Volledig scherm
Julie Van Espen en Ariane Mazijn werden vermoord door mannen die al eerder voor zedenfeiten waren veroordeeld. © rr

Familie vermoorde Ariane Mazijn ziet grote gelijkenis met moord op Julie: “Alleen levenslang is juiste straf”

De familie van Ariane Mazijn, van wie de moordenaar in oktober 2018 na 26 jaar werd ontmaskerd, stapt zondag mee in de herdenkingsmars voor Julie Van Espen. “Ook Ariane is vermoord door een man die eerder was veroordeeld voor zedenfeiten”, zegt broer Glenn Mazijn.

Ariane Mazijn (30) werd op 17 juni 1992 dood aangetroffen in haar appartement aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Zij was verkracht en daarna gewurgd met een verlengkabel. Pas in oktober vorig jaar, 26 jaar na de misdaad,  werd de moordenaar ontmaskerd dankzij nieuwe DNA-opsporingstechnieken. Glazenwasser Stephaan D.L. (55) uit Deurne werd gearresteerd. Hij heeft de verkrachting en de moord op Ariane ondertussen bekend en wacht in de gevangenis op zijn assisenproces. 

“Zoals zo veel mensen heb ik de laatste dagen angstvallig de moord op Julie Van Espen gevolgd. Ik zie veel gelijkenissen tussen de moord op Julie en op mijn zus Ariane. Beide jonge vrouwen zijn slachtoffer geworden van een misdadiger die al eerder voor zedenfeiten was veroordeeld. Lichte straffen hebben geen effect op dergelijke mensen”, aldus broer Glenn Mazijn.

Eerder veroordeeld

Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen, was in 2004 en 2017 veroordeeld voor verkrachting. Tegen de laatste straf van 4 jaar was hij in beroep. Ook Stephaan D.L. stond voor de moord op Ariane Mazijn in 1992 bij justitie gekend als pleger van zedenfeiten. Hij werd in 1985 en in 1987 veroordeeld voor aanranding van de eerbaarheid. Zijn straffen waren 12 maanden en 8 maanden, waarvan telkens de helft met uitstel. 

“Ik wacht angstvallig op het assisenproces tegen Stephaan D.L. volgend jaar. In een land als België ben je nooit zeker dat een moordenaar voor lange tijd achter de tralies verdwijnt. Advocaten zullen alle regels  aanwenden voor strafvermindering. Juridische spelletjes of  procedurefouten zijn als een nachtmerrie voor mij. In dit land kan je veroordeeld worden tot 20 jaar en toch na 8 jaar voorwaardelijk vrijkomen”, aldus Glenn Mazijn.

Enkel levenslang

“Wie vragen stelt aan het gerecht of politie, krijgt te horen dat instanties met personeelstekort kampen of moeten besparen op hun budget. Voor familieleden en nabestaanden van de slachtoffers is dat moeilijk te aanvaarden. Er kan maar één strafmaat bestaan voor  de moordenaars van Julie en Ariane: dat is levenslang, met afname van alle burgerlijke rechten. Soms denk ik dat zelfs de doodstraf nog te licht is.”

“Zondag zal ik stilletjes aanwezig zijn op de mars voor Julie en voor Ariane. Laat ons hopen dat dit stille protest  de zogenoemde leiders van dit land tot nadenken aanzet.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Meyrem Almaci (Groen): “Vliegschaamte is niet nodig, maar gééf mensen eindelijk alternatieven”
    PREMIUM

    Meyrem Almaci (Groen): “Vlieg­schaam­te is niet nodig, maar gééf mensen eindelijk alternatie­ven”

    Nooit stond Groen er zo goed voor. De partij surft op de klimaathype, al neemt ze ook risico’s. Zoals: de slimme kilometerheffing en het vervangen van de salariswagen door het mobiliteitsbudget. In de peilingen is Groen de tweede grootste. Voorzitster Meyrem Almaci trekt de lijst in Antwerpen. Misschien wordt ze wel minister-president. “Wie wélke ambitie heeft, laat ik aan journalisten over. Ons verhaal draait rond een menselijker, eerlijker en gezonder beleid.”