Gouverneur Cathy Berx.
Volledig scherm
Gouverneur Cathy Berx. © Photo News

Gouverneur Berx heft avondklok op vanwege hitte, wel nog strenge handhaving samenscholingsverbod

Gouverneur Cathy Berx heeft na overleg met de Provinciale Crisiscel en de burgemeesters van de provincie beslist om de avondklok niet langer te handhaven, zodat de Antwerpenaars tijdens de latere uren de nodige verkoeling kunnen zoeken. De strenge handhaving van het samenscholingsverbod blijft wel van kracht. 

 1. Ongeruste dokwerkers zakken af naar gemeenteraad: PVDA-motie verworpen, stad rekent op overleg met havenarbeiders als Europa wet-Major opblaast

  Ongeruste dokwerkers zakken af naar gemeente­raad: PV­DA-mo­tie verworpen, stad rekent op overleg met havenarbei­ders als Europa wet-Major opblaast

  Ongewoon bezoek maandag voor de Antwerpse gemeenteraad: in de tribunes zaten een tiental havenarbeiders. Buiten aan het Bernarduscentrum zorgde een nog grotere groep ook voor animo. De dokwerkers waren ingegaan op een oproep van PVDA-fractieleider Peter Mertens. Die vroeg in een motie steun van het stadsbestuur voor het statuut van de dokwerkers. Maar dat ging niet door.
 2. Stijging van aantal besmettingen in Antwerpen op zaterdag 26 september

  Stijging van aantal besmettin­gen in Antwerpen op zaterdag 26 september

  Uit de nieuwe bevestigde cijfers van Sciensano is gebleken dat er in Antwerpen, op één dag 183 besmettingen met corona zijn bijgekomen. Een dag eerder waren dit er nog 66. Het totaal aantal gevallen over de laatste 14 dagen komt zo op 1720. Sciensano heeft enkele alarmdrempels gedefinieerd op basis van het aantal gevallen per 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen. Voor Antwerpen komt dat getal nu op 325 te liggen. Antwerpen heeft daarmee meer dan 100 gevallen en daarom overschrijdt de stad op dit moment alarm niveau 4 en krijgt ze een rode kleur. Dit is de hoogst gedefiniëerde alarmdrempel. De cijfers van Sciensano worden dagelijks gepubliceerd.
 3. Vanaf overmorgen ‘reddingsstrook’ in files verplicht
  Antwerpen

  Vanaf overmorgen ‘reddings­strook’ in files verplicht

  Vanaf overmorgen zal het officieel verplicht zijn om tijdens filevorming altijd een ‘reddingsstrook’ te creëren voor voertuigen van de hulpdiensten. Concreet betekent dat dat voertuigen op de linkerrijstrook uiterst links moeten gaan rijden en alle andere voertuigen zoveel mogelijk naar rechts moeten gaan. De reddingsstrook moet ervoor zorgen dat hulpvoertuigen sneller bij de plaats van een ongeval kunnen komen.
 1. Kamal Kharmach leefde dankzij geboorte van dochtertje dit jaar op een roze wolk: “Voor de job van ‘ouder’ zou ik ontslagen worden”
  PREMIUM

  Kamal Kharmach leefde dankzij geboorte van dochtertje dit jaar op een roze wolk: “Voor de job van ‘ouder’ zou ik ontslagen worden”

  Wie dit jaar een eindejaarsconference wilde schrijven, had héél wat stof tot inspiratie na een jaar dat ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaat. Of misschien net niét, want 2020 werd voornamelijk gedomineerd door een allesoverheersend virus. Kamal Kharmach waagde zich eraan en keert dit jaar terug met zijn tweede eindejaarconference: ‘Mag ik even? 2020'. Een perfecte aanleiding om het eens met hem te hebben over de eerste avondklok sinds de Tweede Wereldoorlog, granatengooiers en Operatie Nachtwacht, en het grootste lichtpunt in de duisternis: zijn dochtertje.
 2. Congo-expo in MAS wekt controverse: Groen wil dat stad ‘roofkunst’ teruggeeft en gestorven Congolezen (tijdens Wereldtentoonstelling) herdenkt
  PREMIUM

  Con­go-ex­po in MAS wekt controver­se: Groen wil dat stad ‘roofkunst’ teruggeeft en gestorven Congolezen (tijdens Wereldten­toon­stel­ling) herdenkt

  Drie maanden na de opschudding over koloniale standbeelden is er nu ook commotie rond de tentoonstelling ‘100 x Congo’. Die begint op 3 oktober in het MAS. Gemeenteraadslid Ikrame Kastit (Groen) spreekt over ‘roofkunst die thuishoort in Congo’. Ze wil een gepaste herdenking van acht Congolezen die stierven tijdens de Antwerpse Wereldtentoonstelling in 1894. Dat eerbetoon komt er ook. Cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) wijst op de grote zorg die Belgische en Congolese wetenschappers aan de expo hebben besteed.