Volledig scherm
bomen koxplein © Laenen

Hebben bomen op het Koxplein te lijden onder een laagje asfalt?

Op het onlangs heraangelegde Koxplein in Borgerhout lijkt het wel of er asfalt is gelegd vlak tegen de basten van de bomen op het plein. Het gaat echter om een waterdoorlatende harslaag te gaan, die de bomen niet bedreigt. Het hars is wel te dicht bij de bomen gelegd, want er zou 10 centimeter rond de stam vrij moeten zijn.

De basten van de zeven bomen op het Koxplein in Borgerhout lijken wel volledig toegedekt te zijn met asfalt. Nog niet zo lang geleden werd er een donkergrijze laag aangelegd, vlak tegen de bomen. Nathan, een verontwaardigde buurtbewoner, is hier niet over te spreken. “In een artikel dat ik onlangs las wordt trots meegedeeld dat Antwerpen vooral meer bomengroen wil en de bestaande bomen in de stad in kaart wil brengen en kijken of ze nog voldoende groeiplaats hebben om verder te groeien. Dit deed me toch even ernstig met de ogen knipperen! Een dag eerder was ik immers nog langs het Koxplein gefietst, waar recentelijk nieuw asfalt is gelegd tegen de basten van zeven gezonde bomen. Niet bepaald de ruimte die een boom nodig heeft om verder te kunnen groeien!”

Boomvriendelijk ‘asfalt’

“Er is inderdaad een fout gebeurd bij de heraanleg van het plein”, zegt Marij Preneel (Groen), districtsvoorzitter van Borgerhout en verantwoordelijke voor Openbaar Domein. “Er zou 10 centimeter rond de stam vrij moeten blijven, maar de aannemer heeft de laag tot tegen de stam gelegd. De bomen zijn hierdoor echter niet in gevaar: die 10 centimeter is enkel zodat de bomen nog verder kunnen groeien en ze zijn dus niet in een bedreigende situatie, en het ‘asfalt’ is een water- en luchtdoorlatende harslaag, volledig boomvriendelijk. De kleur van die harslaag is jammer genoeg wat donker uitgedraaid, waardoor het erg op asfalt lijkt.”

Geen beplanting

Bij de heraanleg van het Koxplein, waarbij de riolering vernieuwd is, kon volgens Preneel geen groen rond de bomen worden aangeplant, omdat de grond al vol zit met de wortels van de bomen. “Er kon sowieso geen beplanting komen rond de bomen, waardoor er ook omwille van onderhoud gekozen is voor de waterdoorlatende harslaag. Die is jammer genoeg te donker, en ook te dicht bij de stam van de bomen gelegd. We hebben de aannemer gevraagd om dat zo snel mogelijk op te lossen, en de 10 centimeter rond de bomen terug vrij te maken zodat de bomen verder kunnen groeien. Ik begrijp de verontwaardiging van de buurtbewoners, en we gaan hierover ook informatie geven in de buurt. Ik ben blij dat de mensen zo bezorgd zijn, maar de bomen worden momenteel niet bedreigd, ondanks de ongelukkige keuze van de kleur.”

Volledig scherm
De harslaag werd te dicht tegen de stam gelegd. © Laenen
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Achter de schermen van Cultuurmarkt heerst financiële ongerustheid: Fakkeltheater vreest wegvallen subsidies

  Achter de schermen van Cultuur­markt heerst financiële ongerust­heid: Fakkelthea­ter vreest wegvallen subsidies

  Duizenden bezoekers hebben hun ogen de kost gegeven op de jaarlijkse Cultuurmarkt. De hele Antwerpse binnenstad vormde het decor voor honderden cultuurhuizen die hun programma voor het komende seizoen voorstellen. Dankzij een (opnieuw) erg warme zomerdag was de sfeer erg goed. Toch is het niet alleen peis en vree. Het Fakkeltheater hoopt nog steeds opnieuw op Vlaams geld om de toekomst van het populaire theaterhuis veilig te stellen.
 2. Fietsdief (41) verstopt zich onder auto

  Fietsdief (41) verstopt zich onder auto

  Een bewoner van de Haantjeslei belde zaterdagnacht de politie omdat ze zag hoe twee mannen verschillende fietsen weghaalden uit de straat. Bij aankomst van de politie zetten beide verdachten het op een lopen. Eén van de verdachten kon in de Lemméstraat gevat worden. Hij had zich onder een auto verstopt, maar kon na een schermutseling door de inspecteurs geboeid worden. Hij verklaarde zelf dat hij te veel drugs had gebruikt en daarom geen controle had over zijn acties. Na een controle bleek de 41-jarige man nog geseind te staan ook omdat hij nog een gevangenisstraf moet uitzitten.
 3. Motorrijder zonder helm en met overdreven snelheid knalt op wagen

  Motorrij­der zonder helm en met overdreven snelheid knalt op wagen

  Op de Rijnkaai ter hoogte van de Amsterdamstraat is zaterdagnacht een man van 38 jaar zwaargewond geraakt toen hij, rijdend op een brommer, op een wagen knalde die bezig was met een parkeermanoeuvre. De man kwam zwaar ten val en bloedde hevig. Een ploeg van het politiewijkteam kon de man de eerste zorgen aanbieden door een tourniquet aan te leggen in afwachting van de medische hulpdiensten. De man bleek rond te rijden zonder helm. Volgens een getuige had hij eerder al een rood licht genegeerd en reed hij aan hoge snelheid toen hij inreed op de parkerende wagen. De man verkeerde aanvankelijk in levensgevaar, maar zijn toestand stabiliseerde in het ziekenhuis. Een bloedproef zal moeten uitwijzen of de man onder invloed was op het moment van het ongeval.