“Herinneren met iedereen zodat de een de ander niet vergeet”: 150 mensen herdenken Jodenrazzia van augustus 1942
AntwerpenDe Jodenrazzia van 28 op 29 augustus 1942 blijft een van de donkerste episodes uit de Antwerpse geschiedenis. De Duitse bezetter en de Antwerpse politie pakten in de wijk Zurenborg bijna duizend mensen op. Slechts vijftien van hen keerden in 1945 levend terug uit de vernietigingskampen. 150 wandelaars herdachten zaterdagavond de vreselijke gebeurtenis.
Philippe TruytsLaatste update:29-08-21, 17:23
Schrijver Jeroen Olyslaegers en historicus Herman Van Goethem zijn met hun teksten en duiding vaste gasten op de herdenking, die sinds 2017 – behalve vorig jaar door corona – wordt gehouden. Onderweg wordt halt gehouden aan huizen en struikelstenen van de slachtoffers van de bezetting. “Dat dit ontstaan is vanuit bezorgde ouders maakt het in Antwerpen uniek en is de reden dat ik er bij wil zijn”, zegt Jeroen Olyslaegers. De auteur bracht zaterdag net als de voorbije jaren passages uit zijn roman ‘Wil’. Daarin is het hoofdpersonage als hulpagent betrokken bij de jacht op Joodse burgers.
Gedenksteen
“De wandeling is zo’n beetje een ritueel geworden”, vindt Herman Van Goethem, die met ‘1942: het jaar van de stilte’ een onmisbaar naslagwerk schreef. Bijzondere aandacht was er voor stedelijke basisschool Crea 16 in de Grotehondstraat. Het was een van de plekken waar opgepakte Joden werden verzameld voor de Duitsers hen via de Dossinkazerne naar Auschwitz brachten. In april is er een gedenksteen onthuld. “Herinneren met iedereen zodat de een de ander niet vergeet”, zo vereeuwigde Jeroen Olyslaegers het leed.
In de stedelijke basisschool De Esdoorn in de Vinçottestraat speelden zich gelijkaardige taferelen af. Maar tot nu toe heeft niemand de kat de bel aangebonden met het oog op een waardige herdenking
Herman Van Goethem
Van Goethem wil nog iets kwijt: “In de stedelijke basisschool De Esdoorn in de Vinçottestraat speelden zich gelijkaardige taferelen af. Ook daar zijn Joden bij elkaar gedreven. Maar tot nu toe heeft niemand de kat de bel aangebonden met het oog op een waardige herdenking.”
Parkje
In de zomer en herfst van 1942 zijn alleen al in de Korte Van Ruusbroecstraat 90 Joden opgepakt. De 26-jarige Hilda Eltbogen was er een van. Ze werd in juni bekeurd omdat ze in een parkje zat: de bezetter had dat verboden voor Joden. De agent noteerde ook dat ze zichtbaar verward was, ze leek geestesziek. Uiteindelijk zal ze op 11 september 1942 worden aangehouden. In Auschwitz wordt ze vermoord.