DOSSIER. Tien jaar Shariah4Belgium, deel 1.
Van amateuristische website tot veroordeling Belkacem

3 maart 2010: Shariah4Belgium lanceert website

Shariah4Belgium was begin maart 2010 in alle stilte opgestart met een amateuristische website. Niemand die het merkte. Tot gewezen commissaris Luc Van Grieken van de federale politie Fouad Belkacem in de gaten krijgt. Van Grieken verzamelt informatie over alle vormen van extremisme.

“Ik volgde toen ‘De jongeren voor Islam’, een vzw die ontmoetingen met radicale, buitenlandse islampredikers organiseerde in Berchem. Veel allochtone jongeren, zelfs van 13, 14 jaar, kwamen daar naartoe. Soms liet Belkacem zich daar zien. Hem kende ik omdat hij veroordeeld was voor diefstallen en fraude. Ik hoorde van iemand dat Belkacem met iets nieuws was begonnen. Hij plande een eerste actie tijdens de lezing ‘Lang leve God, weg met Allah’ van dichter en schrijver Benno Barnard aan de universiteit. Begin maart ging de website Sharia4Belgium.webs.com online.”

Quote

De westerse democratie is pervers, tijd dat we de sharia invoeren

Fouad Belkacem, leider van Shariah4Belgium, op 3 maart 2010

Van Grieken stuurde een informatieverslag naar diverse politiediensten en naar het parket. Dat maakte weinig indruk. “Waar gij toch uw tijd in steekt? In een bende clowns. Gij jaagt op spoken”, kreeg Van Grieken op verschillende echelons te horen.

31 maart 2010: Benno Barnard de mond gesnoerd

De lezing 'Lang leve God, weg met Allah’ stond gepland op woensdag 31 maart op de campus van universiteit Antwerpen in de Rodestraat. Organisator was Jurgen Slembrouck:

“De lezing paste in een cyclus over de waarden van het humanisme. Benno Barnard had kort voordien een opiniestuk in de krant geschreven en daarom had ik hem uitgenodigd. De politie weees mij op een instructiefilmpje op de website van Shariah4Belgium waar een Israëlische diplomaat om de haverklap werd onderbroken tijdens zijn toespraak. We spraken af dat de eerste vier rijen in de zaal onbezet zouden blijven en dat het publiek gefilmd zou worden.”

Een vijftigtal belangstellenden kwam naar Benno Barnard luisteren, onder wie een twintigtal leden van Shariah4Belgium. De Antwerpse politie had een patrouille gestuurd voor het geval er incidenten zouden zijn.

2 april 2010: Politici schieten wakker

Vanuit alle hoeken komen reacties op de verstoorde lezing aan de universiteit: burgemeester Patrick Janssens (s.pa), minister voor Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld), het Antwerpse parket, …

Gewezen straathoekwerker Peter Calluy wijst hen terecht. Hjj heeft begin jaren 2000 tevergeefs aan de alarmbel getrokken toen Belkacem voorzitter was van vzw El Islaah in Boom, een project om jonge allochtonen beter te integreren. Daar toonde Belkacem al zijn radicale kantjes en zette jongeren op tegen homo’s.

22 mei 2010: Betoging tegen boerkaverbod

Onder impuls van Fouad Belkacem en Shariah4Belgium wordt in Brussel een betoging tegen het boerkaverbod opgezet. De Brusselse burgemeester geeft geen toelating voor de betoging. Fouad Belkacem roept op een persconferentie in Borgerhout alle vrouwen op om een hoofddoek te dragen. Ook vertegenwoordigers van de verboden Britse organisatie Shariah4UK zijn aanwezig.

Fouad Belkacem predikt op 31 december 2011 op de Teniersplaats, tussen het Centraal Station en de Meir. Voor hem zitten Brian De Mulder en Jejoen Bontinck.
Volledig scherm
Fouad Belkacem predikt op 31 december 2011 op de Teniersplaats, tussen het Centraal Station en de Meir. Voor hem zitten Brian De Mulder en Jejoen Bontinck. © RV

18 september 2010: Belkacem ontsnapt aan arrestatie

Fouad Belkacem en Shariah4Belgium-leden gaan in Parijs betogen met de radicale groepering Forza Alizza. De Police Judiciaire van Parijs vraagt inlichtingen bij de collega’s in Antwerpen. Gepensioneerd politieman Luc Van Grieken: “Terloops wees ik erop dat Belkacem in Marokko gezocht werd in een drugszaak. België kon hem door zijn dubbele nationaliteit niet uitleveren. Frankrijk had dat probleem niet. De PJ van Parijs stond Belkacem die zondag op te wachten om hem op te pakken, maar door een samenloop van omstandigheden raken Belkacem en zijn mannen niet op de plaats van de afspraak. Spijtig, anders was hij uitgeleverd geworden en waren wij in Antwerpen van hem verlost geweest.”

10 februari 2011: “Kanker is straf van Allah”

Bij de dood van Vlaams Belangpolitica Marie-Rose Morel haalt Fouad Belkacem uit in één van zijn vele videofilmpjes. Hij noemt de kanker van Morel een straf van Allah. “Waar is jullie afgod nu? Zij is onderweg naar de vuilnisbelt van de geschiedenis. Samen met Hitler, Stalin en alle vijanden van Allah. Hij heeft haar goed laten lijden met kanker.”

Fouad Belkacem verlaat het justitiepaleis na een veroordeling voor aanzetten tot haat en geweld.
Volledig scherm
Fouad Belkacem verlaat het justitiepaleis na een veroordeling voor aanzetten tot haat en geweld. © Photo News

17 juni 2011: Fouad Belkacem veroordeeld

 De Antwerpse rechtbank veroordeelt Fouad Belkacem tot 2 jaar effectieve celstraf voor aanzetten tot haat en geweld tegen Marie-Rose Morel, tegen de homogemeenschap en tegen enkele andere politici.  

Volgende week deel 2. Hoe Shariah4Belgium uitgroeide tot een terreurbeweging, gezien door de ogen van een terreurspeurder.

 1. Antwerpen start cultureel seizoen zonder Cultuurmarkt: “We werken aan alternatieve scenario’s voor na de zomer”

  Antwerpen start cultureel seizoen zonder Cultuur­markt: “We werken aan alternatie­ve scenario’s voor na de zomer”

  Nadat de Nationale Veiligheidsraad besliste om alle massa-evenementen minstens tot 31 augustus te verbieden, heeft ook de stad Antwerpen nu formeel beslist de jaarlijkse Cultuurmarkt niet te organiseren. Samen met alle betrokken partijen uit de kunst- en cultuursector wordt achter de schermen druk gewerkt aan een nieuw initiatief om de start van het culturele seizoen in Antwerpen kracht bij te zetten.
 2. Vlaamse Opera toont Jambon enorme uitdagingen voor heropstart

  Vlaamse Opera toont Jambon enorme uitdagin­gen voor heropstart

  Vlaams minister-president Jan Jambon, ook bevoegd voor cultuur, heeft vrijdag een werkbezoek gebracht aan de Opera in Antwerpen. Opera Ballet Vlaanderen liet er zien hoe groot de uitdaging voor het kunsthuis wordt om opnieuw grote producties te brengen als er rekening moet worden gehouden met coronarichtlijnen. Wanneer die heropstart op gang kan komen, zal allicht volgende week, na de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad, duidelijk worden.
 1. Lot van katje Lee ligt nu in handen van Antwerpse rechter: “Een kerngezond dier platspuiten? Vanwaar die verbetenheid?”
  PREMIUM

  Lot van katje Lee ligt nu in handen van Antwerpse rechter: “Een kerngezond dier platspui­ten? Vanwaar die verbeten­heid?”

  Moet kater Lee uit Peru een spuitje krijgen? Of kan het diertje in quarantaine geplaatst worden om uit te sluiten dat het hondsdolheid heeft? De Antwerpse rechter doet daarover volgende week vrijdag uitspraak. Vandaag deden de partijen - baasje Selena Ali (23) en het Federaal Agentschap voor de Voedsel­veiligheid (FAVV) - hun argumenten uit de doeken in de rechtbank, waar (opnieuw) tientallen ‘dierenvrienden’ waren samengetroept. Na afloop van de rechtszaak liet Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) weten dat hij “in een mum van tijd drie concrete quarantainemogelijkheden” heeft gevonden.
 2. Motard onder drugs rijdt met 200 km/u om politie af te schudden

  Motard onder drugs rijdt met 200 km/u om politie af te schudden

  Tijdens een actie van het verkeersondersteuningsteam West merkte de politie een motorrijder op die met hoge snelheid optrok. Hij reed richting de Noorderlaan. De ploeg kon de motor niet bijhouden, maar de camera-operatoren spoorden het voertuig op. De motard probeerde de ploeg af te schudden en op de autosnelweg werden snelheden tot 200 km/u gehaald. De motorrijder kon uiteindelijk gestopt worden en de bestuurder testte positief op drugs. Zijn rijbewijs werd voor vijftien dagen ingetrokken. Hij mag zich later voor de politierechter verantwoorden voor zijn gedrag.