Volledig scherm
Elk jaar kon je over de koppen lopen op de Cultuurmarkt van Vlaanderen in Antwerpen. © Klaas De Scheirder

Doek valt voor Prospekta: 12 mensen verliezen job, stad wil zelf Cultuurmarkt, Erfgoedmarkt en Museumnacht voortzetten

De culturele sector in Antwerpen verwerkt opnieuw een opdoffer. Vzw Prospekta, uitvinder van de jaarlijkse Cultuurmarkt in augustus, wordt opgedoekt. Twaalf werknemers verliezen hun baan. De stad wil zelf drie evenementen voortzetten: de Cultuurmarkt, de Museumnacht en de Erfgoeddag. Het personeel krijgt een opzegvergoeding.

Vzw Prospekta timmerde 25 jaar aan de weg. Niet enkel in Antwerpen, maar ook in Mechelen en Turnhout. Directeur Annik Klaes is er het hart van in. “Vorig jaar hoopte ik nog dat we de werking in onze provincie zouden kunnen uitbouwen naar Vlaanderen. We maakten er een dossier voor op. En nu is het gedaan. Toch sluit ik dit af met trots, niet met bitterheid. We hebben met een geweldige ploeg véél kunnen doen. Zo werkten we in 2019 samen met 600 culturele organisaties en leidden we een miljoen mensen toe naar cultuur.”

Quote

Ik sluit dit af met trots, niet met bitterheid. Met een geweldige ploeg hebben we véél kunnen doen.

Annik Klaes, Prospekta

Het budget van Prospekta bedroeg 1 miljoen euro. De helft daarvan kwam van de provincie, een kwart van de stad en een kwart uit eigen middelen. De organisatie is het slachtoffer geworden van de interne staatshervorming, met afgeslankte provincies. Het cultuurbeleid werd weggehaald bij de provincie. De voorbije twee jaar nam de Vlaamse overheid de subsidies van de provincie over. Maar dat doet ze nu niet meer. Cultuurminister Jan Jambon (N-VA) schuift enkel 400.000 euro toe om de werknemers een opzegvergoeding te kunnen geven.

En de redding zal niet van de stad Antwerpen komen, tenzij er een zeer onverwachte wending mocht zijn.

Vacatures

“We nemen Prospekta niet over en ook geen personeel”, zegt Liesbet Brzyk, woordvoerster van schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). “We gaan nu bekijken hoe we die drie evenementen - Cultuurmarkt, Erfgoeddag en Museumnacht - kunnen organiseren. Mocht blijken dat we onvoldoende expertise in huis hebben, dan zullen we vacatures uitschrijven. Mensen van Prospekta mogen daarop solliciteren, maar de selectie gebeurt volgens objectieve criteria.”

Nieuw verhaal schrijven

Annik Klaes, die zelf ook werkloos wordt, hoopt dat er toch drie à vier mensen van haar team naar de stad kunnen verhuizen. “Met 25 jaar ervaring zijn we ingebed in de cultuursector. We hebben veel expertise opgebouwd. Normaal zouden we nu al bezig zijn geweest met de evenementen van komende zomer. Dat is nu weggevallen. Het wordt niet eenvoudig voor de stad om die organisaties over te nemen. Ze schrijft best een eigen verhaal.”

Volledig scherm
Museumnacht in 2018: stadsdichter Maud Vanhauwaert speelt in het MAS het spel 'Wie is het?' © Benoit De Freine
 1. RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdekkingstocht
  PREMIUM

  RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdek­kings­tocht

  In november kreeg Dim Dining de titel ‘Aziaat van het jaar’ en meteen een 15/20 in de Gault&Millau, en dat is absoluut niet overdreven. Het duo Simon van Dun (in de keuken) en Jonas Kellens (in de zaal) zorgt in het exclusieve restaurant op de Vrijdagmarkt voor eigenzinnige Aziatische gerechten met topproducten, en een fantastische bediening. Bij Dim Dining geef je iets meer uit dan in het modale restaurant, maar je krijgt er een ervaring voor in de plaats. Lees hier meer over onze restaurantrecensies.
 2. Drugsverkoop vanuit pand opgerold

  Drugsver­koop vanuit pand opgerold

  Het wijkondersteuningsteam West van de lokale politie zag vrijdag een man zoekend over de Paardenmarkt wandelen. De inspecteurs vermoedden dat de man op zoek was naar drugs en volgden hem. In de De Pretstraat ging de man een woning binnen. Een paar tellen later verliet hij het pand opnieuw. Aangezien de politie vermoedde dat er net drugs aangekocht werd, controleerde de inspecteurs de man. Ondertussen zagen ze nog een vermoedelijke klant bij het pand aankomen. Ze kochten beiden bij een andere verkoper. In het onderzoek werden drie huiszoekingen verricht. De politie vond verdovende middelen, geld en mobiele telefoons. Vier personen werden gearresteerd. Twee van hen zijn voor de onderzoeksrechter geleid.
 3. Dealer verstopt drugs in mond bij politiecontrole

  Dealer verstopt drugs in mond bij politiecon­tro­le

  De lokale politie merkten vrijdagavond een man op in de Offerandestraat. Hij stond duidelijk op iemand te wachten. De politie besloot de man even in de gaten te houden. Al snel maakte die contact met een andere man, die hoofdschuddend vertrok. De twee werden gecontroleerd. De eerste verklaarde dat hij drugs wilde kopen. Maar de verkoper wilde er niet op ingaan. De tweede man, de vermoedelijke verkoper, had drie gebruikershoeveelheden cannabis in zijn mond. Hij had ook een som geld op zak. De verkoper bleek illegaal in het land te zijn. Aangezien hij eerder al eens werd gearresteerd, kon de politie deze keer zijn verblijfplaats snel achterhalen. Bij een huiszoeking vond de politie een weegschaal, verpakkingsmateriaal en een kleine hoeveelheid cannabis.