Bij chemiebedrijf Total in de Antwerpse haven vonden begin deze week geplande affakkelingen plaats.
Volledig scherm
Bij chemiebedrijf Total in de Antwerpse haven vonden begin deze week geplande affakkelingen plaats. © Marc De Roeck

Dit weekend opnieuw ‘affakkeling’ in Antwerpse haven

Bij olieraffinaderij Total aan de Scheldelaan in de Antwerpse haven wordt op zaterdag 22 februari wordt, rond het middaguur, een deel van de technische installatie opnieuw opgestart. Tijdens die opstartfase zal er gedurende enkele uren opnieuw een ‘affakkeling’ plaatsvinden. Dat kan gepaard gaan met een grote vlam, brommend geluid of een grote rookpluim.

“Het gaat om een verbranding van gassen om veiligheidsredenen", stelt de stad Antwerpen burgers gerust. “De verbranding gebeurt op een veilige manier en op grote hoogte. Op die hoogte is er geen gevaar voor de installaties of de omgeving.”

Maandagavond trad bij Total de fakkel ook al in werking. Op sociale media uitten heel wat mensen toen hun ongenoegen geuit. Ze maakten zich zorgen over de luchtkwaliteit. Andere maakten zich dan weer boos over het feit dat sommige oude dieselauto’s worden geweerd uit Antwerpen sinds de invoering van de lage emissiezone terwijl bedrijven in de haven op zo’n enorme schaal fijn stof kunnen uitstoten.

Het ‘affakkelen’ gebeurt om te voorkomen dat er zich gasophopingen vormen. De affakkeling gebeurt op een veilige manier en op grote hoogte zodat er geen gevaar voor de installaties of de omgeving is. Het gaat vooral om gassen zoals methaan, ethaan en propaan. Die gassen worden door een enorme schoorsteen gejaagd en dan verbrand.

Door de 'affakkeling' was maandagavond tot vér buiten de stad een rode gloed boven Antwerpen te zien.
Volledig scherm
Door de 'affakkeling' was maandagavond tot vér buiten de stad een rode gloed boven Antwerpen te zien. © Bert Heyrman/RV
 1. Een half jaar na peperdure gentherapie: “Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt”
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: “Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt”

  Pia Boehnke, de baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en ze eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied.“Sommige dagen vergelijken ik Pia met ‘normale’ kindjes van haar leeftijd”, zegt mama Ellen De Meyer. “Dan doet het ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat ze niet kan en ook nooit zal kunnen.”
 2. Negen bewoners vermoedelijk aan corona overleden: Zorgbedrijf Antwerpen gaat nu iedereen testen in acht van zijn negentien rusthuizen

  Negen bewoners vermoede­lijk aan corona overleden: Zorgbe­drijf Antwerpen gaat nu iedereen testen in acht van zijn negentien rusthuizen

  Acht rusthuizen van het Zorgbedrijf Antwerpen hebben een kit aangekregen om het personeel en de bewoners op een coronabesmetting te testen. In totaal gaat het om 1.136 mensen. De recentste cijfers geven aan dat in de 19 woonzorgcentra van het Zorgbedrijf - goed voor circa 3.200 residenten - inmiddels negen bewoners zijn overleden. Slechts één is met absolute zekerheid door corona gestorven, de acht anderen waarschijnlijk.
 3. Terreinwagen ramt balustrade boven Ring

  Terreinwa­gen ramt balustrade boven Ring

  Een SUV-terreinwagen RAnge Rover is donderdagavond rond 20 uur uit de bocht gegaan op de aansluiting van de Antwerpse Ring met de A12. De auto kwam uit de richting Nederland en nam aan hoge snelheid de afrit. Hij raakte een bestelwagen van Fluvius in de flank en botste dan op de balustrade van de brug over de Ring. Een deel van het hek brak af en viel op de ondergelegen rijbanen. Drie auto’s die kwamen aangereden, konden het gevaarte niet meer ontwijken en raakten beschadigd.