De fabrieksschouwen van Umicore in de wijk Moretusburg.
Volledig scherm
De fabrieksschouwen van Umicore in de wijk Moretusburg. © Klaas De Scheirder

Hoge loodwaarden rond Umicore: “Al dertig gezinnen willen huis wel verkopen”

De gemeenteraad heeft maandag een motie van de drie meerderheidspartijen (N-VA, sp.a en Open Vld) aangenomen over metaalverwerkend bedrijf Umicore. De stad zal erover waken dat geen enkele eigenaar in de wijken rond de fabriek tot een verkoop wordt gedwongen. Intussen hebben volgens schepen Fons Duchateau (N-VA) zo’n dertig gezinnen laten weten dat ze eventueel willen verhuizen.

 1. Nieuw online taxidienst Beep rijdt Antwerpen binnen
  Antwerpen

  Nieuw online taxidienst Beep rijdt Antwerpen binnen

  In juni dit jaar heeft de stad Antwerpen het stedelijk taxireglement opgeheven. Chauffeurs kunnen nu hun prijzen kiezen en er is ook geen limiet meer op het aantal taxi’s. Dat zet de deur open voor de Ubers van deze wereld en daar is Beep er een van. Het nieuwe onafhankelijke online taxiplatform werkt met een vaste prijs per rit en doet beroep op zelfstandige chauffeurs. “De nieuwe Uber? We zijn gewoon anders. Maar in essentie doen we wel hetzelfde”, zegt mede-initiatiefnemer Steve Van Avermaet van Beep.
 2. Schilders vinden oorlogsboodschap uit 1941 in gewelf van Sint-Jacobskerk: “Geniet volop van het leven en neem bijtijds een ander vrouwtje”
  PREMIUM
  Antwerpen

  Schilders vinden oorlogs­bood­schap uit 1941 in gewelf van Sint-Jacobskerk: “Geniet volop van het leven en neem bijtijds een ander vrouwtje”

  “Wij staan hier te werken, zwart van den honger. Tot den laatsten cent persen zij ons af om een weinig eten.” Nee, dit is geen noodkreet van uitgebuite werkkrachten anno 2020, maar een stem uit 1941, tijdens WO II. Dit is een fragment van een boodschap die vier arbeiders in de Antwerpse Sint-Jacobskerk op orderbriefjes van de stad hebben neergeschreven. De briefjes zijn tijdens restauratiewerken teruggevonden in een sluitsteen van het gewelf, 27 meter hoog. Netjes opgevouwen in een luciferdoosje. Het Stadsarchief reconstrueerde de levensloop van het viertal.
 1. Vzw ArmenTeKort over Wereldag van het verzet tegen Armoede: “De Antwerpenaar heeft dé sleutel in eigen handen om armoede tegen te gaan”
  Antwerpen

  Vzw ArmenTe­Kort over Wereldag van het verzet tegen Armoede: “De Antwerpe­naar heeft dé sleutel in eigen handen om armoede tegen te gaan”

  “Schrik je door het grote armoedecijfer? Dat is menselijk, maar daarmee verander je niets aan dat cijfer.” Dat zegt Rik Rijnders van ArmenTeKort vzw naar aanleiding van Werelddag van het verzet tegen Armoede. Toch is er ook goed nieuws, want met het buddysysteem heeft de Antwerpse vzw ook dé sleutel in handen om het verschil te maken. “Niet met geld, maar met aandacht voor elkaar en vriendschap”, klinkt het.
 2. Ethiopische kinderen aan de slag met Antwerpse boeken: Kringwinkels steunen nieuwe bibliotheek met grote schenking
  Antwerpen

  Ethiopi­sche kinderen aan de slag met Antwerpse boeken: Kringwin­kels steunen nieuwe biblio­theek met grote schenking

  De Antwerpse Kringwinkels doneerden een 300-tal anderstalige boeken aan Adey, een Antwerpse verenging die een bibliotheek in Bahir Bar, een stad in het noorden van Ethiopië, zal oprichten. “In Ethiopië is een groot tekort aan boeken en een onstabiel onderwijssysteem. Op deze manier willen we de jeugd in Ethiopië ondersteunen”, vertelt initiatiefneemster Hilina Mulatu.