Volledig scherm
bomen koxplein © Laenen

Hebben bomen op het Koxplein te lijden onder een laagje asfalt?

Op het onlangs heraangelegde Koxplein in Borgerhout lijkt het wel of er asfalt is gelegd vlak tegen de basten van de bomen op het plein. Het gaat echter om een waterdoorlatende harslaag te gaan, die de bomen niet bedreigt. Het hars is wel te dicht bij de bomen gelegd, want er zou 10 centimeter rond de stam vrij moeten zijn.

De basten van de zeven bomen op het Koxplein in Borgerhout lijken wel volledig toegedekt te zijn met asfalt. Nog niet zo lang geleden werd er een donkergrijze laag aangelegd, vlak tegen de bomen. Nathan, een verontwaardigde buurtbewoner, is hier niet over te spreken. “In een artikel dat ik onlangs las wordt trots meegedeeld dat Antwerpen vooral meer bomengroen wil en de bestaande bomen in de stad in kaart wil brengen en kijken of ze nog voldoende groeiplaats hebben om verder te groeien. Dit deed me toch even ernstig met de ogen knipperen! Een dag eerder was ik immers nog langs het Koxplein gefietst, waar recentelijk nieuw asfalt is gelegd tegen de basten van zeven gezonde bomen. Niet bepaald de ruimte die een boom nodig heeft om verder te kunnen groeien!”

Boomvriendelijk ‘asfalt’

“Er is inderdaad een fout gebeurd bij de heraanleg van het plein”, zegt Marij Preneel (Groen), districtsvoorzitter van Borgerhout en verantwoordelijke voor Openbaar Domein. “Er zou 10 centimeter rond de stam vrij moeten blijven, maar de aannemer heeft de laag tot tegen de stam gelegd. De bomen zijn hierdoor echter niet in gevaar: die 10 centimeter is enkel zodat de bomen nog verder kunnen groeien en ze zijn dus niet in een bedreigende situatie, en het ‘asfalt’ is een water- en luchtdoorlatende harslaag, volledig boomvriendelijk. De kleur van die harslaag is jammer genoeg wat donker uitgedraaid, waardoor het erg op asfalt lijkt.”

Geen beplanting

Bij de heraanleg van het Koxplein, waarbij de riolering vernieuwd is, kon volgens Preneel geen groen rond de bomen worden aangeplant, omdat de grond al vol zit met de wortels van de bomen. “Er kon sowieso geen beplanting komen rond de bomen, waardoor er ook omwille van onderhoud gekozen is voor de waterdoorlatende harslaag. Die is jammer genoeg te donker, en ook te dicht bij de stam van de bomen gelegd. We hebben de aannemer gevraagd om dat zo snel mogelijk op te lossen, en de 10 centimeter rond de bomen terug vrij te maken zodat de bomen verder kunnen groeien. Ik begrijp de verontwaardiging van de buurtbewoners, en we gaan hierover ook informatie geven in de buurt. Ik ben blij dat de mensen zo bezorgd zijn, maar de bomen worden momenteel niet bedreigd, ondanks de ongelukkige keuze van de kleur.”

Volledig scherm
De harslaag werd te dicht tegen de stam gelegd. © Laenen
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Gepensioneerde politieman veroordeeld voor belagen van ex: “Als voormalig hoofdinspecteur had hij beter moeten weten”

  Gepensio­neer­de politieman veroor­deeld voor belagen van ex: “Als voormalig hoofdin­spec­teur had hij beter moeten weten”

  Een gepensioneerde politieman is veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel voor het belagen van zijn ex-vriendin, de dochter van een bekende rijkswachtkolonel en zelf ook politieagente. De 60-jarige E.B. moet een aantal voorwaarden naleven waaronder een contactverbod en een straatverbod in Halen, Rumst en Boom. Hij moet zich ook verder psychiatrisch laten behandelen.
 2. Antwerps Woordkunstenaar Hind Eljadid (‘93) strijdt tegen onrecht: “Ik wil als kunstenaar niet entertainen, maar de samenleving vooruit helpen.”

  Antwerps Woordkun­ste­naar Hind Eljadid (‘93) strijdt tegen onrecht: “Ik wil als kunstenaar niet entertai­nen, maar de samenle­ving vooruit helpen.”

  In 2019 belandde de carrière van Antwerps woordkunstenaar Hind Eljadid (1993) in een stroomversnelling en dat zet ze dit jaar met passie verder. Als schrijver voor kunstencentrum de Vooruit brengt ze experimentele woordkunst in verschillende vormen en disciplines. Daarnaast geeft ze optredens en workshops in slam poetry en bouwt ze platforms uit die kunstenaars een plek op het podium bieden. Met haar maatschappijkritisch werk biedt ze haar publiek een ander perspectief en inzichten in de strijd tegen onrecht. Het voorbije weekend stond Hind op het podium voor het Feest van de Moedertaal in Borgerhout. Met haar Marokkaanse roots en lesbische geaardheid vindt ze het belangrijk om diversiteit te vieren.