Volledig scherm
Het Velo station op het Koningin Astridplein. © Klaas De Scheirder - ThinkSmart.be

Deelfietssysteem Velo Antwerpen breidt uit met 171 extra plaatsen

Velo Antwerpen gaat deze zomer het aantal fietsstations uitbreiden. Vorige week werd bovendien het bestaande station aan de voormalige Nationale Bank vergroot. Zo komen er in totaal 171 extra plaatsen bij. De nieuwe Velo-stations komen op het Koningin Astridplein, de Italiëlei, de Schoenmarkt, de Paardenmarkt en in de Ellermanstraat.

Uit een analyse blijkt dat de meest gebruikte Velo-stations langs de as van het station Antwerpen-Centraal naar de Groenplaats liggen. Daarom wordt die as versterkt, zowel aan het Koningin Astridplein met twee nieuwe stations als aan de Schoenmarkt met een nieuw station.

Verder toont de analyse aan dat de stations in de zone ‘Centrum-Noord’, met name in de studentenbuurt, vaker leeg staan én dat studenten vaak een jaarkaart kopen. Er komen daarom ook nieuwe Velo-stations op de Paardenmarkt, aan de Italiëlei en aan de AP Hogeschool Campus Spoor Noord. Tot slot werd vorige week het drukke Velo-station aan de voormalige Nationale Bank uitgebreid. Deze uitbreiding zorgt voor 171 nieuwe plaatsen. 

“Het doel is om de beschikbaarheid van de Velo’s te verbeteren. Omdat de stations in het centrum van de stad intensiever gebruikt worden, hebben we ons gericht op het gebied binnen de Singel. Het belang van de fietser staat voorop”, vertelt Koen Kennis, schepen voor Mobiliteit.

De eerste 6 maanden van dit jaar maakten 95.000 mensen gebruik van Velo. Zij reden samen 3,4 miljoen ritten. Velo heeft 60.000 jaarabonnees, 4200 fietsen en 304 stations. Het dagrecord staat op 26.850 ritten. Dat was op vrijdag 21 juni. Op die dag hebben maar liefst 13.000 mensen een Velo gebruikt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Wouter Van Besien (Groen) zoekt een nieuwe job, maar gunt zichzelf ook tijd: “Het doet me goed om eens wat afstand te nemen. Ik kan hard genieten van deze stad”
  PREMIUM

  Wouter Van Besien (Groen) zoekt een nieuwe job, maar gunt zichzelf ook tijd: “Het doet me goed om eens wat afstand te nemen. Ik kan hard genieten van deze stad”

  In december blikken we in 19 verhalen terug op 2019 in regio Antwerpen. In 2018 was Wouter Van Besien (Groen) nog kandidaat-burgemeester. Die droom verdampte. In mei dit jaar verloor de Borgerhoutenaar ook zijn Vlaamse parlementszetel. Tot maart krijgt hij een uittredingsvergoeding. Toch gunt Van Besien (48) zich de tijd om iets nieuws te vinden. “Binnen of buiten de politiek? Ik wéét het nog niet. Ik kan nu heel hard genieten van de stad. En de titel of de beker voor Antwerp: dat zou wel mooi zijn.”
 2. Antwerps secundair onderwijs gaat door met centraal aanmeldsysteem om kamperen voor schoolpoort te vermijden

  Antwerps secundair onderwijs gaat door met centraal aanmeldsys­teem om kamperen voor school­poort te vermijden

  Hoewel er nog steeds geen decretale verplichting in zicht is, heeft het lokaal overlegplatform (LOP) van het Antwerps secundair onderwijs dinsdag bij meerderheid beslist dat er voor het schooljaar 2020-2021 opnieuw een centraal aanmeldysteem komt om te vermijden dat ouders voor de schoolpoort zouden kamperen om hun kind te kunnen inschrijven. Dat heeft Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) bekendgemaakt. Ook scholen die geen voorstander zijn, zullen met het systeem moeten werken.
 3. Eerste balk van nieuwe park & ride op Antwerpse Linkeroever gelegd

  Eerste balk van nieuwe park & ride op Antwerpse Linkeroe­ver gelegd

  Op de Antwerpse Linkeroever krijgt de geplande park & ride naast de Blancefloerlaan en de Antwerpse ring stilaan vorm. Dinsdag werd de eerste van in totaal 874 houten balken gelegd die samen met beton de structuur van het gebouw zullen vormen. Eind 2020 moet de bouw afgerond zijn, tegen 2022 zouden ook de voorzieningen errond klaar zijn zodat bestuurders vanaf dan hun weg naar de stad kunnen voortzetten met een duurzamer vervoersmiddel.
 4. Zoekactie naar mogelijk voertuig en slachtoffer in Antwerps Lobroekdok: voorlopig niets gevonden

  Zoekactie naar mogelijk voertuig en slachtof­fer in Antwerps Lobroekdok: voorlopig niets gevonden

  De hulpdiensten zijn dinsdagavond opgeroepen voor een reddingsactie te water ter hoogte van het Lobroekdok. “We zoeken op het Lobroekdok inderdaad naar een auto en eventueel ook een slachtoffer”, zegt Wouter Bruyns van de politie Antwerpen. “Een getuige verwittigde de hulpdiensten dat hij vanop de snelweg een voertuig had zien drijven op het water. Onze mensen zijn samen met de brandweer meteen ter plaatse gegaan. Ter plaatse waren er inderdaad aanwijzingen dat er mogelijk een wagen in het dok is terechtgekomen. De brandweer is samen met de politie een zoekactie gestart.”