(Illustratiebeeld) De Antwerpse haven.
Volledig scherm
(Illustratiebeeld) De Antwerpse haven. © BELGA

Haven werkt aan richtlijnen voor binnenvaartsector: wat te doen als je een zieke aan boord hebt

Binnen de COVID-19 Taskforce van de Antwerpse haven wordt gewerkt aan specifieke richtlijnen voor binnenschippers die een zieke aan boord hebben. Dat meldt Port of Antwerp na de derde bijeenkomst van de taskforce. Het havenbedrijf bevestigt dat de haven nog steeds 100 procent operationeel is.

De COVID-19 Taskforce, een multidisciplinaire vergadering van verschillende schakels in de havenorganisatie, zat donderdag voor de derde week samen. Na afloop meldt Port of Antwerp dat het havenplatform feilloos blijft werken en er zich geen “onoverkomelijke problemen” stellen. Het ziekteverzuim zit bovendien in dalende lijn in de hele keten. De ‘green lanes’, een Europees initiatief dat vlotte grensovergangen voor logistieke spelers moet garanderen, verloopt merkelijk efficiënter dan een week geleden.

Daarnaast wordt er gewerkt aan een specifieke richtlijn voor binnenschippers voor het geval ze een zieke aan boord zouden hebben. Deze richtlijn zal gedeeld worden van zodra deze finaal goedgekeurd is door de bevoegde instanties.

Geen terugval

Het havenbedrijf ziet nog geen terugval in de goederenstromen, behalve bij de aan- en afvoer van auto’s en van andere industriële componenten door het stilvallen van bepaalde sectoren. Er is een verhoging merkbaar van farmaproducten en
e-commerce, ook de bevoorrading van voeding loopt vlot.

Eerder meldde Port of Antwerp dat ze op een tekort aan magazijn- en opslagruimte aan de terminals zal anticiperen. Het Havenbedrijf monitort de situatie en verzamelt vragen van logistieke spelers en terminals, om te bekijken welke maatregelen kunnen worden genomen.

In 2018 vond het Antwerpse studentenfestival Studay voor de eerste keer plaats op Park spoor Oost.
Volledig scherm
In 2018 vond het Antwerpse studentenfestival Studay voor de eerste keer plaats op Park spoor Oost. © Klaas De Scheirder
 1. Drugsuithalers riskeren tot 9 jaar cel: “20.000 euro voor anderhalf uur werk. Die verleiding was te groot”
  PREMIUM

  Drugsuitha­lers riskeren tot 9 jaar cel: “20.000 euro voor anderhalf uur werk. Die verleiding was te groot”

  De openbare aanklager legt de lat voor uithalers van cocaïne uit de haven steeds hoger. Tegen twee uithalers die vorige zomer door dokwerkers werden betrapt en in een container werden opgesloten, vordert de aanklager 8 en 9 jaar cel. De verdediging reageerde verbolgen op deze zware strafeis: “Buiten proportie voor deze sukkelaars die op de laagste sport van de ladder staan!”
 2. Cafébaas van stamkroeg Antwerpse recherche staat zelf terecht voor cannabisplantage
  PREMIUM

  Cafébaas van stamkroeg Antwerpse recherche staat zelf terecht voor cannabis­plan­ta­ge

  De Antwerpse cafébaas Thomas T. (36) riskeert 40 maanden cel voor zijn betrokkenheid bij een dossier van grootschalige cannabisteelt. Samen met zijn kompaan Peter V. (37), die 5 jaar cel boven het hoofd hangt, runde hij in Aartselaar een hypermoderne plantage van liefst 3.000 planten. Pikant detail: T.’s horecazaak, bar Continu op de Mechelsesteenweg, was destijds zowat de stamkroeg van de recherche van de Antwerpse lokale politie.