Stephan Vanfleteren.
Volledig scherm
PREMIUM
Stephan Vanfleteren. © Klaas De Scheirder

Fotograaf Stephan Vanfleteren neemt FOMU over met eerste overzichtstentoonstelling: "Acht maanden in kelder geleefd om foto's te selecteren"

De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (50) pakt vanaf volgende week uit met zijn eerste overzichtstentoonstelling 'Present'. Hij neemt daarvoor het hele Fotomuseum in. Nog nooit eerder werd het hele museum ingenomen door één fotograaf. Naast Vanfleterens bekende werken zal je er ook pareltjes zien die hij terugvond in zijn allereerste fotomappen. "Alsof ik naar mijn eigen leven terugkijk", zegt hij. "Ik vertoefde 8 maanden in mijn kelder om deze selectie te maken. Dit is heel spannend want als er nu geen volk op af komt is dat zonde van al die tijd", lacht hij.

"Excuses, ik ben wat later want ik moest nog langs Brussel passeren om een print op te halen. Tegenwoordig ben ik vooral koerier voor mijn eigen werk", lacht Stephan Vanfleteren bij het binnenkomen van het Fotomuseum. Koerier spelen vindt hij niet erg. "Momenteel ben ik heel rustig omdat ik goed omringd word door allemaal mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Mijn taak bestond erin een selectie te maken van beelden en die puzzel is gelegd. De structuur is er en dus is de stress voor mij ook wat minder. Hoewel dit allemaal heel spannend blijft." Vanaf 25 oktober opent de overzichtstentoonstelling 'Present' met beelden die Stephan door zijn carrière heen maakte maar ook enkele nieuwe foto's zijn te zien.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Failliet Antwerps horeca-icoon ‘De Groote Witte Arend’ zoekt overnemer: “Wie nu toehapt, kan maandag al beginnen”
  PREMIUM

  Failliet Antwerps horeca-icoon ‘De Groote Witte Arend’ zoekt overnemer: “Wie nu toehapt, kan maandag al beginnen”

  De Antwerpse handelsrechtbank heeft donderdag officieel het faillissement uitgesproken van De Groote Witte Arend, de iconische brasserie in de Reyndersstraat in Antwerpen. De curator heeft veilingbureau Hammertime aangeduid om een overnemer te zoeken. “De zaak is door het faillissement vrij van schulden. Wie dit weekend toehapt, kan in principe maandag, bij de heropstart van de horeca, beginnen.”
 2. Horeca Vlaanderen-topman Matthias De Caluwe rekent op de ‘goodwill’ van de Vlaming: “Als de mensen massaal wegblijven, gaan we sowieso kopje onder”
  PREMIUM

  Horeca Vlaanderen-top­man Matthias De Caluwe rekent op de ‘goodwill’ van de Vlaming: “Als de mensen massaal wegblijven, gaan we sowieso kopje onder”

  Familieman, voetbaldier, horecabeest. Kapellenaar Matthias De Caluwe, de CEO van Horeca Vlaanderen, is een man met vele gezichten. Maar de voorbije maanden kreeg toch vooral de zwaar getroffen horecasector zijn volle aandacht. Nee, de toekomst ziet er niet eenvoudig uit. Knap lastig, zelfs. Toch ziet De Caluwe - eeuwig optimist die hij is - een sprankeltje hoop. “Als de juiste steunmaatregelen er komen, uiteraard. Maar ook als u en ik een reddingsboei gooien. Door niet massaal weg te blijven, dus.”
 3. Luc Van der Kelen maakt eerste balans op: “Nooit dichter bij de dood gevoeld dan in dit virussenseizoen”

  Luc Van der Kelen maakt eerste balans op: “Nooit dichter bij de dood gevoeld dan in dit virussen­sei­zoen”

  Een griepje. Paniekzaaierij. Ik hoor het Maggie nog zeggen, helemaal in het begin van de epidemie. Begin maart, toen keken we nog verwonderd naar wat er gebeurde in Wuhan in China of in Bergamo. Maar die Chinezen, dat leeft met miljoenen op een vierkante meter, en ordelijk bestuur, zullen de Italianen het ooit leren? Velen dachten er zo over, toen we haast letterlijk overvallen werden door het virus.
 4. Echt Antwaarps Teater moet stoppen door coronacrisis: “We zijn moegestreden en uitgeput”

  Echt Antwaarps Teater moet stoppen door coronacri­sis: “We zijn moegestre­den en uitgeput”

  Net voor het veertigste theaterseizoen van het Echt Antwaarps Teater moeten Ruud De Ridder en zijn vrouw Nicole Laurent vervroegd het theatergordijn definitief sluiten. Door de coronacrisis en het verplicht stopzetten van alle culturele evenementen liepen de kosten te hoog op. “Het is met pijn in het hart dat wij afscheid van jullie moeten nemen maar het kan niet anders. Onze fut en moed is weg.”