Volledig scherm
© Foto Klaas De Scheirder

Filip Dewinter (VB): “Nieuwe Antwerpse parkeerautomaten zijn onwettig”

Aan de nieuwe parkeerautomaten in Antwerpen kan je enkel nog met een bankkaart betalen. En dat is onwettig, vindt Filip Dewinter van Vlaams Belang. Hij eist dat minister van Consumentenzaken Kris Peeters de situatie rechtzet en wil desnoods naar rechtbank stappen.

De bestaande parkeerautomaten van GAPA in Antwerpen worden stelselmatig vervangen door nieuwe parkeermeters die geen cash geld meer aanvaarden. Er kan dus enkel nog met betaalkaarten betaald worden.

Volksvertegenwoordiger Filip Dewinter hekelt de gebrekkige informatieverstrekking en vraagt duidelijke informatie en richtlijnen over de huidige situatie. “De met zwarte plastic zakken onbruikbaar gemaakte parkeerautomaten werden niet voorzien van een tekst over het hoe en waarom”, zegt hij. “De nieuwe toestellen zijn veel schaarser en moeilijk te vinden: ze staan soms ver verwijderd van de bestaande toestellen. Veel automobilisten betalen niet en plaatsen hun parkeerschijf omdat ze veronderstellen dat de parkeermeters niet werken. Wel worden volop boetes uitgeschreven.”

Dewinter vindt bovendien de onmogelijkheid om cash te betalen “problematisch”. “De Belgische en Europese wetgeving vermeldt duidelijk dat altijd en overal cash moet kunnen betaald worden (ook wat parkeermeters betreft). Een Europese verordening uit 2010 bepaalt duidelijk dat ‘iedereen voor het voldoen van een schuld gebruik moet kunnen van Eurobiljetten en munten’. De parkeermeters van GAPA zijn dan ook onwettig.”


Dewinter zal hierover minister van Consumentenzaken Kris Peeters interpelleren in het federaal parlement. “Ik wacht het antwoord van de minister af maar desnoods trek ik als Antwerpse automobilist naar de rechtbank.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Antwerpse gemeenteraad keurt eigen ‘loonsopslag’ goed: zitpenningen stijgen met 42 procent

    Antwerpse gemeente­raad keurt eigen ‘loonsop­slag’ goed: zitpennin­gen stijgen met 42 procent

    De Antwerpse gemeenteraad heeft maandagavond de verhoging van de zitpenningen goedgekeurd. Zowel de meerderheid (N-VA, sp.a en Open vld) als Vlaams Belang stemden voor. Per zitting krijgen de gemeenteraadsleden vanaf nu 213 euro in plaats van 150 euro, een verhoging van 42 procent. “Gegraai”, zegt de oppositie. “Niet meer dan een indexering", volgens de meerderheid en Vlaams Belang.
  2. De leukste tips voor het weekend

    De leukste tips voor het weekend

    De perfecte jurk en de juiste locatie vinden, de gastenlijst opstellen en de ideale muzikant of swingende band uitkiezen: er komt heel wat kijken bij het plannen van de perfecte trouwdag. Gelukkig maakt de moderne trouwbeurs I Do I Do het leven van toekomstige bruiden en bruidegoms makkelijker. Twee keer per jaar brengen organisatoren Eva Crauwels en Katrien Van den Bleeken 50 op-en-top Belgische standhouders samen in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Op zondag 13 oktober vindt de volgende editie plaats en daarbij vormt duurzaamheid de groene draad.