledig scherm
Directeur Eva Olde Monnikhof en curator Catherine Regout © Klaas De Scheirder

Hoogmis van het zilver te bewonderen in DIVA

De Zilvertriënnale houdt halt in het diamantmuseum DIVA. Daarmee haalt het museum een internationale topwedstrijd naar Antwerpen. Verschillende smeedkunstenaars tonen dat zilver bijlange niet dood is en dat de ambacht ook in 2020 erg functioneel kan zijn. De Zilvertriënnale is nog te zien van 16 februari tot 19 april in DIVA.

“Zilversmeedkunst is geen dode materie en deze tentoonstelling toont dat. Daarom zijn wij heel blij dat de Zilvertriënnale halt houdt in DIVA.” Directeur Eva Olde Monnikhof liep op wolkjes bij de voorstelling van de nieuwe tentoonstelling. De Zilvertriënnale is de belangrijkste internationale wedstrijd voor hedendaags zilver en wordt georganiseerd door het Duitse ‘Gesellschaft für Goldschmiedekunst’ en het ‘Deutsches Goldschmiedehaus Hanau’. Naast de prijswinnende objecten, ontdekt de bezoeker ook wie deze ontwerpers zijn en welke technieken zij hebben toegepast.

“Acht dinertafels vormen het decor voor de getoonde objecten en gebruiksvoorwerpen. DIVA daagt de bezoeker uit om na te denken over het gebruik van zilveren objecten. Opvallend in deze editie zijn kleinere voorwerpen die sierlijk en tegelijk technisch zeer verfijnd zijn”, vertelt curator Catherine Regout, “Het ontwerp is hierbij belangrijker dan de functie: wat op het eerste gezicht normale gebruiksvoorwerpen lijken, blijken in de praktijk minder geschikt. Het materiaal zilver wordt tot kunstvorm verheven.”

Met dank aan cocktailavond

De eerste prijs, ook bekend als de Ebbe Weiss-Weingart prijs, reikt de jury uit aan Juliane Schölß (°1977) die hen overtuigt met een groep bekers gemaakt in verschillende kleuren metaal en formaten. “Het idee ontstond na een cocktailavond waarbij Juliane merkte dat elk drankje een ander glas had. Met dat idee is ze aan de slag gegaan. Het resultaat is een samenspel tussen design en kunst. Is het bruikbaar? Dat weet ik niet maar je ziet duidelijk dat ze vertrokken is vanuit de ambacht”, vertelt Olde Monnikhof. Sungho Cho (°1975) krijgt de tweede Robbe-Berking prijs met schalen gemaakt uit zeer dunne platen zilver, voorzien van verschillende patronen. De derde prijs of Ebbe Weiss-Weingart Silver prijs ging naar de groep vazen Das Paar en Drei Schwestern gemaakt door Sarah Cossham (°1979).

De Zilvertriënnale is nog te zien van 16 februari tot 19 april in DIVA.

Het winnende ontwerp van Juliane Schölß
Volledig scherm
Het winnende ontwerp van Juliane Schölß © Klaas De Scheirder
Zilvertriënnale
Volledig scherm
Zilvertriënnale © Klaas De Scheirder
Zilvertriënnale
Volledig scherm
Zilvertriënnale © Klaas De Scheirder
 1. Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”
  PREMIUM

  Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”

  Nog nét op tijd verhuisde Tatyana Beloy (35), zwanger van haar eerste kindje, met haar vriend en pluszoontje naar een huis met tuin in de Antwerpse rand. Ondanks de coronacrisis probeert ze de negativiteit uit haar leven te weren: “Tijd is rijkdom, nu is het moment om te onthaasten en dingen te doen die je altijd al wilde doen.” Het overzicht van hoe bekende Antwerpenaars de lockdown beleven, vind je hier.
 2. “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium
  PREMIUM

  “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium

  Exact tien jaar geleden verstoorde Fouad Belkacem met zijn pas opgerichte Shariah4Belgium een lezing aan de universiteit in Antwerpen. Dichter/schrijver Benno Barnard had zijn lezing als titel “Lang leve God, weg met Allah” gegeven. “De dagen nadien werd ik uitgescholden voor racist en islamhater. Ja, ik en niet die Belkacem was een gevaar voor de democratie.” Wij blikken in drie afleveringen terug op 10 jaar Shariah4Belgium.
 1. Bekende Antwerpse strafpleiter naar rechtbank doorverwezen in zaak van heling en witwassen

  Bekende Antwerpse strafplei­ter naar rechtbank doorverwe­zen in zaak van heling en witwassen

  De bekende Antwerpse strafpleiter Tim Smet moet voor de correctionele rechtbank verschijnen op verdenking van heling en witwassen. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Smet wordt ervan verdacht dat hij zich door zijn cliënte Ashley Van de Velde, die samen met haar vriend moet terechtstaan voor de roofmoord op een gevangenisverpleegster, heeft laten betalen met een deel van de buit. Smet ontkent de aantijgingen.
 2. Fitness FitalityClubs biedt online trainingsplatform
aan voor zorgverleners

  Fitness Fitality­Clubs biedt online trainingsplatform aan voor zorgverle­ners

  De vijf Antwerpse FitalityClubs bieden vanaf maandag 6 april hun gezamenlijke trainingsplatform FitalityClubs Online Community (FOC) gratis aan voor alle zorg- en hulpverleners, ongeacht of ze lid zijn van een van deze clubs, en dit voor de volledige duur van de coronacrisis. Wie werkzaam is in de zorg, kan een toelatingsverzoek sturen naar de gesloten Facebookgroep FitalityClubs Online Community met het begeleidende bericht “Ik ben zorgverlener”.