Het team van Museum Plantin-Moretus, met vooraan rechts: De bekende conservator Max Rooses, datum: voor 1904.
Volledig scherm
Het team van Museum Plantin-Moretus, met vooraan rechts: De bekende conservator Max Rooses, datum: voor 1904. © Museum Plantin-Moretus

Historische Antwerpse glasplaten in Nederland gedigitaliseerd: “Beelden zijn erg waardevol”

AntwerpenEen grote verzameling historische foto’s op glasplaat – een van de oudste materialen om foto’s op af te beelden – is vanuit het Antwerpse MAS naar Nederland vertrokken om er gedigitaliseerd te worden. Het is het startschot van een grootschalige operatie: tegen eind 2023 worden in heel Vlaanderen liefst 170.000 exemplaren digitaal beschikbaar gemaakt. “Foto’s op glasplaat zijn nu door hun kwetsbaarheid amper toegankelijk. Nochtans zijn ze erg waardevol”, aldus Annelies Valgaeren van het MAS.

 1. Stad begint aan laatste stuk Zuidpark: “Moet voorbeeld worden van hoe we stad groener en blauwer willen maken”
  Antwerpen

  Stad begint aan laatste stuk Zuidpark: “Moet voorbeeld worden van hoe we stad groener en blauwer willen maken”

  De stad trapte dinsdag de derde en laatste fase af van de aanleg van het Zuidpark. Tegen de lente van 2024 ligt er dan een park van zeven hectare. Een hemelwaterput met een capaciteit van 1,5 miljoen liter zal niet enkel het groen bevloeien. Na filtering kan het ‘grijs’ water dienen voor de toiletten of de wasmachine in het kopgebouw van Nieuw Zuid. Dat moet nog wel worden gebouwd.
 2. Pittige gemeenteraad op komst: Groen wil socialisten kleur laten bekennen over tunnel onder Scheldekaaien
  PREMIUM
  Antwerpen

  Pittige gemeente­raad op komst: Groen wil socialis­ten kleur laten bekennen over tunnel onder Schelde­kaai­en

  De eerste gemeenteraad in de vernieuwde raadszaal van het gerenoveerde stadhuis zou wel eens een taaie brok kunnen worden. De oppositie heeft een pak munitie op zak. Groen wil met een motie meerderheidspartij Vooruit kleur laten bekennen over de plannen voor een tunnel onder de Scheldekaaien. Ook over de war on drugs, het ontslag van een van de vijf stadsdichters en de werken op de Antwerpse luchthaven lijkt een pittig debat op komst.