Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Bart Leye

Goederentrafiek in Antwerpse haven stijgt

Terwijl de economie in ons land elke dag meer en meer stilvalt, stijgt de goederentrafiek in de havens. Dat blijkt na een overleg van alle spelers in de havensector onder leiding van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust.

Het agentschap en het kabinet van minister van Mobiliteit Lydia Peeters vergaderden woensdag digitaal met onder meer de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Zij benadrukten het belang van het open houden van de Europese grenzen voor transport van goederen. Binnen het goederentransport is er enkel een negatieve impact merkbaar op de zogenaamde ‘roro’, de schepen die auto’s en vrachtwagens vervoeren. Zeebrugge en Oostende merken ook een impact van de opschorting van de cruisevaart.

Over het algemeen stijgt de trafiek van goederen, onder meer omwille van de hoge vraag in de supermarkten, is te horen bij het agentschap. Mogelijk zal de trafiek vanaf nu wel beginnen dalen omdat de productie in ons land stilvalt.

Overleg met Nederland

De taskforce stipte enkele aandachtspunten aan voor de komende dagen en weken. Zo moet er meer overleg komen tussen ons land en Nederland, omdat de coronacrisis er op verschillende manieren wordt aangepakt.

Daarnaast zal worden geprobeerd het gebruik van persoonlijke beschermingsmaatregelen in de hele keten op elkaar af te stemmen. Alle partners in de taskforce zullen een gezamenlijk beleid opstellen over de voorschriften bij interactie tussen bemanningen en bezoekers. De nautische autoriteiten moeten een toelatingsbeleid bepalen voor het geval dat een schip met een zieke bemanning wil aanmeren.

“De medewerkers en partners in de nautische en logistieke keten vervullen een cruciale rol”, zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters. “Zij dragen hun steentje bij om voeding, medisch materiaal en essentiële en producten naar onze leveranciers en bevolking te krijgen.”

De taskforce zal vanaf nu elke week samenkomen. 

 1. Benno Bernard: “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen” 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium
  PREMIUM

  Benno Bernard: “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen” 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium

  Exact tien jaar geleden verstoorde Fouad Belkacem met zijn pas opgerichte Shariah4Belgium een lezing aan de universiteit in Antwerpen. Dichter/schrijver Benno Barnard had zijn lezing als titel “Lang leve God, weg met Allah” gegeven. “De dagen nadien werd ik uitgescholden voor racist en islamhater. Ja, ik en niet die Belkacem was een gevaar voor de democratie.” Wij blikken in drie afleveringen terug op 10 jaar Shariah4Belgium.
 2. Bekende Antwerpse strafpleiter naar rechtbank doorverwezen in zaak van heling en witwassen

  Bekende Antwerpse strafplei­ter naar rechtbank doorverwe­zen in zaak van heling en witwassen

  De bekende Antwerpse strafpleiter Tim Smet moet voor de correctionele rechtbank verschijnen op verdenking van heling en witwassen. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Smet wordt ervan verdacht dat hij zich door zijn cliënte Ashley Van de Velde, die samen met haar vriend moet terechtstaan voor de roofmoord op een gevangenisverpleegster, heeft laten betalen met een deel van de buit. Smet ontkent de aantijgingen.
 3. Fitness FitalityClubs biedt online trainingsplatform
aan voor zorgverleners

  Fitness Fitality­Clubs biedt online trainingsplatform aan voor zorgverle­ners

  De vijf Antwerpse FitalityClubs bieden vanaf maandag 6 april hun gezamenlijke trainingsplatform FitalityClubs Online Community (FOC) gratis aan voor alle zorg- en hulpverleners, ongeacht of ze lid zijn van een van deze clubs, en dit voor de volledige duur van de coronacrisis. Wie werkzaam is in de zorg, kan een toelatingsverzoek sturen naar de gesloten Facebookgroep FitalityClubs Online Community met het begeleidende bericht “Ik ben zorgverlener”.