Volledig scherm
Archiefbeeld van het Bollekesfeest. © Klaas De Scheirder

Dit kan u dit weekend verwachten op het Bollekesfeest

Van 16 augustus tot 18 augustus is het weer Bollekesfeest: hét weekend waarop het bekende Antwerpse gerstenat – dat voortaan officieel ‘Bolleke’ heet - rijkelijk vloeit én de binnenstad baadt in een sfeer van gezelligheid. Als vanouds zet de stad in op een sterke muzikale programmatie, heerlijk eten en drinken én boeiend entertainment. Ook dit jaar trekt het Bollekesfeest de kaart van duurzaamheid door onder meer alle dranken te schenken in herbruikbare bekers.

Tijdens het Bollekesfeest zal er heel het weekend lang muziek te horen zijn. “Op het hoofdpodium op de Grote Markt staan verschillende topacts in allerlei genres”, zegt Tim De Mulder van de stad Antwerpen. “Zo zullen onder andere Laura Tesoro, Cookies and Cream, De Romeo’s en een DJ battle zorgen voor een feestje. Lil’ Kleine en Nielson kunnen dan weer het iets jongere publiek bekoren. Op het Steenplein kunnen latin lovers genieten van de zwoele muziek van onder andere Team Latino en DJ Pepe. Vaste waarde Papa Mojito zorgt voor muziek op de Groenplaats. Op zondag kunnen bezoekers genieten van een streepje klassieke muziek, zich vermaken met de vertelling van stand-upcomedian Bas Birker of de herlancering van de Antwerpse radiozender Radio Expres live volgen.” 

Antwerpse lekkernijen

Honger en dorst zal de bezoeker tijdens dit feestweekend zeker niet hoeven te lijden. Het Bollekesfeest wordt op een feestelijke manier ingezet met het Zomeraperitief: gratis Bollekes of een non-alcoholisch alternatief voor iedereen tussen 16 en 17 uur. Verder heeft elk plein naast een grote bar ook een eigen foodaanbod. “Zo vindt op het Steenplein naar jaarlijkse gewoonte de vis- en schaaldierenmarkt plaats en op de Grote Markt zijn er verschillende foodtrucks”, zegt De Mulder. “Tijdens het ‘Streekfoodfestival’ op de Groenplaats tonen de standhouders van vzw Streekproducten wat de Antwerpse provincie te bieden heeft aan lokale ambachtelijke producten.”

De stad ontdekken vanuit een andere hoek

Wie even uitgedanst is, kan zich nog vermaken tijdens een van de vele randactiviteiten op het evenement. Op zaterdag en zondag zijn er bijvoorbeeld havenrondvaarten en stadswandelingen. “Nieuw dit jaar is de ‘Quiz on the Go’, een echte stadsrally waarbij deelnemers met een gps-toestel de stad verkennen aan de hand van ludieke opdrachten en vragen. Inschrijven is verplicht voor deze activiteiten en kan online. Kinderen kunnen zich amuseren in het kinderdorp op het Steenplein waar gratis workshops worden aangeboden en waar kapitein Korso verhalen vertelt in zijn echte duikboot.”

Duurzaam Bollekesfeest

Ook dit jaar werkt de stad voor alle dranken met herbruikbare bekers die via een waarborgsysteem terug in de bars terechtkomen. “Er zijn vier soorten bekers: twee voor bier, een voor frisdrank en een voor wijn en cava”, zegt De Mulder. “Voor elke beker wordt een waarborg gevraagd van 2 euro. Bezoekers kunnen de bekers inruilen op elk plein en hun waarborg terugkrijgen of die schenken aan een goed doel.”

Niet alleen achter de bar wordt er aan het ecologisch aspect gedacht.  “Ook alle eetstanden dragen hun steentje bij door met recycleerbare, duurzame materialen werken. Tot slot zal er op het terrein en achter de schermen zo veel mogelijk gesorteerd worden dankzij gescheiden vuilbakken”, aldus De Mulder.

Cashless systeem

Na een positieve evaluatie van vorig jaar zal er tijdens deze editie opnieuw met herlaadbare kaarten gewerkt worden in plaats van met jetons of bonnen. De Mulder: “De kaarten zijn gratis te verkrijgen en kunnen worden opgeladen aan de kassa’s. Het eventuele resterende saldo kan na het evenement, tussen 20 augustus en 1 september, heel eenvoudig teruggevraagd worden via de website van het Bollekesfeest.” 

Bereikbaarheid

De stad raadt iedereen aan om met de fiets, het openbaar vervoer of via een park-and-ride naar het Bollekesfeest te komen. Bezoekers kunnen hun route plannen op www.sna.be.

 Het volledige programma en alle praktische info staat op www.bollekesfeest.be.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Baby Bee na tien jaar radiostilte weer aan de knoppen op Oldskool Belgium: “Uit nostalgie en voor de heropleving van house uit de jaren negentig”
  PREMIUM

  Baby Bee na tien jaar radiostil­te weer aan de knoppen op Oldskool Belgium: “Uit nostalgie en voor de herople­ving van house uit de jaren negentig”

  Het feestconcept Oldskool Belgium duikt vrijdag alweer in de platenkoffers van 35 jaar house-geschiedenis in Café Capital in het Antwerpse Stadspark. Achter de knoppen staat Baby Bee, de halve trouwboek van Smos, die samen hun carrière begonnen in de vroege jaren negentig en deel uitmaakten van de kleine groep deejays die pionierden in de Belgische housemuziekscene. “Ik heb het dj-leven volledig achter me gelaten en hou mijn identiteit dan ook liever geheim.”
 2. RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdekkingstocht
  PREMIUM

  RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdek­kings­tocht

  In november kreeg Dim Dining de titel ‘Aziaat van het jaar’ en meteen een 15/20 in de Gault&Millau, en dat is absoluut niet overdreven. Het duo Simon van Dun (in de keuken) en Jonas Kellens (in de zaal) zorgt in het exclusieve restaurant op de Vrijdagmarkt voor eigenzinnige Aziatische gerechten met topproducten, en een fantastische bediening. Bij Dim Dining geef je iets meer uit dan in het modale restaurant, maar je krijgt er een ervaring voor in de plaats. Lees hier meer over onze restaurantrecensies.
 3. Drugsverkoop vanuit pand opgerold

  Drugsver­koop vanuit pand opgerold

  Het wijkondersteuningsteam West van de lokale politie zag vrijdag een man zoekend over de Paardenmarkt wandelen. De inspecteurs vermoedden dat de man op zoek was naar drugs en volgden hem. In de De Pretstraat ging de man een woning binnen. Een paar tellen later verliet hij het pand opnieuw. Aangezien de politie vermoedde dat er net drugs aangekocht werd, controleerde de inspecteurs de man. Ondertussen zagen ze nog een vermoedelijke klant bij het pand aankomen. Ze kochten beiden bij een andere verkoper. In het onderzoek werden drie huiszoekingen verricht. De politie vond verdovende middelen, geld en mobiele telefoons. Vier personen werden gearresteerd. Twee van hen zijn voor de onderzoeksrechter geleid.
 1. Dealer verstopt drugs in mond bij politiecontrole

  Dealer verstopt drugs in mond bij politiecon­tro­le

  De lokale politie merkten vrijdagavond een man op in de Offerandestraat. Hij stond duidelijk op iemand te wachten. De politie besloot de man even in de gaten te houden. Al snel maakte die contact met een andere man, die hoofdschuddend vertrok. De twee werden gecontroleerd. De eerste verklaarde dat hij drugs wilde kopen. Maar de verkoper wilde er niet op ingaan. De tweede man, de vermoedelijke verkoper, had drie gebruikershoeveelheden cannabis in zijn mond. Hij had ook een som geld op zak. De verkoper bleek illegaal in het land te zijn. Aangezien hij eerder al eens werd gearresteerd, kon de politie deze keer zijn verblijfplaats snel achterhalen. Bij een huiszoeking vond de politie een weegschaal, verpakkingsmateriaal en een kleine hoeveelheid cannabis.