Volledig scherm
Priscilla Hau met haar behaalde masterdiploma. © Priscilla Hau

Eerst ‘niet slim genoeg’ voor ASO, nu mag ze doctoreren aan universiteit: hoe Priscilla alsnog ongelijk bewijst van haar leerkrachten

Priscilla Hau was 15 toen ze in het Annuntia Instituut in Wijnegem te horen kreeg dat ASO toch wel ‘te moeilijk’ was voor haar. Ze kreeg een B-attest en deed het derde middelbaar over in TSO. Maar kijk, een kleine 10 jaar later bewijst ze toch nog het ongelijk van haar leerkrachten: ze studeerde vorige week af met grote onderscheiding aan de Universiteit Antwerpen en mag zelfs aan haar doctoraat beginnen.

Als 15-jarige kreeg Priscilla van haar leerkrachten te horen dat ze een B-attest kreeg. Hiermee werd ze uitgesloten voor de ASO- en TSO-richtingen van haar school. “Dat nieuws was een harde klap voor mij omdat ik een nieuwe school moest zoeken. Ik was erg gedemotiveerd en wist niet wat ik moest doen”, vertelt Priscilla. Ze twijfelde een tijdje om op leercontract te gaan of om BSO te volgen, maar na overleg met haar mama deed ze haar jaar over in de richting TSO Handel.

Master communicatiewetenschappen

In TSO werden Priscilla’s punten beter en in het zesde middelbaar was ze zelfs de beste van de klas. Omdat ze geïnteresseerd was in marketing en reclame ging ze communicatiemanagement studeren aan de AP-hogeschool. Ze studeerde er hard en behaalde na drie jaar zonder herexamens haar diploma. Daarna volgde ze een schakeljaar aan de Universiteit Antwerpen en startte ze de master in communicatiewetenschappen. Begin juli ontving ze daar haar diploma met grote onderscheiding. “Ik heb bewezen dat als je hard werkt en gelooft in jezelf, je veel kan bereiken”, vertelt ze trots.

Cijfersfetisjisten

Na enkele goede mondelinge examens, ontving Priscilla een mail van haar proffen waarin ze haar aanmoedigden om te solliciteren voor een vrije vacature van mandaatassistent. Dat deed ze en na een zware selectieprocedure werd ze uit 16 deelnemers gekozen voor de job. In september zal ze starten met haar doctoraat in de onderzoeksgroep ‘Media, Policy and Culture’. “Ik ben blij dat ik van mijn passie mijn beroep kan maken”, vertelt ze. In de toekomst zou Priscilla graag met studenten willen blijven werken om hen te motiveren en begeleiden, omdat ze uit ervaring weet hoe belangrijk dat is.

Priscilla dankt haar prestaties voor een groot deel aan de steun van haar mama en haar grootouders. Ze wil ouders en leerkrachten daarom meegeven om toch te blijven geloven in leerlingen wanneer ze slechter presteren. “Leerkrachten zouden moeten kijken naar de persoon zelf in plaats van alleen naar zijn cijfers.” Jongeren zouden zich volgens haar ook minder moeten aantrekken van wat anderen zeggen. “Kijk vooral naar je eigen passies en capaciteiten en dan kan je dingen bereiken waarvan je niet eens hebt durven dromen”.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement