Volledig scherm
De gele hesjes weken deze zaterdag noodgedwongen uit naar de Groenplaats. Ze kregen geen toelating voor de de Keyserlei. © Klaas De Scheirder

Gele hesjes krijgen amper volk op de been

Schril contrast met de klimaatbetogingen: ook de vijfde zaterdag dat de gele hesjes in Antwerpen actie voerden, was de opkomst zeer mager. “Maar we blijven doorgaan. Volgende week zondag doen we mee met de klimaatmars in Brussel”, zegt woordvoerster Elise Boons (25).

Net voor Kerstmis verliep de eerste actie van de gele hesjes aan het Justitiepaleis nog turbulent. Vijftig betogers werden opgepakt. Het protest dat in Frankrijk en ons Franstalig landsgedeelte een hoge vlucht nam, slaat niet aan in Antwerpen. Op de Groenplaats – voor de de Keyserlei had de politie geen toelating gegeven - verzamelden zaterdagnamiddag circa vijftien hesjes. Ze lieten het niet aan hun hart komen en kregen muzikale steun van Stef Bef van Katastroof.

“Je moet de belangstelling ook in het juiste kader plaatsen”, zegt Elise Boons. “Er zijn vanmiddag nogal wat mensen naar Brussel getrokken. Elke week zie ik ook nieuwe gezichten. We zijn trouwens blij met het enorme succes van de klimaatacties. De jonge generatie pikt het gewoon niet meer om te worden genegeerd.”

Volledig scherm
Elise Boons , woordvoerster van de gele hesjes in Antwerpen. © Klaas De Scheirder
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Lichtere straffen voor verkrachting van Nederlandse vrouwen na nachtje stappen in Antwerpen

    Lichtere straffen voor verkrach­ting van Nederland­se vrouwen na nachtje stappen in Antwerpen

    Het Antwerpse hof van beroep heeft Lamine N. (21) en Tijani D. (21) iets lichtere straffen gegeven voor het verkrachten van twee jonge Nederlandse vrouwen, die vorig jaar een weekendje in Antwerpen doorbrachten. Ze kregen vijf jaar cel, waarvan drie jaar effectief. In eerste aanleg bedroeg het effectief gedeelte nog 45 maanden. Eliel B. (22) werd vrijgesproken van de verkrachting, maar kreeg wel zes maanden cel met uitstel voor diefstal.