Volledig scherm
Eén van de leden van Reuzegom is de zoon van een Antwerpse rechter. © rr

Cassatie haalt onderzoek naar dodelijke studentendoop Reuzegom weg bij Antwerps gerecht

Het Hof van Cassatie heeft beslist dat het gerechtelijk onderzoek naar de studentendoop van Reuzegom in Vorselaar verplaatst wordt van Antwerpen naar de rechtbank van eerste aanleg in Limburg. Een zoon van een Antwerpse rechter behoort tot Reuzegom en was bij de doop betrokken. 

Bij die doop van dinsdag 4 en woensdag 5 december 2018 kwam de 20-jarige Sanda Dia uit Edegem om het leven. Twee andere schachten, een 19-jarige uit Hove en een 20-jarige uit Zandhoven, raakten gewond. Het parket van Antwerpen (afdeling Turnhout) had een onderzoeksrechter gevorderd. De feiten werden gekwalificeerd als onopzettelijke doding, onterende behandeling en het toebrengen van schadelijke stoffen.

Zelf naar Cassatie gestapt

Het Antwerpse parket stapte op 19 december zelf naar het Hof van Cassatie met een verzoekschrift om het gerechtelijke onderzoek te verplaatsen. Eén van de leden van studentenclub Reuzegom die bij de doop betrokken was, is de zoon van een Antwerpse rechter.  Het onderzoek speelt zich weliswaar  af in het arrondissement Turnhout, maar sinds de hervorming van 2014 valt de afdeling Turnhout ook onder de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen. De onderzoeksrechter in Turnhout is dus een collega van de rechter wiens zoon deel uitmaakte van Reuzegom. Om elke schijn van partijdigheid weg te nemen, vroeg het parket zelf om het onderzoek weg te halen uit Antwerpen.  

Het Hof van Cassatie heeft het verzoek gegrond verklaard, onttrekt de zaak aan de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen en verwijst ze naar de rechtbank van eerste aanleg Limburg.  Daar zal nu een nieuwe onderzoeksrechter worden aangesteld. Vermoedelijk zal die rechter verderwerken met de speurders van politiezone Neteland. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Toch geen daad van vandalisme: verdwenen straatnaamborden ‘Jodenstraat’ verwijderd voor gevelrenovatie

    Toch geen daad van vandalisme: verdwenen straatnaam­bor­den ‘Joden­straat’ verwijderd voor gevelreno­va­tie

    De verwijderde straatnaamboorden van de Jodenstraat aan de Wapper zijn dan toch geen daad van vandalisme. Meer dan waarschijnlijk werden de bordjes onlangs verwijderd toen de gevel werd gerenoveerd. “Het verdwijnen van de bordjes is me al in het najaar van 2018 opgevallen, ik heb toen onmiddellijk de diensten gevraagd dit te onderzoeken. Ik ben blij dat hier geen misverstand over kan groeien en dat de straatnaambordjes netjes weer terughangen”, vertelt districtsschepen Straatbeeld Samuel Markowitz. Sinds deze middag zijn de naamborden opnieuw aan de gevel bevestigd.
  2. Jongeman (19) op elektrische step lichtgewond na knal tegen wagen

    Jongeman (19) op elektri­sche step lichtge­wond na knal tegen wagen

    In de Abdijstraat op het Kiel vond donderdagavond een aanrijding plaats tussen een auto en een negentienjarige man op een elektrische step. De man op de step reed richting Sint-Bernardsesteenweg. Ter hoogte van het kruispunt met de Zandvlietstraat botste hij op een wagen die in de richting van de De Bosschaertstraat reed. De 74-jarige bestuurder van de wagen had voorrang van rechts en had de man op de step niet opgemerkt, omdat deze aan de linkerkant van de rijbaan reed. Deze ging er verkeerdelijk van uit dat hij zich op een voorrangsweg bevond. De wagen was stevig geblutst maar wel nog rijvaardig, de step was helemaal kapot. De jongeman raakte slechts lichtgewond bij de aanrijding.