Tijdens een reeks gesimuleerde verhoren via videoconferentie moesten vorige vrijdag 3 studenten gerechtstolken laten zien wat ze tijdens hun opleiding al hadden geleerd.
Volledig scherm
PREMIUM
Tijdens een reeks gesimuleerde verhoren via videoconferentie moesten vorige vrijdag 3 studenten gerechtstolken laten zien wat ze tijdens hun opleiding al hadden geleerd. © Jasper van der Schoot

Gerechtstolken mochten oefenen in justitiepaleis tijdens ‘mocktrial’: “Tolken is iets vanzelfsprekends voor veel mensen, maar zonder de tolk geen communicatie.”

Antwerpen“Uiteindelijk heeft de coronacrisis toch nog iets positiefs teweeggebracht.” Onderzoeksrechter Ilse Caet knikt naar het scherm aan het andere eind van de vergaderzaal in het Antwerps justitiepaleis. Daarop is het hoofd van een verdachte te zien die zo dadelijk verhoord zal worden door haar collega Karel Van Cauwenberghe. Alleen is de setting ditmaal gesimuleerd en is de verdachte niet echt een pooier of verkrachter van minderjarigen. In het ‘mocktrial’ van afgelopen vrijdag stonden namelijk niet de verdachten, maar de studenten gerechtstolken centraal.

 1. 54,5 ton drugs in beslag genomen sinds begin dit jaar: “Het probleem wordt enkel maar groter”
  PREMIUM
  Antwerpen

  54,5 ton drugs in beslag genomen sinds begin dit jaar: “Het probleem wordt enkel maar groter”

  Tijdens de eerste 5 maanden van 2021 is er in de Antwerpse haven al zo’n 54,5 ton cocaïne onderschept. Dat werd woensdagochtend meegedeeld door minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) op een conferentie in de haven. Dat lijkt een record te worden, want het totale cijfer van 2020 lag op 65,4 ton. Burgemeester De Wever (N-VA) is tevreden, maar waarschuwt voor de toekomst. “Het drugsprobleem veroorzaakt veel meer doden dan terreur en het vergiftigt de samenleving veel sterker.”
 2. Antwerpse brengt eigen wijnen op de markt: “Wijn is het mooiste product ter wereld”
  Antwerpen

  Antwerpse brengt eigen wijnen op de markt: “Wijn is het mooiste product ter wereld”

  De Antwerpse Isabeau Sas (34) heeft een passie voor wijn. Dat bewees ze al toen ze in 2016 startte met Our Daily Bottle, een wijnabonnement waarbij je maandelijks je flessen in de brievenbus krijgt. Nu brengt ze ook haar eigen wijnen op de markt. De wijn Baba Yetu maakte ze samen met haar vader op hun eigen wijndomein in Zuid-Afrika, de wijn Holy Water wordt gemaakt in Carcassonne. “Ik wil wijn weer hip maken bij millennials”, aldus Isabeau.
 3. Vrijliggend fietspad tot aan elk bedrijf: Port of Antwerp investeert meer dan 40 miljoen euro in 115 projecten
  Antwerpen

  Vrijlig­gend fietspad tot aan elk bedrijf: Port of Antwerp investeert meer dan 40 miljoen euro in 115 projecten

  Steeds meer werknemers in de haven van Antwerpen rijden met de fiets naar het werk. De Fietsbus en de Waterbus maken de haven alvast beter bereikbaar voor fietsers. Om fietsen nog meer aan te moedigen, investeert Port of Antwerp de komende tien jaar meer dan 40 miljoen in meer en betere fietspaden. Het doel? Een vrijliggend fietspad in asfalt tot aan elk bedrijf in de haven.
 1. Sekswerkers krijgen vanaf volgende week vaccin in Café d’Anvers: “Zorgen dat geen enkele bevolkingsgroep uit de boot valt”
  ANTWERPEN

  Sekswer­kers krijgen vanaf volgende week vaccin in Café d’Anvers: “Zorgen dat geen enkele bevolkings­groep uit de boot valt”

  Samen met de hele reeks versoepelingen van afgelopen woensdag is ook de prostitutiesector weer opgestart. Om dat zo veilig mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat de sekswerkers ook gevaccineerd worden tegen het virus. Het Antwerps stadsbestuur startte een sensibiliseringscampagne en vanaf volgende week zal er begonnen worden met prikken in het intussen leegstaande Café d’Anvers, pal in het Schipperskwartier.
 2. Wereldwijde supersterdeejay Solomun komt zes uur spelen op de Middenvijver
  ANTWERPEN/PUURS-SINT-AMANDS

  Wereldwij­de superster­dee­jay Solomun komt zes uur spelen op de Middenvij­ver

  Plottwist in de Antwerpse festivalwereld. De geplande zomerfestivals Fire Is Gold en Ampere Open Air op 28 en 29 augustus op de Middenvijver op Linkeroever, moeten door omstandigheden op zoek naar een nieuwe datum. De organisatie van het internationaal dancefestival Diynamic - dat normaal dat weekend doorging in Puurs - besliste om wereldwijd alle shows uit te stellen. Oplossing? De Duits-Bosnische supersterdeejay Solomun - labelbaas van Diynamic - komt dan maar een exlusieve en extra lange set spelen op de Middenvijver dat weekend.