Schepen Tom Meeuws en Claude Marinower stelden de hitteverklikker voor
Volledig scherm
Schepen Tom Meeuws en Claude Marinower stelden de hitteverklikker voor © Klaas De Scheirder

Hitteverklikker waarschuwt bij warm weer en vertelt je waar je verkoeling kan vinden: “Deze technologie kan levens redden”

Stadslabo2050 heeft de hitteverklikker voorgesteld, dat is een interactieve website die de inwoners van de wijk Sint-Andries informatie bezorgd over de temperatuur in de wijk. Dankzij sensoren in de wijk kan er nauwkeurig gemeten worden of er een gevaar is voor zwakkere bevolkingsgroepen. Bovendien geeft de website aan waar je verkoeling kan vinden.

In de zomer van 1976 stegen de temperaturen gedurende zestien opeenvolgende dagen tot boven de 30 graden. Het was heet en de overheid raadde de bevolking aan hun badwater te gebruiken om de moestuin te besproeien terwijl de paus dan weer opriep te bidden om wat regen. Anno 2019 komt de stad Antwerpen met een hitteverklikker op de proppen om dergelijke warme periodes de baas te kunnen. 

Te midden van de wijk Sint-Andries ontwikkelde Stadslab2050 een ‘smart zone’. Hier monitoren verschillende sensoren temperatuur, windsnelheid en luchtvochtigheid. Die informatie wordt naar een website gestuurd zodat jongeren, ouderen, mantelzorgers en verplegend personeel accurate, aan de wijk gebonden informatie krijgen over de warmte. “Deze technologie kan levens redden”, zegt schepen Claude Marinower.

Verbinden

Dergelijke technologie is nodig, klinkt het. “Want de stad is een hitte-eiland waar de temperatuur op warme dagen al gauw 9 graden horen ligt dan buiten de stad. De sensoren meten en sturen die informatie door naar de website van de hitteverklikker. Op die website kan je de temperatuur volgen en vind je nuttige tips hoe je je kan verkoelen”, vertelt schepen Tom Meeuws. Maar het grote voordeel aan de website is volgens Meeuws dat deze technologie mensen verbindt. “Op de website vind je een interactieve kaart waarop alle plekken staan die belangrijk zijn tijdens warme dagen. Denk maar aan drinkwaterkraantjes, medische posten en apothekers. Maar ook vind je er koele binnen- en buitenplekken op op wandelafstand.”

Proefproject

Momenteel is de hitteverklikker nog een proefproject dat loopt tot 30 september. De informatie over de temperatuur en de interactieve kaart beslaat momenteel enkel de wijk Sint-Andries. Tijdens de proefperiode zal uitsluitend een gebruikersgroep, voornamelijk samengesteld uit zorgpersoneel, experimenteren met het systeem. Zij zullen de hittewaarschuwingen ook ontvangen via andere kanalen als e-mail of sms-berichten. “Bovendien laat de website toe dat de informatie eenvoudig geprint kan worden voor mensen die niet over een computer beschikken”, vult schepen Marinower aan. 

Met de ‘Antwerp smart zone’ wil de stad zich wapenen voor de problemen van morgen. “Met slimme sensoren worden nu al oplossingen gezocht om veiliger over te steken of om efficiënter om te springen met verlichting. En nu dus de hitteverklikker. Met deze technologie kunnen we het leven in de stad verkoelen en tegelijk Antwerpen laten uitgroeien tot een hotspot voor innovatie.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Een half jaar na peperdure gentherapie: “Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt”
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: “Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt”

  Pia Boehnke, de baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en ze eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied.“Sommige dagen vergelijken ik Pia met ‘normale’ kindjes van haar leeftijd”, zegt mama Ellen De Meyer. “Dan doet het ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat ze niet kan en ook nooit zal kunnen.”
 2. Negen bewoners vermoedelijk aan corona overleden: Zorgbedrijf Antwerpen gaat nu iedereen testen in acht van zijn negentien rusthuizen

  Negen bewoners vermoede­lijk aan corona overleden: Zorgbe­drijf Antwerpen gaat nu iedereen testen in acht van zijn negentien rusthuizen

  Acht rusthuizen van het Zorgbedrijf Antwerpen hebben een kit aangekregen om het personeel en de bewoners op een coronabesmetting te testen. In totaal gaat het om 1.136 mensen. De recentste cijfers geven aan dat in de 19 woonzorgcentra van het Zorgbedrijf - goed voor circa 3.200 residenten - inmiddels negen bewoners zijn overleden. Slechts één is met absolute zekerheid door corona gestorven, de acht anderen waarschijnlijk.
 3. Terreinwagen ramt balustrade boven Ring

  Terreinwa­gen ramt balustrade boven Ring

  Een SUV-terreinwagen RAnge Rover is donderdagavond rond 20 uur uit de bocht gegaan op de aansluiting van de Antwerpse Ring met de A12. De auto kwam uit de richting Nederland en nam aan hoge snelheid de afrit. Hij raakte een bestelwagen van Fluvius in de flank en botste dan op de balustrade van de brug over de Ring. Een deel van het hek brak af en viel op de ondergelegen rijbanen. Drie auto’s die kwamen aangereden, konden het gevaarte niet meer ontwijken en raakten beschadigd.