Stadsbouwmeester Christian Rapp met schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) bekijken de expo.
Volledig scherm
Stadsbouwmeester Christian Rapp met schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) bekijken de expo. © Klaas De Scheirder

“Hoe ziet het Antwerpen van morgen eruit?”: Nieuwe expo in stadhuis

ANTWERPENHoe zag Antwerpen er vroeger uit? En veel belangrijker: hoe morgen? Waar groeit de Koekenstad naartoe en hoe gaat ze om met uitdagingen als leefbaarheid en klimaat? De vernieuwde expo ‘Antwerpen Morgen’ - voortaan te bezichtigen in het stadhuis - van het team achter stadsbouwmeester Christian Rapp probeert antwoorden te geven op al die vragen.

 1. Universiteit zoekt bomen in privétuinen voor onderzoek: “Positief effect op de leefbaarheid van de stad aantonen”
  ANTWERPEN

  Universi­teit zoekt bomen in privétui­nen voor onderzoek: “Positief effect op de leefbaar­heid van de stad aantonen”

  De temperatuur verlagen en de luchtvochtigheid verhogen, oftewel de stad meer leefbaar en gezond maken. Dat is waar bomen in de stedelijke ruimte voor moeten zorgen. Met het project ‘Bomen zijn cool’ willen Universiteit Antwerpen en studiebureau Antea Group dat ook hard maken. Ze zijn op zoek naar mensen die hun bomen in privétuinen willen laten monitoren en welk effect ze op de omgeving hebben. Zo ook bij Jo en Willem: “De buren willen dat we onze bomen uitdoen maar wij willen hun nut bewijzen, ook voor hen.”
 2. Luc Van der Kelen over de overstromingsramp van 1953: “Het ging zo snel dat er niets meer te redden viel”
  PREMIUM
  Column

  Luc Van der Kelen over de overstro­mings­ramp van 1953: “Het ging zo snel dat er niets meer te redden viel”

  Nederland heeft deze week de overstromingsramp van februari 1953 herdacht. Er vielen toen 1.880 doden te betreuren. Die nachtelijke storm is nog lang niet vergeten. Een derde van het land was onder water gelopen. Er was enkel nog water. Als ik het ergens mee moet vergelijken, dan is dat met de watersnood in Pakistan, zoals die recent te zien was in het nieuws. Water zover het oog reikte.