Groen voerde vrijdagochtend ook actie aan het station Antwerpen-Berchem.
Volledig scherm
Groen voerde vrijdagochtend ook actie aan het station Antwerpen-Berchem. © RV/Groen

Groen houdt ‘Valentrein’-actie: “Willen investeringen in nachtaanbod bus en trein”

Aan verschillende treinstations, bus- en tramhaltes hebben bijna honderd lokale afdelingen van Groen vrijdagochtend actiegevoerd tijdens de jaarlijkse ‘Valentrein’-campagne. De partij, die ook aan het station Antwerpen-Berchem actie voerde, pleit dit jaar voor meer openbaar vervoer ‘s avonds en investeringen in nachtvervoer in en tussen grote steden.

Met de actie wil Groen de trein- en busreizigers een hart onder de riem steken en pleiten voor meer investeringen in het openbaar vervoer. De nadruk ligt dit jaar op het aanbod ‘s avonds en ‘s nachts. “Het is niet leuk om tijdens een romantisch avondje uit meteen na het dessert te moeten vertrekken, omdat je je laatste bus moet halen”, zegt Meyrem Almaci.

Valentreinkaartjes

De Groen-voorzitster deelt mee Valentreinkaartjes uit aan het station Antwerpen-Berchem. “Het aanbod van treinen, bussen en trams gaat er de laatste jaren stelselmatig op achteruit. Als goed alternatief voor de wagen moet er juist meer, beter en betaalbaar openbaar vervoer komen.”

Daarom wil de partij jaarlijks 790 miljoen euro meer voor de NMBS en 400 miljoen euro meer voor De Lijn. “Het wegvallen van kleine stations en geschrapte busverbindingen in grote steden, dat willen we omkeren.”

Kamerlid Kim Buyst en Vlaams Parlementslid Björn Rzoska willen werk maken van een uitbreiding van het aanbod in openbaar vervoer ‘s avonds en van een nachtaanbod op de grote lijnen. Buyst: “In een slim mobiliteitssysteem is er dag én nacht een beschikbaar alternatief en zijn er altijd vlotte aansluitingen tussen trein, tram en bus, ook na acht uur ‘s avonds.” 

 1. Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”
  PREMIUM

  Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”

  Nog nét op tijd verhuisde Tatyana Beloy (35), zwanger van haar eerste kindje, met haar vriend en pluszoontje naar een huis met tuin in de Antwerpse rand. Ondanks de coronacrisis probeert ze de negativiteit uit haar leven te weren: “Tijd is rijkdom, nu is het moment om te onthaasten en dingen te doen die je altijd al wilde doen.” Het overzicht van hoe bekende Antwerpenaars de lockdown beleven, vind je hier.
 2. “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium
  PREMIUM

  “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium

  Exact tien jaar geleden verstoorde Fouad Belkacem met zijn pas opgerichte Shariah4Belgium een lezing aan de universiteit in Antwerpen. Dichter/schrijver Benno Barnard had zijn lezing als titel “Lang leve God, weg met Allah” gegeven. “De dagen nadien werd ik uitgescholden voor racist en islamhater. Ja, ik en niet die Belkacem was een gevaar voor de democratie.” Wij blikken in drie afleveringen terug op 10 jaar Shariah4Belgium.
 1. Bekende Antwerpse strafpleiter naar rechtbank doorverwezen in zaak van heling en witwassen

  Bekende Antwerpse strafplei­ter naar rechtbank doorverwe­zen in zaak van heling en witwassen

  De bekende Antwerpse strafpleiter Tim Smet moet voor de correctionele rechtbank verschijnen op verdenking van heling en witwassen. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Smet wordt ervan verdacht dat hij zich door zijn cliënte Ashley Van de Velde, die samen met haar vriend moet terechtstaan voor de roofmoord op een gevangenisverpleegster, heeft laten betalen met een deel van de buit. Smet ontkent de aantijgingen.
 2. Fitness FitalityClubs biedt online trainingsplatform
aan voor zorgverleners

  Fitness Fitality­Clubs biedt online trainingsplatform aan voor zorgverle­ners

  De vijf Antwerpse FitalityClubs bieden vanaf maandag 6 april hun gezamenlijke trainingsplatform FitalityClubs Online Community (FOC) gratis aan voor alle zorg- en hulpverleners, ongeacht of ze lid zijn van een van deze clubs, en dit voor de volledige duur van de coronacrisis. Wie werkzaam is in de zorg, kan een toelatingsverzoek sturen naar de gesloten Facebookgroep FitalityClubs Online Community met het begeleidende bericht “Ik ben zorgverlener”.