Elk jaar kon je over de koppen lopen op de Cultuurmarkt van Vlaanderen in Antwerpen.
Volledig scherm
Elk jaar kon je over de koppen lopen op de Cultuurmarkt van Vlaanderen in Antwerpen. © Klaas De Scheirder

Doek valt voor Prospekta: 12 mensen verliezen job, stad wil zelf Cultuurmarkt, Erfgoedmarkt en Museumnacht voortzetten

De culturele sector in Antwerpen verwerkt opnieuw een opdoffer. Vzw Prospekta, uitvinder van de jaarlijkse Cultuurmarkt in augustus, wordt opgedoekt. Twaalf werknemers verliezen hun baan. De stad wil zelf drie evenementen voortzetten: de Cultuurmarkt, de Museumnacht en de Erfgoeddag. Het personeel krijgt een opzegvergoeding.

 1. Moord op Daniël (9): twee verdachten moeten tonen hoe jongetje het leven liet in asielcentrum

  Moord op Daniël (9): twee verdachten moeten tonen hoe jongetje het leven liet in asielcen­trum

  De 22-jarige Ali A. en 19-jarige Fahmi A. zijn dinsdagmorgen teruggebracht naar het asielcentrum voor de reconstructie van de ontvoering en de moord op de 9-jarige Daniël Chihadeh. De jongen werd op 25 april 2019 dood teruggevonden in een gracht aan de rand van het asielcentrum. De twee verdachten geven elkaar de schuld van de moord. De vader van Daniël is speciaal vanuit Duitsland overgekomen om de reconstructie bij te wonen.
 2. Congo-expo in MAS wekt controverse: Groen wil dat stad ‘roofkunst’ teruggeeft en gestorven Congolezen (tijdens Wereldtentoonstelling) herdenkt
  PREMIUM

  Con­go-ex­po in MAS wekt controver­se: Groen wil dat stad ‘roofkunst’ teruggeeft en gestorven Congolezen (tijdens Wereldten­toon­stel­ling) herdenkt

  Drie maanden na de opschudding over koloniale standbeelden is er nu ook commotie rond de tentoonstelling ‘100 x Congo’. Die begint op 3 oktober in het MAS. Gemeenteraadslid Ikrame Kastit (Groen) spreekt over ‘roofkunst die thuishoort in Congo’. Ze wil een gepaste herdenking van acht Congolezen die stierven tijdens de Antwerpse Wereldtentoonstelling in 1894. Dat eerbetoon komt er ook. Cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) wijst op de grote zorg die Belgische en Congolese wetenschappers aan de expo hebben besteed.
 3. Nederlander krijgt stroomstoot van 50.000 volt uit nieuw politiewapen

  Nederlan­der krijgt stroom­stoot van 50.000 volt uit nieuw politiewa­pen

  Het snelleresponsteam (SRT) van de Antwerpse politie heeft zondag voor het eerst in twee jaar schoten gelost met het nieuwe stroomstootwapen X2. Een Nederlander die na een lange achtervolging het Rivierenhof was ingevlucht en de politie bedreigde met een ijzeren staaf, kreeg twee schoten uit het stroomstootwapen. Hij werd gearresteerd en voor controle naar het ziekenhuis overgebracht. Nederland vraagt zijn uitlevering.