Jenne Decleir speelde in april een miniconcertje voor de bewoners van zorgcentrum De Gulden Lelie. Het is een van de initiatieven van het district om artiesten een stukje inkomen te geven nu ze door de coronacrisis zware tijden doormaken.
Volledig scherm
Jenne Decleir speelde in april een miniconcertje voor de bewoners van zorgcentrum De Gulden Lelie. Het is een van de initiatieven van het district om artiesten een stukje inkomen te geven nu ze door de coronacrisis zware tijden doormaken. © Klaas De Scheirder

Hart onder de riem voor kunstenaars: district compenseert stukje van inkomensverlies

Het Antwerps districtsbestuur steekt de door de coronacrisis zwaar getroffen kunstenaars een hart onder de riem. Als hun voorstelling in een van de vijf ontmoetingscentra verplaatst is naar 2021, wordt hen dit jaar al een voorschot van 30 procent uitgekeerd. Voor definitief geschrapte voorstellingen is er een compensatie van 30 procent van de uitkoopsom voorzien.

Open Vld-raadslid Stella Vansummeren informeerde bij districtsschepen Femke Meeusen (Groen) naar de inspanningen die zij voor de noodlijdende cultuursector wou doen. En dat viel niet in dovemansoren.  “De impact van de coronacrisis is groot”, zegt districtsschepen van Cultuur Femke Meeusen (Groen). “Deze periode toont hoe verbindend cultuur werkt. Het is dan ook logisch dat we de makers steunen. Dat doen we door het advies van oKo (overleg kunstenorganisaties) te volgen.”

Ontmoetingscentra

De compensatie is vastgelegd op 30 procent. Ofwel als vooruitbetaling voor volgend jaar, ofwel als vergoeding voor wat nooit meer zal doorgaan. Het gaat dan over het programma in de vijf ontmoetingscentra van het district: Nova (Kiel), coStA (Sint-Andries), BLOC 2030 (Luchtbal), Elsschot (Linkeroever) en Het Oude Badhuis (Antwerpen-Noord).

Meeusen: “We doen onze uiterste best om voor een stuk tegemoet te komen aan de gevolgen voor de artiesten en gezelschappen. We blijven ook culturele initiatieven nemen en ondersteunen die binnen de maatregelen zijn toegestaan.”

Voorbeelden zijn de serenades in de woonzorgcentra en het Billboard Project. Bekende en beginnende kunstenaars toonden op straat hun werk in 200 billboards.