Volledig scherm
Mohamed Barrie © De organisatie van het kroeshaarfestival in Berchem

De Zomerfabriek lanceert het eerste kroeshaarfestival in Vlaanderen

Op zaterdag 17 augustus wordt voor de eerste keer het Kroeshaarfestival georganiseerd in de Zomerfabriek in Berchem.

“Don’t touch my hair”, zong Solangé, een Amerikaanse zangeres met Afrikaans roots. Kroeshaar heeft een lange weg moeten banen door een Westerse wereld met sluik haar als schoonheidsideaal, waarin Afro-haar vaak als onprofessioneel en onverzorgd wordt beschouwd. Jongerenvereniging Kilalo startte daarom drie jaar geleden met de eerste editie van ‘Let’s talk about Kroeshaar’. Het werd een evenement dat op een interactieve wijze kennis brengt over de verzorging van kroeshaar en dat de vooroordelen daarrond probeert weg te nemen. Na drie succesvolle edities vormden vier organisatoren hun eigen vzw O.S.U. en startten ze het festival in de Zomerfabriek.

Haarproducten

“We vertrokken vanuit de vaststelling dat veel mensen informatie nodig hebben over hoe ze hun kroeshaar moeten verzorgen”, vertelt Mohamed Barrie, een van de organisatoren. Op het evenement zijn er daarom workshops door experts en praatsalons. Er is ook een markt met haarproducten en een haarshow gepresenteerd door medeorganisator en haarstylist Adias Crown. Dit jaar is er ook een haarsalon waar zowel mannen als vrouwen hun haar kunnen laten doen en zullen er optredens zijn van R&B zangeres WAYI, Les Systematiques en DJ Rokia. Het festival moet een viering worden voor mensen met kroeshaar in alle mogelijke kapsels, vormen en textuur. “We willen een sfeer waarin iedereen zichzelf kan zijn om samen muziek te beluisteren of boeiende gesprekken te hebben.”

De deelnemers van het evenement zijn heel uiteenlopend. “Er komen gezinnen en ouders met geadopteerde kinderen, maar ook heel wat jongeren”, vertelt Mohamed. Bezoekers uit heel Vlaanderen en onder meer uit Nederland namen al deel aan het evenement. “We zijn met ons concept vrij uniek in Vlaanderen. Onze ambitie is om jaarlijks hét festival van de lage landen te zijn dat kroeshaar viert.”

Het festival start zaterdag 17 augustus om 12 uur. De inkom is gratis en de workshops zijn betalend. Meer informatie vind je op de instagrampagina ‘kroeshaarfestival’ of op de website van de zomerfabriek https://www.zomerfabriek.be/.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Baby Bee na tien jaar radiostilte terug aan de knoppen op Oldskool Belgium: “Uit nostalgie en voor de heropleving van house uit de jaren negentig”
  PREMIUM

  Baby Bee na tien jaar radiostil­te terug aan de knoppen op Oldskool Belgium: “Uit nostalgie en voor de herople­ving van house uit de jaren negentig”

  Het feestconcept Oldskool Belgium duikt vrijdag alweer in de platenkoffers van 35 jaar house-geschiedenis in Café Capital in het Antwerpse Stadspark. Achter de knoppen staat Baby Bee, de halve trouwboek van Smos, die samen hun carrière begonnen in de vroege jaren negentig en deel uitmaakten van de kleine groep deejays die pionierden in de Belgische housemuziekscene. “Ik heb het dj-leven volledig achter me gelaten en hou mijn identiteit dan ook liever geheim.”
 2. RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdekkingstocht
  PREMIUM

  RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdek­kings­tocht

  In november kreeg Dim Dining de titel ‘Aziaat van het jaar’ en meteen een 15/20 in de Gault&Millau, en dat is absoluut niet overdreven. Het duo Simon van Dun (in de keuken) en Jonas Kellens (in de zaal) zorgt in het exclusieve restaurant op de Vrijdagmarkt voor eigenzinnige Aziatische gerechten met topproducten, en een fantastische bediening. Bij Dim Dining geef je iets meer uit dan in het modale restaurant, maar je krijgt er een ervaring voor in de plaats. Lees hier meer over onze restaurantrecensies.
 3. Drugsverkoop vanuit pand opgerold

  Drugsver­koop vanuit pand opgerold

  Het wijkondersteuningsteam West van de lokale politie zag vrijdag een man zoekend over de Paardenmarkt wandelen. De inspecteurs vermoedden dat de man op zoek was naar drugs en volgden hem. In de De Pretstraat ging de man een woning binnen. Een paar tellen later verliet hij het pand opnieuw. Aangezien de politie vermoedde dat er net drugs aangekocht werd, controleerde de inspecteurs de man. Ondertussen zagen ze nog een vermoedelijke klant bij het pand aankomen. Ze kochten beiden bij een andere verkoper. In het onderzoek werden drie huiszoekingen verricht. De politie vond verdovende middelen, geld en mobiele telefoons. Vier personen werden gearresteerd. Twee van hen zijn voor de onderzoeksrechter geleid.
 1. Dealer verstopt drugs in mond bij politiecontrole

  Dealer verstopt drugs in mond bij politiecon­tro­le

  De lokale politie merkten vrijdagavond een man op in de Offerandestraat. Hij stond duidelijk op iemand te wachten. De politie besloot de man even in de gaten te houden. Al snel maakte die contact met een andere man, die hoofdschuddend vertrok. De twee werden gecontroleerd. De eerste verklaarde dat hij drugs wilde kopen. Maar de verkoper wilde er niet op ingaan. De tweede man, de vermoedelijke verkoper, had drie gebruikershoeveelheden cannabis in zijn mond. Hij had ook een som geld op zak. De verkoper bleek illegaal in het land te zijn. Aangezien hij eerder al eens werd gearresteerd, kon de politie deze keer zijn verblijfplaats snel achterhalen. Bij een huiszoeking vond de politie een weegschaal, verpakkingsmateriaal en een kleine hoeveelheid cannabis.