Volledig scherm
Een inbeslagname door het Drugs Ondersteunings Team (DOT). © Politie Antwerpen

Drugsteam Antwerpse politie valt uiteen door interne ruzie

Volgens politievakbond NSPV heeft de Antwerpse korpschef Serge Muyters het diensthoofd van zijn drugsondersteuningsteam (DOT) onterecht de hand boven het hoofd gehouden bij het conflict binnen het team dat intussen tot het gedwongen vertrek van vier speurders en het vrijwillig opstappen van nog eens zeven anderen zou hebben geleid. De vier opzijgeschoven speurders zijn volgens het NSPV “klokkenluiders” die “favoritisme en een te autoritaire leiderschapsstijl” van de leidinggevenden van het team aan de kaak probeerden te stellen.

Het DOT is een gespecialiseerd politieteam dat de voorbije jaren honderden drugsdealers van de Antwerpse straten heeft gehaald. Momenteel telt het nog slechts vijf leden. “Tijdens de zomerperiode hebben vier leden bij de korpschef verschillende problemen aangekaart in de hoop een andere leidinggevende te krijgen om de rust te laten terugkeren”, zegt Luc Goos van vakbond NSPV. “De korpschef heeft daarop intern enkele mensen aangeduid om bemiddeling op te starten en heeft de vakbonden ingelicht. Uiteindelijk heeft hij echter de leidinggevende behouden en de klokkenluiders bestraft. Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop. Zeven anderen hebben vervolgens aangegeven dat ze ook niet meer verder wilden.”

NSPV wil de kwestie op tafel leggen bij het volgende interne overlegcomité, hoopt op federaal overleg over de zaak en spreekt zelfs van een mogelijke stakingsaanzegging. “Een vijftal vertrokken medewerkers is intussen al akkoord gegaan met een overstap naar de mobiele eenheid”, zegt Goos. “Maar dat is een stap terug voor hen en iets helemaal anders dan echt onderzoekswerk. Ik vrees echter dat de meesten zich vanaf nu ‘low profile’ zullen willen houden om hun carrière niet nog meer te schaden.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dronken bestuurder beschadigt tramhalte en laat auto achter

  Dronken bestuurder beschadigt tramhalte en laat auto achter

  Een dronken bestuurder (26) heeft zaterdagnacht lelijk huisgehouden op de Turnhoutsebaan. De man verloor de controle over het stuur van zijn wagen en beschadigde een gevel en daarna ramde hij een tramhalte. Het voertuig van de man geraakte zwaar beschadigd en was niet echt meer rijvaardig. Daarop besloot de man dan maar de benen te nemen in de richting van de Stenenbrug. Een interventiepatrouille kon de man oppakken. Hij ontkende elke betrokkenheid, maar agenten vonden de autosleutels van de wagen langs de vluchtroute die de man had genomen. Omdat hij zich agressief gedroeg en weigerde om een ademtest af te leggen, pakte de politie de bestuurder op voor openbare dronkenschap. Zijn rijbewijs werd ingetrokken.
 2. Politie betrapt acht illegalen bij controle in Stuivenbergwijk

  Politie betrapt acht illegalen bij controle in Stuiven­berg­wijk

  Het wijkteam van de lokale politie Antwerpen heeft vrijdag tijdens een controleactie op het Duinplein acht illegalen betrapt. De controle kwam er naar aanleiding van overlast die al geruimde tijd gemeld wordt. De controle was vooral gericht op een horecazaak, maar ook de 35 personen die op het plein zelf aanwezig waren werden gecontroleerd. Daarvan bleken er dus acht illegaal in ons land te verblijven. Een van hen was minderjarig. Een andere aanwezige kreeg een pv voor drugsbezit. Ook vijf foutparkeerders werden op de bon geslingerd.
 3. Drukke zaterdagnamiddag voor winkeldief: man wordt opgepakt na vierde winkeldiefstal

  Drukke zaterdagna­mid­dag voor winkeldief: man wordt opgepakt na vierde winkeldief­stal

  Het team winkeldiefstallen van de politie Antwerpen merkte zaterdag een verdachte man op tijdens hun toezicht op de Meir. De inspecteurs zagen hoe de man in een kledingzaak een jas in zijn rugzak en verliet de winkel zonder te betalen. De politie pakte de 28-jarige man en kwam tot de vaststelling dat hij al flink aan de slag was geweest want er zaten nog gestolen producten in zijn rugzak. Alles samen ging het om een buit van meer dan 300 euro. Hij had ook nog een kniptang op zak.