De gemeenteraad in Antwerpen
Volledig scherm
De gemeenteraad in Antwerpen © Klaas De Scheirder

Dan toch geen Antwerpse gemeenteraad door coronacrisis

Dan toch geen Antwerpse gemeenteraad, zelfs niet in mini-vorm. Tegen april werkt IT-partner Digipolis een digitale zitting uit. 

De stad had aanvankelijk omwille van de coronamaatregelen laten weten dat de gemeenteraad, net als de raadscommissies en de districtsraden in Antwerpen, zou worden afgelast in maart. Oppositiepartijen Vlaams Belang en PVDA uitten daarop felle kritiek en stelden alternatieven voor zoals een digitale zitting of een uitzonderlijke verhuis naar een grotere zaal in het provinciehuis om meer afstand te kunnen houden tussen de raadsleden. De stad achtte die scenario’s - zeker op korte termijn - niet haalbaar.

Er belandde wel een voorstel op tafel om alleen met de fractievoorzitters fysiek samen te komen en hen voor hun fractie te laten stemmen, gezien er geen hoofdelijke stemmingen op de agenda stonden. Ook daarover werd echter niet met alle partijen een akkoord gevonden.

  1. William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een auto-immuunziekte, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een au­to-immuunziek­te, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    Nu we met z’n allen zo veel mogelijk in ons kot moeten blijven, kozen veel studenten toch niet voor hun échte kot om in quarantaine te gaan, maar voor hotel mama. Studenten William en Lore (beiden 22) blijven wél wekenlang op kot in Antwerpen, ver weg van hun gezin, en dat om verschillende redenen. “Alle koten, zowel die van de universiteit als op de private markt, blijven in ieder geval toegankelijk voor bewoners die ervoor kozen op kot te blijven”, klinkt het bij de Universiteit Antwerpen.
  2. Tekort aan voedselpakketten, terwijl dienstencentra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    Tekort aan voedselpak­ket­ten, terwijl diensten­cen­tra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    De voedselbanken in heel Vlaanderen zitten in moeilijke papieren. Door de coronacrisis moeten zij het met veel minder giften stellen waardoor ze minder mensen kunnen helpen met een voedselpakket. En dat zorgt soms voor schrijnende toestanden waarbij mensen in armoede plots helemaal van de radar dreigen te verdwijnen. “Nochtans is er genoeg voedsel maar grote organisaties gooien de overschot liever in de vuilnisbak dan het gratis weg te geven”, zegt een vrijwilliger.