Schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) knipte vandaag het lintje van het totaal vernieuwde Steen door.
Volledig scherm
Schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) knipte vandaag het lintje van het totaal vernieuwde Steen door. © Tessa Kraan

“Gaaf gedaan, je komt veel te weten over Antwerpen”: Het Steen is na totale metamorfose - en veel kritiek - weer open

AntwerpenNa een ingrijpende restauratie mét een gecontesteerde nieuwbouw is Het Steen vrijdag voor het grote publiek geopend. Met een ontvangsthal voor cruisepassagiers, een stadswinkel, een belevingsparcours over de geschiedenis van Antwerpen en een panoramisch dakterras hoopt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) dat het gebouw een nieuw icoon kan worden. Ons overviel zo’n beetje het gevoel van een Museum aan de Stroom in kleiner formaat.

 1. ‘Waarom zijn de achterlichten van een auto rood in plaats van groen?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Waarom zijn de achterlich­ten van een auto rood in plaats van groen?’

  ‘Waarom is nooit besloten om achterlichten van een auto groen te maken?’, vraagt lezer John van Raaij in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Groen staat in de regel voor veiligheid en rood voor gevaar. Wanneer ik nu in het donker onderweg ben, zie ik maar één kleur: rood. Wanneer automobilisten op de rem trappen, wordt het rood weliswaar feller, maar bij sommige auto’s is er geen verschil meer te zien. Als ik achter allemaal groene achterlichten zou rijden, valt het gegarandeerd meer op wanneer iemand op de rem trapt en zijn achterverlichting rood zou kleuren.’
 2. ‘Smaken van de haven’, met 50 recepten uit 25 landen: “Alles moest eenvoudig te bereiden zijn”
  Antwerpen

  ‘Smaken van de haven’, met 50 recepten uit 25 landen: “Alles moest eenvoudig te bereiden zijn”

  Maatjes met speksaus uit Duitsland, artisjokken op zijn Romeins of koekjes à la Máxima uit Argentinië? In ‘Smaken van de Haven’ nemen auteurs Bart De Clerck en Björn Verhoeven je mee op een culinaire trip naar het thuisland van 25 mensen. Allemaal werken ze in de Antwerpse haven. Kok en receptenbedenker Bart Vercruyssen stelt gerust: “We hebben het bewust eenvoudig gehouden. Soms heb je maar drie ingrediënten nodig.”