De Antwerpse haven, een illustratiebeeld.
Volledig scherm
De Antwerpse haven, een illustratiebeeld. © BELGA

Forse trafiekdaling in Antwerpse haven, maar hoopgevende signalen uit China

De coronacrisis laat zich in de Antwerpse haven fors voelen op het vlak van terugvallende goederenstromen. Waar er na het eerste kwartaal nog sprake was van een stijging van de totale goederenoverslag met 4 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019, is dat na vier maanden nog slechts 0,4 procent. Er is wel een sterke stijging in lege containers richting China, wat een teken van herstel zou zijn van de productie daar.

De positieve cijfers van het eerste kwartaal waren vooral te danken aan de containertrafiek, die er met 9,5 procent in TEU op vooruit ging ten opzichte van 2019. In april viel dat segment terug, waardoor er in vergelijking met januari-april 2019 nog slechts een stijging van 6,1 procent is. “De gevolgen van geschrapte afvaarten zullen zich verder laten voelen in de rest van het tweede kwartaal”, vreest havenbedrijf Port of Antwerp bovendien.

Bij de breakbulk, met staal als belangrijkste product, was er door internationale handelsperikelen sowieso al een forse daling opgetekend tijdens het eerste kwartaal (-27,8 procent) en die zet zich met april erbij nog door tot -29,1 procent. De overslag van RoRo is door het gebrek aan productie in de automobielsector tijdens de eerste vier maanden van dit jaar met 16,2 procent teruggelopen. De overslag van vloeibare bulk is slechts met 2,5 procent afgenomen.

“Ondanks een mindere maand in april weet de haven zich inzake goederenoverslag nog staande te houden”, meent Port of Antwerp. “De impact van vraaguitval door de coronacrisis zal in de komende maanden nog verder voelbaar zijn.”

De koepel van havenwerkgevers CEPA gaf dinsdag in De Standaard nog aan dat 28 tot 37 procent van alle ‘losse’ havenarbeiders momenteel zonder werk zit. 

 1. Herken jij deze plek? Stadsgids Tanguy Ottomer loodst ons langs historische pareltjes in Antwerpen
  PREMIUM

  Herken jij deze plek? Stadsgids Tanguy Ottomer loodst ons langs histori­sche pareltjes in Antwerpen

  Elke week geeft Antwerpse stadsgids en BeroepsBelg Tanguy Ottomer een prachtige foto prijs van het Antwerpen uit ver vervlogen tijden. Herken jij de plek waar Tanguy ons deze week mee naartoe neemt? Vandaag onthult hij in onze rubriek ‘Wie weet waar?‘ welke plaats in Antwerpen er nu zoveel anders uitziet. Daarnaast geeft hij als expert ook historische feiten en weetjes over de plaats.
 2. Antwerpse drugshandel wordt beheerst door Marokkaanse clans: “Net de film 'Patser' in het echt”
  PREMIUM

  Antwerpse drugshan­del wordt beheerst door Marokkaan­se clans: “Net de film 'Patser' in het echt”

  “De Nederlanders zijn de “bad guys” in mijn boek. Door hun uit de hand gelopen gedoogbeleid zit Antwerpen nu met vooral Marokkaanse drugsbendes opgezadeld. Nederland was zo naïef te denken dat alleen de hippies op hun balkon wietplantjes zouden kweken. De drugssyndicaten zijn in het gat van het gedoogbeleid gesprongen en hebben Antwerpse clans meegetrokken.” Tot die conclusie komt de Nederlandse antropoloog Teun Voeten na twee jaar onderzoek. Zijn boek “Drugs. Antwerpen in de greep van de Nederlandse drugssyndicaten” is vandaag voorgesteld.