Volledig scherm
Juweelontwerpen van L. Vander Cruycen © DIVA

DIVA toont zeldzame 18de-eeuwse juweelontwerpen

We weten niet wie hij is of hoe hij er juist uitziet maar iedereen is het erover eens dat juwelier L. Vander Cruycen een fenomeen was in de 18de eeuw. Zijn ontwerpen zijn nu te zien in het DIVA.

In 2018 kocht DIVA een album met ornamentprenten van juwelier L. Vander Cruycen. Dankzij de Koning Boudewijnstichting verwierf DIVA ook een reeks uitzonderlijke ontwerptekeningen voor juwelen toegeschreven aan L. Vander Cruycen. Een selectie uit deze twee aanwinsten wordt voor het eerst aan het publiek getoond van 28 april tot 15 juni 2019 in de leeszaal van het museum. 

“In de Zuidelijke Nederlanden zijn er geen vergelijkbare tekeningen voor 18de-eeuwse juwelen bekend, wat deze reeks ontwerpen uiterst zeldzaam maakt. We tonen zes unieke ontwerptekeningen en het album met prenten van Vander Cruycen. In functie van bewaring, onderzoek, ontsluiting en presentatie willen we het volledige album documenteren en conserveren”, vertelt Wim Nys, hoofd collectie en onderzoek DIVA.

Graveur

Er zijn nauwelijks biografische gegevens bekend over deze juwelier, ondanks het feit dat hij in ongeveer elk standaardwerk over juwelen vermeld wordt. L. Vander Cruycen publiceert vanaf 1770 verschillende ontwerpen in Parijs. Via een ongedateerde prentenreeks weten we dat hij eveneens als juwelier en graveur in Brussel actief was. Tot op heden kunnen er geen bestaande juwelen met zekerheid toegeschreven worden aan Vander Cruycen. Via nieuw onderzoek hoopt DIVA van deze enigmatische figuur een man of vrouw van vlees en bloed te maken. 

Volledig scherm
Juweelontwerpen van L. Vander Cruycen © DIVA
Volledig scherm
Juweelontwerpen van L. Vander Cruycen © DIVA
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Antwerpse dames schrijven survivalgids 
‘(Over)leven op Tinder’: “Je ontmoet zo’n 11 types online. Pas vooral op voor de ‘weirdo’”
    PREMIUM

    Antwerpse dames schrijven survival­gids ‘(Over)leven op Tinder’: “Je ontmoet zo’n 11 types online. Pas vooral op voor de ‘weirdo’”

    Laura Janssens (29) en Julie Vranckx (26) geven tips en tricks voor wie een stap zet in de wereld van het online daten in hun nieuwe boek ‘(Over)leven op Tinder’. Met verhalen over types die je tegenkomt tijdens het swipen en over flessen in een achterwerk werkt het duo op de lachspieren. Illustratrice Laura is geen onbekende. Haar doldwaze cartoons onder de noemer ‘Niet Nu Laura’ zijn een hit op sociale media en bereikten zelfs al de actrice Reese Witherspoon.