Kleuters van het Xaveriuscollege (illustratiebeeld)
Volledig scherm
Kleuters van het Xaveriuscollege (illustratiebeeld) © Klaas De Scheirder

Digitaal aanmelden bij Antwerpse scholen hoeft niet verlengd te worden

Vorige week verstreek de deadline voor ouders om hun kind aan te melden bij een school via het digitaal platform van de stad Antwerpen, ‘Meld je Aan’. Ondanks de coronamaatregelen hoeft de aanmeldperiode niet verlengd te worden.

Ouders die hun kind in het gewoon kleuter- en lager onderwijs wilden inschrijven, konden dit tot 31 maart doen. Voor het eerste jaar van het gewoon secundair onderwijs en buitengewoon kleuter- en lageronderwijs kon men aanmelden tot 3 april. De partij Groen had vorige week gevraagd om de deadline uit te stellen, gelet op de coronamaatregelen, maar dat blijkt niet nodig te zijn.

“De helpdesk ‘meld je aan’ werd versterkt. Basisscholen hebben proactief hun zesdejaars gecontacteerd om het aanmelden zeker niet te vergeten en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. We merken dat een verlengde aanmeldperiode niet nodig zal zijn”, klinkt het op het kabinet van bevoegd schepen Jinnih Beels.

Digital 4 Youth

De lessen in de scholen zijn intussen drie weken opgeschort. Leerlingen die voor hun schoolwerk een laptop nodig hebben, kunnen daarvoor terecht bij hun school. Voor het secundair onderwijs (vanuit Vlaanderen) gaat dit via Digital 4 Youth. In het basisonderwijs verloopt dit via de stad.

“Vanuit de stad zijn er 650 laptops beschikbaar voor de basisscholen. Daar komen er zeker nog bij via andere kanalen. De verdeling verloopt via de scholen. Leerkrachten maken op basis van een bevraging een inschatting wie er één nodig heeft”, zegt kabinetsmedewerkster Eva De Wolf. “Daarnaast blijven we waakzaam, want een laptop alleen zal in kwetsbare gezinnen niet volstaan om leerlingen mee te krijgen. Het is ook een verhaal van ondersteuning bieden op maat.” 

 1. Wordt uw stad deze zomer één groot terras of moet u het met minder stellen? Dit zijn de plannen
  PREMIUM

  Wordt uw stad deze zomer één groot terras of moet u het met minder stellen? Dit zijn de plannen

  Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, begint ook de horecawereld zich vol ongeduld in de handen te wrijven. Op 8 juni zouden de restaurants en cafés immers weer open mogen, maar overal rijst de vraag: onder welke omstandigheden? In de grootsteden beweegt één en ander, zoals in Kortrijk, waar ze bezig zijn met een ‘Terrassen XXL’-plan. Overal zullen daar grotere en meer gespreide terrassen komen en sommige buurten worden zelfs verkeersvrij gemaakt. Ook andere Vlaamse steden schieten in actie. Dit zijn hun plannen.
 2. 
Oplossing in de maak voor Antwerps koppel in Marokkaanse lockdown: “Misschien deze week naar huis”
  PREMIUM

  Oplossing in de maak voor Antwerps koppel in Marokkaan­se lockdown: “Misschien deze week naar huis”

  Het Antwerpse koppel dat sinds maart door de lockdown vastzit op een camping in het Marokkaanse binnenland, kan met wat geluk nog deze week naar huis. Na gesprekken tussen de Belgische ambassade en de Marokkaanse overheid zouden Irène Cardinaels (66) en Henri Laurent (69) de toelating krijgen om naar Tanger Med aan de Straat van Gibraltar te rijden. In het beste geval wacht hen donderdag 28 mei al een overtocht met een ferry.