Volledig scherm
© RV / BELGA

Hoge Raad voor Justitie licht volledig Antwerps gerecht door na moord op Julie Van Espen

De Hoge Raad voor Justitie meldt dat  zijn Advies- en Onderzoekscommissie  een bijzonder onderzoek opent naar de  Antwerpse rechters die betrokken waren bij de eerdere rechtszaken tegen Steve Bakelmans.   “Het is niet de bedoeling om individuele rechters te sanctioneren op basis van dit onderzoek”, laat voorzitter Christian Denoyelle van de Hoge Raad weten. 

De man werd in juni 2017 veroordeeld tot vier jaar cel voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. De rechter ging niet over tot een onmiddellijke opsluiting, hoewel de procureur daarop had aangedrongen.

Bijna twee jaar later liep Bakelmans nog altijd vrij rond omdat zijn proces in beroep op de lange baan was geschoven. De voorzitter van het hof van beroep had in september 2018 een strafkamer gesloten omdat hij onvoldoende rechters had. 

Deze gang van zaken leidde mee tot de tragedie waarbij de 20-jarige Julie Van Espen uit Schilde begin mei 2019  het leven verloor. Zij werd gewurgd aan de brug van het Sportpaleis. Bakelmans gooide haar stoffelijke overschot in het Albertkanaal. 

De Hoge Raad voor Justitie laat vandaag weten dat een bijzonder onderzoek wordt ingesteld naar de handelswijze van de Antwerpse rechters. 

“Dit onderzoek gebeurt door de Advies- en Onderzoekscommissie, het onafhankelijke orgaan dat verantwoordelijk is voor de externe controle op de rechterlijke macht .  De conclusies van dit onderzoek worden na de zomer verwacht”, aldus de Hoge Raad voor Justitie in een persbericht. 

Na de dood van Julie Van Espen besliste de nieuwe voorzitter van het hof van beroep in Antwerpen om de gesloten strafkamer te heropenen. De zaak van de eerdere verkrachting door Bakelmans werd vorige week met spoed door deze strafkamer behandeld.  Op 26 juni doen de rechters uitspraak. Steve Bakelmans riskeert vijf jaar cel voor de verkrachting van zijn ex-vriendin.

“Geen sancties tegen individuele rechters” 

Voorzitter Christian Denoyelle van de Hoge Raad voor Justitie  legt uit dat zowel rechters van het hof van beroep als van de rechtbank van eerste aanleg  betrokken worden. Ook de procureur en de procureur-generaal zullen om informatie worden verzocht.  Voor de Hoge Raad is het nooit de  bedoeling  om  individuele rechters te sanctioneren op basis van dit onderzoek. De Raad heeft enkel een adviserende functie. 

Christian Denoyelle: “Een rechter is altijd onafhankelijk. Hij kan niet gestraft worden omdat hij een bepaalde uitspraak in een dossier heeft gedaan. Dat kan ook de Hoge Raad niet. Het zou de onafhankelijkheid van de rechters aantasten.  Je kan moeilijk een rechter een tuchtstraf geven omdat hij een bepaalde uitspraak heeft gedaan.” 

De Hoge Raad wil met het onderzoek vooral naar ‘systeemfouten’ zoeken. Een van de punten die  eruit springt,  is de sluiting van de strafkamer door het Antwerpse hof van beroep.  

Christian Denoyelle: “Hoe is die sluiting tot stand gekomen? Wie is daarover geraadpleegd? Hoe is de opvolging gebeurd? Dat zijn vragen die wij ons  vanaf het begin stellen. De antwoorden kunnen helpen om in de toekomst betere beslissingen te nemen, niet enkel in Antwerpen maar in het hele land.”

Het onderzoek naar het Antwerpse gerecht wordt geleid door een magistraat, samen met twee  auditors van de Hoge Raad voor Justitie.   Voorzitter Christian Denoyelle houdt zich afzijdig van het onderzoek omdat hij zelf lange tijd jeugdrechter was bij de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg. 

Het onderzoeksrapport wordt na de zomer overgemaakt aan het parlement, de minister van Justitie en aan de hoogste gerechtelijke instanties. Normaal gesproken wordt het ook op de website van de Hoge Raad gepubliceerd. 

Video: Hoge Raad voor Justitie stelt zich ernstige vragen 

Christian Denoyelle, voorzitter van de Hoge Raad voor de Justitie, kaartte de kwestie al aan op 10 mei.

Video: hof van beroep hekelt onderbezetting

Eerste voorzitter Rob Hobin van het Antwerpse hof van beroep gaf op 8 mei uitleg over de “enorme onderbezetting in de zomer van 2018”.

Video: waarom verkrachtingszaak Steve Bakelmans zo lang aansleepte

Hobin legde ook uit dat een behandeltijd van twee jaar voor een procedure in hoger beroep “écht niet normaal is”.

Video: Steve Bakelmans riskeert zwaardere straf in beroep

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Carl (41) wil als eerste Belg in roeiboot Atlantische oceaan over: “12 uur roeien per dag, maar de echte strijd wordt in het hoofd geleverd”
  PREMIUM

  Carl (41) wil als eerste Belg in roeiboot Atlanti­sche oceaan over: “12 uur roeien per dag, maar de echte strijd wordt in het hoofd geleverd”

  Carl Plasschaert (41) roeit straks, als alles goed gaat, als eerste Belg in z'n eentje de Atlantische Oceaan over. Op 12 december vertrekt hij op Canarisch eiland La Gomera voor een helse tocht van 5.000 kilometer. Twaalf uur roeien per dag, twee maanden lang. Alleen in een bootje van zeven meter op oneindig water. Il faut le faire. "We zijn gebrieft. De tweede en derde dag denk je dat je dood gaat. De vierde, vijfde en zesde dag zou je willen dat je dood was."
 2. Ouders, broers en vriendin Sophie nemen afscheid van Ben Vanleene (28): “We waren klaar voor ons eigen huisje, onze puppy”

  Ouders, broers en vriendin Sophie nemen afscheid van Ben Vanleene (28): “We waren klaar voor ons eigen huisje, onze puppy”

  In een zaal van het crematorium op het Schoonselhof, hebben vrienden, familie en vriendin Sophie afscheid genomen van Ben Vanleene (28). Hij verdween op 10 november na een match van zijn club Antwerp tegen Club Brugge. Twee weken later werd het lichaam van de 28-jarige supporter gevonden. “We waren klaar voor ons eigen huisje, onze puppy”, zegt vriendin Sophie. “We hebben het de laatste weken vaak gezegd en gestuurd. En ik meen het echt, met heel mijn hart en voor altijd: Ben, je bent de beste, ik zie je graag.”
 3. Advocaten beschuldigden zien wél verzachtende omstandigheden: “Bart is geen Dutroux of Horion. Hij is niet gewetenloos”
  PREMIUM

  Advocaten beschuldig­den zien wél verzachten­de omstandig­he­den: “Bart is geen Dutroux of Horion. Hij is niet geweten­loos”

  De verdediging van Bart Goossens (37) en Natasja De Paepe (39), die donderdagavond door de Antwerpse assisenjury schuldig werden bevonden aan de roofmoord op de gepensioneerde leraar Frank Serruys (62) uit Antwerpen, ziet – in tegenstelling tot het openbaar ministerie - wél verzachtende omstandigheden. De advocaten van de beschuldigden vroegen de jury om hun clënten niet levenslang naar de gevangenis te sturen.
 1. PVDA houdt Toekomstforum over De Lijn met internationale gasten

  PVDA houdt Toekomstfo­rum over De Lijn met internatio­na­le gasten

  De Lijn is de afgelopen weken niet uit de actualiteit weg te branden. Afgeschafte ritten, ontevreden reizigers én chauffeurs en problemen met laadpalen beheersen de krantenkoppen. Dit weekend opent De Lijn dan weer feestelijk de nieuwe Noorderlijn. Maar ook daar klinkt veel kritiek. Jos D’Haese, Vlaams Parlementslid voor de PVDA, nodigt daarom experten, gebruikers en internationale gasten uit voor een ‘Toekomstforum’ over De Lijn.
 2. Aanklager eist levenslang tegen moordkoppel: “Ik zie geen enkele verzachtende omstandigheid”

  Aanklager eist levenslang tegen moordkop­pel: “Ik zie geen enkele verzachten­de omstandig­heid”

  Het openbaar ministerie heeft voor het Antwerpse assisenhof de levenslange opsluiting geëist van Bart Goossens (37) en Natasja De Paepe (39). De jury verklaarde het koppel gisterenavond al schuldig aan de roofmoord op de gepensioneerde leraar Frank Serruys (62) uit Antwerpen. Het slachtoffer was in de woning van De Paepe met geweld om het leven gebracht, waarna de twee hem hadden bestolen. Een definitieve uitspraak over de strafmaat wordt later vandaag, na de pleidooien van de verdediging, verwacht.