Volledig scherm
Op het Antwerpse Eilandje heeft burgemeester Bart De Wever (rechts) zaterdag een gedenkplaat onthuld voor kunstenaar Eugeen Van Mieghem (1875-1930). Links: Erwin Joos, curator van het Eugeen Van Mieghemmuseum. © Klaas De Scheirder

Gedenkplaat voor kunstenaar Eugeen Van Mieghem onthuld aan woonplaats op Eilandje

Op het Antwerpse Eilandje heeft burgemeester Bart De Wever zaterdag een gedenkplaat onthuld voor kunstenaar Eugeen Van Mieghem (1875-1930). De plaat hangt aan de gevel van een gebouw in de Montevideostraat dat op de plaats staat waar destijds de herberg van Van Mieghem’s moeder stond en van waaruit de kunstenaar het havenleven en de landverhuizers van rederij Red Star Line schilderde en tekende.

Eugeen Van Mieghem kon tijdens zijn leven niet op veel erkenning rekenen, maar zijn werk is de voorbije decennia steeds meer in trek geraakt, ook internationaal. “Het oeuvre van Van Mieghem is uniek, zowel op artistiek vlak als qua thema’s”, zegt De Wever. “Hij was de enige die in die tijd havelozen en Joodse migranten in beeld bracht. We staan hier bovendien rechtover een voormalig emigratiecentrum dat niet bepaald bij iedereen geliefd was, actueler kan haast niet.”

De herberg van Van Mieghem’s moeder bevond zich inderdaad tegenover de gebouwen van rederij Red Star Line, die tussen 1873 en 1934 zowat 2 miljoen landverhuizers naar Amerika bracht. Op die plek is nu ook het Red Star Line Museum gevestigd. Een bijkomend motief voor de gedenkplaat is dan ook dat bezoekers van het museum eraan herinnerd worden dat Van Mieghem de landverhuizers prominent in beeld bracht. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. UNIA: “Maak schaatsbanen kerstmarkt toegankelijk voor mensen met beperking.” Hoe zit dat op de Groenplaats?

    UNIA: “Maak schaatsba­nen kerstmarkt toeganke­lijk voor mensen met beperking.” Hoe zit dat op de Groen­plaats?

    Voor heel wat mensen gaat een bezoekje aan de kerstmarkt gepaard met een schaatspartij rond Rubens op de Groenplaats. Vooral voor kinderen is het de uitgelezen winterse uitlaatklep. En die moet er voor iedereen zijn, vindt UNIA, die strijdt tegen discriminatie en voor gelijke kansen. Ook voor mensen met een handicap. Daarom wil UNIA dat uitbaters van schaatsbanen extra maatregelen nemen zodat ook deze mensen kunnen genieten van een schaatsbeurt. In Antwerpen is er alvast geen probleem: “hier is iedereen welkom”
  2. Adriaan Raemdonck schittert in docu over zijn leven in ‘Ik schilder met schilders’: “Een documentaire over mezelf? Wie gaat dat willen zien?”

    Adriaan Raemdonck schittert in docu over zijn leven in ‘Ik schilder met schilders’: “Een documentai­re over mezelf? Wie gaat dat willen zien?”

    Vorig jaar vierde Adriaan Raemdonck de vijftigste verjaardag van zijn galerij De Zwarte Panter, een van de oudste in Vlaanderen. Een perfecte aanleiding om eindelijk een documentaire te maken over de Antwerpse kunstpaus. Van de dagelijkse banaan tot de half uur durende wandeling met hond Florke: in ‘Ik schilder met schilders’ komt écht alles aan bod. “Ik zie mijn leven passeren in de documentaire maar ben vooral blij dat ik al die jaren mijn idealen van vroeger tot op vandaag trouw ben gebleven.”