Volledig scherm
Wouter Van Besien © BELGA

Groen over De Grote Verbinding: “Te grote onzekerheid voor openbaar vervoer en overkapping”

Groen, in Antwerpen in de oppositie, reageert gematigd tevreden op de stand van zaken in het Oosterweel- en overkappingsdossier. “Het is goed dat er stappen vooruit worden gezet. Maar De Grote Verbinding is voorlopig een te grote Oosterweel gecombineerd met een te grote onzekerheid voor openbaar vervoer en overkapping.”

Volgens Antwerps Groen-fractieleider Wouter Van Besien hangen de onzekerheden rond de overkapping en het openbaar vervoer als een schaduw over de aankondigingen rond De Grote Verbinding, zoals het Oosterweel- en overkappingsdossier wordt genoemd. 

“Een essentiële schakel van heel het Toekomstverbond is de modal shift: meer mensen in het openbaar vervoer en op de fiets, meer goederen in treinen, en minder auto’s en vrachtwagens op de baan”, aldus Van Besien. “Hiervoor zijn er veel te weinig plannen en de nodige budgetten zijn daarvoor niet vrijgemaakt. Het resultaat zal zijn dat de files blijven bestaan en de problemen met ongezonde lucht niet opgelost geraken. Het zorgt er bovendien voor dat er een Oosterweel gepland wordt die te groot in omvang is.”

Wat de overkapping van de Antwerpse ring betreft, is Van Besien eveneens ongerust. “De leefbaarheidsprojecten zijn top, maar zijn bedoeld als opstap naar een volledige overkapping. Die ambitie is stilaan helemaal op de achtergrond aan het raken.” 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vlaams Belang start petitie: “IS-terroristen horen niet thuis in onze stad, maar aan de galg in Syrië of Irak”

    Vlaams Belang start petitie: “IS-terroris­ten horen niet thuis in onze stad, maar aan de galg in Syrië of Irak”

    Het Vlaams Belang start een petitie én een affichecampagne tegen de terugkeer van IS-strijders naar Antwerpen. De partij vraagt burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat hij hen uit het bevolkingsregister schrapt. “Als we de forcing voeren rond dat thema, zullen ook andere partijen tweemaal nadenken”, denkt Filip Dewinter. “Deze terroristen horen niet thuis in onze stad, maar aan de galg.”
  2. Agressie tegen medewerkers stadsreiniging in stijgende lijn: verbaal geweld, vuistslagen en pistool tegen hoofd. Stad neemt extra maatregelen

    Agressie tegen medewer­kers stadsreini­ging in stijgende lijn: verbaal geweld, vuistsla­gen en pistool tegen hoofd. Stad neemt extra maatrege­len

    Gemiddeld 1 geval van agressie tegen een afvalophaler en recyclageparkmedewerker per week. Dat is de harde realiteit waar deze mensen elke week mee moeten gaan werken. Vorige week was een triest hoogtepunt met drie incidenten waarbij een afvalophaler zelfs in de hand werd gestoken. “Het ging niet snel genoeg”, klinkt het. In twee op drie gevallen blijft het bij verbaal geweld maar in één op drie gevallen wordt de stadsmedewerker ook fysiek belaagd. “Genoeg is genoeg”, zegt schepen Fons Duchateau. Hij voert extra maatregelen in om deze mensen te beschermen.