CVO Vitant deelt Chromebooks (kleine laptop) uit aan studenten die thuis zitten.
Volledig scherm
CVO Vitant deelt Chromebooks (kleine laptop) uit aan studenten die thuis zitten. © Klaas De Scheirder

Cursisten CVO Vitant krijgen laptop zodat ze thuis lessen kunnen opvolgen

CVO Vitant heeft aan haar cursisten laptops uitgeleend zodat zij hun lessen van thuis kunnen volgen. Het gaat om volwassenen die trachten hun middelbaar diploma te halen. 

Net zo alle andere scholen in België, zijn die voor volwassenenonderwijs dicht. Zij moeten zich behelpen met onlinelessen. Ook de studenten die via CVO Vitant trachten hun diploma middelbaar onderwijs te halen. Maar omdat niet alle cursisten toegang hebben tot een computer, heeft CVO Vitant hen een Chromebook geleend. Dat is een soort kleine laptop

“Vaak gaat het om mensen die in kansarmoede leven en geen toegang hebben tot een computer. Omdat we hen ook alle kansen willen bieden om hun vakken goed af te ronden, hebben we hen een Chromebook geleend. Normaal worden die tijdens de les gebruikt en mogen die niet uitgeleend worden. Maar nu maken we graag een uitzondering”, vertelt Bie Van Giel van CVO Vitant.

Gisteren verdeelde de school al negen Chromebooks en ook de volgende dagen mogen cursisten iemand aan de deur verwachten. 

  1. William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een auto-immuunziekte, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    William en Lore brengen de lockdown door op hun kot: “Mijn mama heeft een au­to-immuunziek­te, dus ik wil haar echt niet besmetten”

    Nu we met z’n allen zo veel mogelijk in ons kot moeten blijven, kozen veel studenten toch niet voor hun échte kot om in quarantaine te gaan, maar voor hotel mama. Studenten William en Lore (beiden 22) blijven wél wekenlang op kot in Antwerpen, ver weg van hun gezin, en dat om verschillende redenen. “Alle koten, zowel die van de universiteit als op de private markt, blijven in ieder geval toegankelijk voor bewoners die ervoor kozen op kot te blijven”, klinkt het bij de Universiteit Antwerpen.
  2. Tekort aan voedselpakketten, terwijl dienstencentra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    Tekort aan voedselpak­ket­ten, terwijl diensten­cen­tra meerdere maaltijden moeten weggooien: “Bevel van hogerhand”

    De voedselbanken in heel Vlaanderen zitten in moeilijke papieren. Door de coronacrisis moeten zij het met veel minder giften stellen waardoor ze minder mensen kunnen helpen met een voedselpakket. En dat zorgt soms voor schrijnende toestanden waarbij mensen in armoede plots helemaal van de radar dreigen te verdwijnen. “Nochtans is er genoeg voedsel maar grote organisaties gooien de overschot liever in de vuilnisbak dan het gratis weg te geven”, zegt een vrijwilliger.