Deze vijf Antwerpse pareltjes dingen mee naar prijs ‘Het Schoonste Gebouw 2019’

Antwerpen is een mooie stad. En dat is voor een groot deel te danken aan de prachtige gebouwen die ze rijk is. Maar net zo goed aan de talloze eigenaars, architecten, bouwheren en andere partijen die ervoor zorgen dat het erfgoed niet alleen bewaard blijft, maar ook mag schitteren. Deze mensen verdienen een prijs … en daarom houdt de stad voor de derde keer de wedstrijd ‘Het Schoonste Gebouw’.

Naast een plaats in de eregalerij, krijgt de winnaar 4.000 euro van de vakjury en 4.000 euro van de publieksjury. Wie stemt, maakt kans op een overnachting in hotel Franq, een Antwerps hotel met erfgoedwaarde. Stemmen kan via deze link tot 9 september 2019. Op 23 september worden de winnaars bekend gemaakt.

Hieronder vindt u de 5 genomineerden, met telkens een woordje uitleg:

1. Stokers (Artsen Zonder Grenzenstraat 31, 2018 Antwerpen) - Stookplaats van Militair Hospitaal wordt co-working 

Volledig scherm
Stokers © Lucid

In 1899 start de bouw van het Militair Hospitaal volgens de laatste nieuwe technieken. Een stookplaats met een vernuftig verwarmingssysteem om de ziekenzalen op temperatuur te houden is er daar één van. De stookplaats ligt in het midden van de site achter de kapel. Bij de herbestemming van ’t Groen Kwartier blijkt een goede invulling voor deze plek een moeilijke opgave. De stookplaats is een beschermd monument. In 2015 beslissen de opdrachtgevers om van het stookgebouw een co-working te maken voor zo’n 75 creatievelingen.

Tezelfdertijd moet het gebouw ook dienen als buurt- en ontmoetingsplek of om evenementen te organiseren. Een herbestemming die naadloos aansluit bij de noden van de nieuwe wijk. De elegante dakconstructie en gerestaureerde lichtstraat zetten de industriële uitstraling in de verf.

2. August (Jules Bordetstraat 5, 2018 Antwerpen) - Bouwvallig klooster wordt zorgvuldig gerestaureerd tot hotel 

Volledig scherm
August © Robert Rieger

Het Augustinessenklooster wordt in 1899 gebouwd als onderdeel van het Militair Hospitaal. De 110 hospitaalzusters verblijven in het besloten klooster en verzorgen de soldaten in het hospitaal. Het gebouw is een vrij onopvallend en gesloten geheel, met tuin en kapel aan de rand van het domein. Bij de herbestemming is de toestand van het complex erg bouwvallig. Het klooster is beschermd als monument.

Geïnspireerd op het kloosterleven volgen de hotelgasten, net als de zusters voordien, een parcours van toenemende rust, van het publieke onthaal naar de beslotenheid van de hotelkamers. Het onthaal knipoogt naar de glazen luifels van de terrassen van de ziekenhuispaviljoens. De drie tuinen zijn opengesteld. Twee van de sober ingerichte kamers hebben dezelfde afmetingen als de oorspronkelijke kloostercellen. 

3. Noordpoort (Dambruggestraat 336, 2060 Antwerpen) - Voormalig station voor elektriciteitsbedeling wordt ontmoetingsplek

Volledig scherm
Noordpoort © Lucid

Noordpoort ligt in de Dambruggestraat in Antwerpen-Noord waar op het einde van de 19de eeuw verschillende Naties of havenbedrijven gevestigd zijn. In 1923 verkoopt de Hout Natie de grond aan de Compagnie Électrique Anversoise (CEA) die er een ‘onderstation voor elektriciteitsbedeling’ laat bouwen. Het gebouw heeft geen erfgoedstatuut. Toch kiezen de eigenaars ervoor om het pand met zoveel mogelijk respect voor de erfgoedwaarde te restaureren en een nieuwe invulling te geven als co-working en ontmoetingsplek voor de buurt.

Het complex bestaat uit een voorbouw met een grote poort en daarboven kantoorruimte, een laad- en loszone en achteraan het hoofdvolume met de transformatorzalen en een kelderruimte voor de accumulatorenbatterijen. Elk van deze plekken is nog terug te vinden in de co-working en heeft een nieuwe functie gekregen als ontmoetingsruimte, werkplek evenementenlocatie, vergadertuin,... .

4. Woning Peeters (Ter Rivierenlaan 55, 2100 Deurne) - Trotse bewoners geven het modernisme terug kleur

Volledig scherm
Woning Peeters © Lucid

Aan de Ter Rivierenlaan in Deurne staat de radicaal modernistische woning die Gaston Eysselinck in 1932 ontwierp voor de familie Peeters-Ceurvels. De architect inspireerde zich voor het hoekpand op het Maison Citrohan van Le Corbusier. De latere eigenaars hebben een aantal typerende modernistische elementen verwijderd, al naargelang de functionele noden. De woning is beschermd als monument.

De huidige bewoners brachten het modernisme terug tot leven en restaureerden het gebouw volgens de oorspronkelijke plannen. De woning telt terug drie terrassen: één aan de keuken, een dakterras en een solarium. De originele kleuren zijn terug aangebracht, de ingemaakte kasten werden gerestaureerd of herbouwd naar oorspronkelijk model.

5. Ensemble Ernest Stordiau (Stierstraat 8 en 16, 2018 Antwerpen) - Unieke zoektocht naar de perfecte replica’s wordt nieuwe blikvanger in straatbeeld

Volledig scherm
Ensemble Ernest Stordiau © Lucid

In 1896 zet de bouwmaatschappij SA pour la Construction de Maisons Bourgeoises de Antwerpse architect Ernest Stordiau aan het werk in de wijk Zurenborg. Hij krijgt de opdracht om vijf woningen in zijn kenmerkende neo-Florentijnse stijl te ontwerpen. De twee uiterste woningen (nr 8 en 16) van dit symmetrisch opgebouwd geheel zijn identiek. Ze zijn bekleed met faiencetegels. 750 vlakke tegels in verschillende tinten bruin en roodbruin worden afgewisseld met 750 reliëftegels met de afbeelding van een salamander. Het ensemble is erkend als beschermd monument. In de loop der jaren zijn de tegels beschadigd door vorst. In 2012 besluiten de twee eigenaars van de woningen om de restauratie samen aan te pakken. Ze willen zo dicht mogelijk bij het origineel blijven.

Uiteindelijk beslissen ze om de volledige tegeltableaus te vervangen. Een lange zoektocht naar de juiste replica’s met oog voor detail, kwaliteit en de duurzaamheid van de tegels brengt in 2018 dit eindresultaat. Ook het houtwerk, smeedwerk, de natuursteen en ornamenten zoals de vrouwenhoofdmedaillons en slangmozaïeken zijn gerestaureerd zodat de twee gevels hun uitstraling hebben teruggekregen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Baby Bee na tien jaar radiostilte terug aan de knoppen op Oldskool Belgium: “Uit nostalgie en voor de heropleving van house uit de jaren negentig”
  PREMIUM

  Baby Bee na tien jaar radiostil­te terug aan de knoppen op Oldskool Belgium: “Uit nostalgie en voor de herople­ving van house uit de jaren negentig”

  Het feestconcept Oldskool Belgium duikt vrijdag alweer in de platenkoffers van 35 jaar house-geschiedenis in Café Capital in het Antwerpse Stadspark. Achter de knoppen staat Baby Bee, de halve trouwboek van Smos, die samen hun carrière begonnen in de vroege jaren negentig en deel uitmaakten van de kleine groep deejays die pionierden in de Belgische housemuziekscene. “Ik heb het dj-leven volledig achter me gelaten en hou mijn identiteit dan ook liever geheim.”
 2. RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdekkingstocht
  PREMIUM

  RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdek­kings­tocht

  In november kreeg Dim Dining de titel ‘Aziaat van het jaar’ en meteen een 15/20 in de Gault&Millau, en dat is absoluut niet overdreven. Het duo Simon van Dun (in de keuken) en Jonas Kellens (in de zaal) zorgt in het exclusieve restaurant op de Vrijdagmarkt voor eigenzinnige Aziatische gerechten met topproducten, en een fantastische bediening. Bij Dim Dining geef je iets meer uit dan in het modale restaurant, maar je krijgt er een ervaring voor in de plaats. Lees hier meer over onze restaurantrecensies.
 3. Drugsverkoop vanuit pand opgerold

  Drugsver­koop vanuit pand opgerold

  Het wijkondersteuningsteam West van de lokale politie zag vrijdag een man zoekend over de Paardenmarkt wandelen. De inspecteurs vermoedden dat de man op zoek was naar drugs en volgden hem. In de De Pretstraat ging de man een woning binnen. Een paar tellen later verliet hij het pand opnieuw. Aangezien de politie vermoedde dat er net drugs aangekocht werd, controleerde de inspecteurs de man. Ondertussen zagen ze nog een vermoedelijke klant bij het pand aankomen. Ze kochten beiden bij een andere verkoper. In het onderzoek werden drie huiszoekingen verricht. De politie vond verdovende middelen, geld en mobiele telefoons. Vier personen werden gearresteerd. Twee van hen zijn voor de onderzoeksrechter geleid.
 1. Dealer verstopt drugs in mond bij politiecontrole

  Dealer verstopt drugs in mond bij politiecon­tro­le

  De lokale politie merkten vrijdagavond een man op in de Offerandestraat. Hij stond duidelijk op iemand te wachten. De politie besloot de man even in de gaten te houden. Al snel maakte die contact met een andere man, die hoofdschuddend vertrok. De twee werden gecontroleerd. De eerste verklaarde dat hij drugs wilde kopen. Maar de verkoper wilde er niet op ingaan. De tweede man, de vermoedelijke verkoper, had drie gebruikershoeveelheden cannabis in zijn mond. Hij had ook een som geld op zak. De verkoper bleek illegaal in het land te zijn. Aangezien hij eerder al eens werd gearresteerd, kon de politie deze keer zijn verblijfplaats snel achterhalen. Bij een huiszoeking vond de politie een weegschaal, verpakkingsmateriaal en een kleine hoeveelheid cannabis.