De moord op Albert Pot en Theo Grijp schokt Antwerpen.  Op dag van de begrafenis, 26 mei 1936, volgen tienduizenden de rouwstoet langs de kant van de weg.
Volledig scherm
PREMIUM
De moord op Albert Pot en Theo Grijp schokt Antwerpen.  Op dag van de begrafenis, 26 mei 1936, volgen tienduizenden de rouwstoet langs de kant van de weg. © RV

Hoe een fascistische Antwerpse moord uit 1936 tot de grootste staking ooit leidde: “Ze zijn weer bezig, ze zijn weer bezig”

AntwerpenIn de nacht van 22 op 23 mei 1936 worden twee socialistische syndicalisten in de Antwerpse binnenstad neergekogeld door een fascist. De moord op Albert Pot (19) en Theo Grijp (37) gaf aanleiding tot de grootste algemene staking ooit in ons land, en betekende meteen ook het begin van onze moderne sociale zekerheid. De gebeurtenissen worden zaterdag om 14 uur door de socialistische vakbond ABVV herdacht.

  1. Spoorloze bendeleider ‘Piwi’ veroordeeld tot 10 jaar cel voor drugsinvoer: “Hij wilde snel rijk worden om dan te verhuizen naar Dubai”
    Antwerpen

    Spoorloze bendelei­der ‘Piwi’ veroor­deeld tot 10 jaar cel voor drugsin­voer: “Hij wilde snel rijk worden om dan te verhuizen naar Dubai”

    De leider van een drugsbende Zakaria El K. (26), bijgenaamd ‘Piwi’, is veroordeeld tot tien jaar cel en een boete van 10.000 euro. Vijf miljoen drugswinst is verbeurdverklaard. Piwi was niet aanwezig bij de uitspraak. Woensdag deed de politie nog een huiszoeking bij hem in een nieuw drugsonderzoek. “Hij was niet thuis en al zijn kleding was verdwenen”, stelde de procureur.