Volledig scherm
De gele hesjes weken deze zaterdag noodgedwongen uit naar de Groenplaats. Ze kregen geen toelating voor de de Keyserlei. © Klaas De Scheirder

Gele hesjes krijgen amper volk op de been

Schril contrast met de klimaatbetogingen: ook de vijfde zaterdag dat de gele hesjes in Antwerpen actie voerden, was de opkomst zeer mager. “Maar we blijven doorgaan. Volgende week zondag doen we mee met de klimaatmars in Brussel”, zegt woordvoerster Elise Boons (25).

Net voor Kerstmis verliep de eerste actie van de gele hesjes aan het Justitiepaleis nog turbulent. Vijftig betogers werden opgepakt. Het protest dat in Frankrijk en ons Franstalig landsgedeelte een hoge vlucht nam, slaat niet aan in Antwerpen. Op de Groenplaats – voor de de Keyserlei had de politie geen toelating gegeven - verzamelden zaterdagnamiddag circa vijftien hesjes. Ze lieten het niet aan hun hart komen en kregen muzikale steun van Stef Bef van Katastroof.

“Je moet de belangstelling ook in het juiste kader plaatsen”, zegt Elise Boons. “Er zijn vanmiddag nogal wat mensen naar Brussel getrokken. Elke week zie ik ook nieuwe gezichten. We zijn trouwens blij met het enorme succes van de klimaatacties. De jonge generatie pikt het gewoon niet meer om te worden genegeerd.”

Volledig scherm
Elise Boons , woordvoerster van de gele hesjes in Antwerpen. © Klaas De Scheirder
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Drie medewerkers ‘sekshotel’ riskeren jaar cel: “Personeel kreeg zwijggeld van tienerpooiers”

  Drie medewer­kers ‘sekshotel’ riskeren jaar cel: “Personeel kreeg zwijggeld van tienerpooi­ers”

  Een tienerpooier (28) riskeert tot 10 jaar cel omdat hij een 16-jarig meisje in de prostitutie zou hebben gedwongen. Het slachtoffer werd vastgehouden in Hotel Le Sud in Antwerpen, waar ze klanten moest ontvangen. Ook drie hotelmedewerkers zouden uit de prostitutie-activiteiten munt hebben geslagen. Voor hen werd één jaar cel geëist. Het hotel moest door deze feiten een maand zijn deuren sluiten van burgemeester Bart De Wever (N-VA).
 2. VIDEO. Team van vier leerkrachten GO! Atheneum Schoten is ‘Leraar van het jaar 2019’

  VIDEO. Team van vier leerkrach­ten GO! Atheneum Schoten is ‘Leraar van het jaar 2019’

  Niet één leerkracht, maar een team van vier co-teachers krijgt dit jaar de eretitel ‘Leraar van het Jaar 2019'. De laureaten zijn Bert Ameloot, Kristof De Bruyn, Marijke Callens en Machteld Meyen van het GO! Atheneum Schoten. Ze werden gekozen uit bijna 2.500 genomineerde teams. Met de symbolische prijs zet onderwijsmagazine Klasse - in aanwezigheid van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) - alle mensen in onderwijs in de bloemetjes voor hun dagelijkse inzet.