Volledig scherm
© De Roeck.

Gecrashte politiewagen was op weg naar (vals) bomalarm

De zware aanrijding tussen een politievoertuig en een vuilniswagen maandagmiddag op de Noordersingel gebeurde naar aanleiding van een bomalarm. De politiewagen reed met sirene en blauwe zwaailichten aan toen hij op de huisvuilwagen botste. Drie agenten raakten ernstig gewond. Eén van hen mocht maandagavond het ziekenhuis verlaten. 

Het ongeval deed zich voor aan de doorsteek naar het parkeerterrein van Park Spoor Oost, halfweg de Noordersingel. Een politiewagen kwam uit de richting van de Turnhoutsepoort en wilde aan de verkeerslichten afslaan.  Net op dat moment kwam er een huisvuilwagen aangereden uit de andere richting.

Volgens onze informatie reed de politiewagen prioritair, met zwaailichte en sirene aan, omdat er kort voordien een  noodoproep was geweest voor een bomalarm. Volgens die melding zou er een bom langs de sporen  in de buurt van het Centraal Station. Achteraf bleek dat het bomalarm vals was. 

Dak losgeknipt

Bij het afslaan naar Park Spoor Oost botste  de politiewagen met zijn rechtervoorkant op de linkervoorkant van de vrachtwagen. De klap was zo hevig dat de geknelde inspecteurs door de brandweer uit de wagen moesten worden bevrijd. Daarvoor werd het dak van de politiewagen losgeknipt. Verschillende ziekenwagens en een MUG-arts kwamen ter plaatse.  

Na het bevrijden van de slachtoffers werd het kruispunt afgebakend voor de komst van de federale wegpolitie. Die werd erbijgehaald omdat de lokale politie betrokken partij is in het ongeval en zelf geen processen-verbaal kan opstellen. Een politiehelikopter maakte enkele luchtopnames van de plaats van het ongeval. De Noordersingel bleef de hele namiddag afgesloten. 

Rode licht

Enkele getuigen die de aanrijding zagen gebeuren, werden ondervraagd.  Er werd geen verkeersdeskundige bijgehaald.  Het verdere onderzoek moet uitwijzen of de politiewagen door het rode licht reed en aan welke snelheid dat gebeurde. Politiewagens die prioritair rijden, mogen aan gematigde snelheid een rood verkeerslicht negeren. Naar de letter van de wet moet een prioritair voertuig “stapvoets” door het rode licht rijden; in de praktijk mag dat iets sneller naargelang de hoogdringendheid van de noodoproep. In het verleden zijn al agenten voor de politierechter gedaagd omdat zij met te hoge snelheid door het rood reden. 

De huisvuilwagen kwam uit de andere richting, vanaf het Sportpaleis, gereden.  De bewering dat de vuilniswagen het terrein van Park Spoor Oost kwam afgereden en rechtsaf de Singel opdraaide, kon niemand bevestigen.  

De drie inspecteurs in de politiewagen raakten ernstig gewond. Minstens één van hen werd maandagmiddag met spoed geopereerd en verder verzorgd op de intensieve afdeling.  Niemand was maandagavond nog in levensgevaar. 

De twee vuilnismannen werden lichtgewond en werden ter controle onderzocht in het ziekenhuis. 

Medeleven

De lokale politie zorgde voor opvang van de familieleden en de collega’s van de slachtoffers. In een tweet liet de politie weten erg dankbaar te zijn voor de vele steun. “Het hele korps leeft mee met de slachtoffers en hun familie. We zijn dankbaar voor de vele blijken van medeleven die ons bereiken.” 

Volledig scherm
© PLA
Volledig scherm
© PLA
Volledig scherm
© PLA
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vlaams Belang start petitie: “IS-terroristen horen niet thuis in onze stad, maar aan de galg in Syrië of Irak”

    Vlaams Belang start petitie: “IS-terroris­ten horen niet thuis in onze stad, maar aan de galg in Syrië of Irak”

    Het Vlaams Belang start een petitie én een affichecampagne tegen de terugkeer van IS-strijders naar Antwerpen. De partij vraagt burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat hij hen uit het bevolkingsregister schrapt. “Als we de forcing voeren rond dat thema, zullen ook andere partijen tweemaal nadenken”, denkt Filip Dewinter. “Deze terroristen horen niet thuis in onze stad, maar aan de galg.”
  2. Agressie tegen medewerkers stadsreiniging in stijgende lijn: verbaal geweld, vuistslagen en pistool tegen hoofd. Stad neemt extra maatregelen

    Agressie tegen medewer­kers stadsreini­ging in stijgende lijn: verbaal geweld, vuistsla­gen en pistool tegen hoofd. Stad neemt extra maatrege­len

    Gemiddeld 1 geval van agressie tegen een afvalophaler en recyclageparkmedewerker per week. Dat is de harde realiteit waar deze mensen elke week mee moeten gaan werken. Vorige week was een triest hoogtepunt met drie incidenten waarbij een afvalophaler zelfs in de hand werd gestoken. “Het ging niet snel genoeg”, klinkt het. In twee op drie gevallen blijft het bij verbaal geweld maar in één op drie gevallen wordt de stadsmedewerker ook fysiek belaagd. “Genoeg is genoeg”, zegt schepen Fons Duchateau. Hij voert extra maatregelen in om deze mensen te beschermen.