Volledig scherm
Nagenoeg alle Antwerpse parkeerautomaten zijn met plastic afgedekt. © Klaas De Scheirder

FIlip Dewinter dreigt met rechtszaak: “Nieuwe Antwerpse parkeerautomaten zijn onwettig”

Aan de nieuwe parkeerautomaten in Antwerpen kan je enkel nog met een bankkaart betalen. En dat is onwettig, vindt Filip Dewinter van Vlaams Belang. Hij wil desnoods naar rechtbank stappen, maar mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) is niet onder de indruk.

Wie regelmatig door de stad loopt, heeft het wellicht al opgemerkt: nagenoeg alle parkeerautomaten zijn met plastic afgedekt. De oude exemplaren worden in de loop van het voorjaar vervangen door nieuwe parkeermeters. Voor elke drie automaten die er nu staan, komt er één nieuwe. En opvallend: parkeermeters aanvaarden geen cash geld meer. Er kan dus enkel nog met betaalkaarten betaald worden.

“Meer en meer mensen betalen hun parkeerplaats via sms of de app”, argumenteert schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “De stad bewandelt met de automaten met kleuren-touchscreen verder de weg van de digitalisering. Cashautomaten houden bovendien veiligheidsrisico’s in, zoals fraude of diefstal. In het verleden zijn parkeerautomaten meermaals gevandaliseerd geweest om er de munten uit te kunnen stelen.”

Gerechtelijke stappen

Maar niet iedereen is gelukkig met de nieuwe parkeerautomaten. Meer nog, Antwerps gemeenteraadslid en volksvertegenwoordiger Filip Dewinter (Vlaams Belang) noemt ze “onwettig”. Hij wil minister van Consumentenzaken Kris Peeters erover interpelleren in het federaal parlement en is desnoods bereid om gerechtelijke stappen te ondernemen.

Dewinter: “De Belgische en Europese wetgeving vermeldt duidelijk dat altijd en overal cash moet kunnen betaald worden (ook wat parkeermeters betreft). Een Europese verordening uit 2010 bepaalt duidelijk dat “iedereen voor het voldoen van een schuld gebruik moet kunnen van Eurobiljetten en munten. Automobilisten worden nu al uitgemolken worden via onder andere peperdure parkeertarieven. De gemeentelijke parkeerbedrijven die veel geld verdienen aan het parkeren dienen op zijn minst de wetten te respecteren. ”

“Dat parkeerautomaten die enkel betaalkaarten aanvaarden ‘veiliger’ zouden zijn, is trouwens een drogreden”, gaat Dewinter verder. “De parkeerbedrijven willen gewoon hun winst maximaliseren en het leegmaken en administreren van de cash-gelden afkomstig uit de parkeerautomaten kost blijkbaar te veel centen.”

Niet onder de indruk

Schepen Koen Kennis is alvast niet onder de indruk. “Uiteraard hebben we ons door advocaten laten adviseren over de kwestie van de cashless parkeermeters. Zij verzekerden ons dat er wettelijk geen problemen zijn. Filip Dewinter verwijst naar een aanbeveling van de Europese Commissie die eenvoudigweg stelt dat biljetten en munten een wettelijk betaalmiddel zijn. Net zoals vele andere betaalmogelijkheden.”

Wie nog met cash wil blijven betalen, kan ondergronds parkeren. In de meeste Antwerpse parkeergarages kan je nog contant betalen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Antwerps acteur Robert “Bob” Van Der Veken (90) overleden

    Antwerps acteur Robert “Bob” Van Der Veken (90) overleden

    De Antwerpse acteur Bob Van Der Veken is maandag op 90-jarige leeftijd overleden in Kalmthout. Bij het grote publiek is hij vooral bekend door zijn rol van directeur Paul Tienpondt in de reeks De Collega’s. Nadien speelde hij vooral gastrollen in series als Wittekerke, De Kotmadam en Lili & Marleen. Ook in F.C. De Kampioenen mocht hij twee keer opdraven. Op het witte doek schitterde Van Der Veken in de film De Witte van Sichem. Naast televisie stond de acteur ook regelmatig op het toneel. In december 2006 nam hij afscheid van het vak in het stuk The Red Star Line van theater Zeemanshuis.
  2. Antiquair restaureert 33 antieke kroonluchters van stadhuis: “Alsof ik terug eerste dag naar school ging”

    Antiquair restau­reert 33 antieke kroonluch­ters van stadhuis: “Alsof ik terug eerste dag naar school ging”

    Hij verslikte zich in zijn koffie toen hij een mail van de stad Antwerpen las met de vraag of hij de 33 kroonluchters van het stadhuis wou restaureren. Donald De Witte kreeg 2,5 jaar tijd voor dit huzarenstukje. Met nog elf luchters te gaan zit hij in de laatste rechte lijn. “Ik ben toch wel trots dat ik de persoon zal zijn die de Antwerpse kroonluchters opnieuw heb doen schitteren.”