Dokwerker verraadt zichzelf in chatbericht: “Merci, top dat politie niet weet dat ik het was”
AntwerpenDokwerker Umit S. is ten onrechte veroordeeld tot vier jaar cel voor zijn hulp bij de invoering van 1 ton cocaïne. Niet hij, maar een andere dokwerker zou de drugscontainer hebben opengemaakt zodat de uithalers hun slag konden slaan. Die andere dokwerker gaf dat na het proces zelf toe op Instagram. Umit S.: “Ik ga u niet verraden.” J.N.: “Top, merci maat.”
Lees alles over de Antwerpse drugsoorlog in ons dossier.
Het filmpje van de mislukte uithaling veroorzaakte in de zomer van 2019 ophef. Daarop waren twee uithalers te zien die uitgeput uit een container strompelden en op de grond vielen. Agenten hielden hen onder schot. Dokwerkers kwamen aarzelend naderbij en reikten de uithalers flesjes water aan. Omdat het die dag de heetste dag van de zomer was en de uithalers zakken met cocaïne uit een container moesten halen, dreigden ze te stikken. De mannen belden uiteindelijk zelf de politie.
De rechters in eerste aanleg legden de betrokkenen 4 tot 5 jaar celstraf op. Enkel één uithaler die alles had bekend, kreeg 40 maanden celstraf, deels met uitstel.
Woensdag vond het proces in beroep plaats. Een aantal verdachten ging niet akkoord met hun veroordeling maar de openbare aanklager vroeg het hof de straffen te bevestigen. “Behalve voor Umit S. Voor hem vraag ik de vrijspraak voor de drugsmisdrijven. Ik wil hem enkel veroordeeld zien voor witwassen”, zei de advocaat-generaal.
Paalwagen
Umit S. was de dokwerker die volgens de politie die 23ste juli in een paalwagen (een auto met een lange paal door het dak met bovenop een knipperlicht) was gestapt en tussen de lange, hoge rijen containers naar de plaats was gereden waar de uithaling moest gebeuren. Hij had de deuren van de container opengemaakt waarin twee uithalers verstopt zaten en was weer weggereden.
Umit S. heeft altijd ontkend maar kreeg in eerste aanleg toch vier jaar celstraf. Na zijn veroordeling kreeg hij van collega’s te horen dat eigenlijk zijn collega Jerry N. de man in de paalwagen was. Hij contacteerde de man via Instagram.
*Umit S.: “Zeg, Ik hoor dat jij da was in de paalwagen. Ik ga u niet verraden?”
*Jerry N: “Dank u, merci. Top dat ze (politie, red.) niet weten dat ik het was.”
* Umit S: “Niet ongerust zijn, ze weten niet wie ge zijt.”
* Jerry N. “Top.”
Umit S. stuurde de chatberichten door naar de politie en die organiseerde een confrontatie tussen hem en Jerry N. Die laatste weigerde te antwoorden op de cruciale vraag over wie in de paalwagen zat.
Witwassen
De vervolging voor drugsmisdrijven mag van de baan zijn, voor witwassen kan Umit S. wél gestraft worden. Hij had 20.000 euro cash op zijn rekening gestort en had de gewoonte om zijn loon na storting onmiddellijk van zijn rekening te halen en naderhand kleinere bedragen terug te storten. “Ik vertrouwde in die tijd de banken niet”, zei Umit S. toen de voorzitter van het hof hem ondervroeg over die rare gewoonte.
Volgens advocaat Koen Vaneecke was er niets verdachts aan die stortingen. “De man was getrouwd en zoals het op een Turks huwelijksfeest past, wordt de man behangen met giften van de gasten. Zo had de man wat cashgeld verzameld die mee de grote geldstorting van 20.000 euro kan verklaren.”
Umit S. vroeg de volledige vrijspraak. Het hof doet uitspraak op 23 februari.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Chatberichten nekken criminelen die aanslagen pleegden voor drugsmilieu: “Schiet uw magazijn leeg op de deur, en stuur foto als bewijs”
Deurne stond eind augustus 2020 in rep en roer na maar liefst zeven aanslagen met granaten en kalasjnikov. Burgemeester De Wever stuurde zijn Bearcat en veel politie de straat op. De daders bleven onvindbaar. Tot de chatdienst Sky ECC werd gekraakt, en de berichtjes de speurders naar de criminelen leidden. Hoofdverdachte Mohamed El H. riskeert 6 jaar cel. -
Antwerpen
UZA start als eerste Belgisch ziekenhuis met nieuwe generatie immuuntherapie: “Een ware revolutie”
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) heeft, in het kader van een studie, voor het eerst een lymfeklierkanker-patiënt met CAR-T-cellen behandeld. Dat is een nieuwe vorm van kankerbehandeling die gebruik maakt van het afweersysteem van de patiënt. “Een ware revolutie bij bepaalde types bloedkanker”, aldus prof Sebastien Anguille. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Antwerpen
Zo VeloVeilig is Antwerpen: ontdek hier de resultaten voor uw gemeente
De inwoners van Antwerpen hebben 1.170 gevaarlijke fietspunten aangeduid op de VeloVeilig-kaart. Dat blijkt uit het grootste fietsonderzoek ooit van Vlaanderen dat HLN gehouden heeft. Die gevaarlijke punten werden gebundeld op een gedetailleerde kaart, waarmee we andere fietsers waarschuwen en de overheid laten weten waar er nog werk aan de winkel is. Ontdek hier het volledige rapport en alle onveilige situaties in uw regio. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Hoboken
Krijgsbaan loopt helemaal onder na wolkbreuk
Ook in het Antwerpse houdt het onweer dat deze middag over ons land trekt lelijk huis. Ingestuurde beelden tonen hoe auto’s door diepe plassen rijden op een helemaal ondergelopen Krijgsbaan (R11). -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Antwerpen/Borgerhout
Drugsdealende ‘Visboer’ die cocaïne invoerde, afgeleverd aan gevangenis
Mohamed A. is vanmiddag afgeleverd aan de gevangenis van de Begijnenstraat. De man was veroordeeld tot 7 jaar cel voor invoer van cocaïne. Hij was één van de leden van een Marokkaanse familie die verschillende viswinkels uitbaatte, maar die volgens het rechtbank vooral dienden voor het witwassen van drugswinsten.