Volledig scherm
PREMIUM
Het kloppend hart van de wijk Zurenborg is de Dageraadplaats, een gezellig plein waar liefst acht straten op uitkomen. Kinderen spelen er naar hartenlust. © Foto KDS

Bruisend of lawaaierig? Bewoners en horeca ruziën over Antwerpse Dageraadplaats

Het botert al een hele tijd niet meer tussen bewoners en horeca op de Dageraadplaats in de Antwerpse wijk Zurenborg. Maar nu steekt het sluimerende conflict opnieuw de kop op. Aanleiding? Het vertrek van de hoofdredacteur van het lokale blad Gazet van Zurenborg.

‘Burenzorg’. Zo noemde de betreurde dichter-schrijver Herman De Coninck zijn geliefkoosde wijk woordspelig in zijn poëzie. En daar valt iets voor te zeggen. Zurenborg is een soort dorp binnen de stad, waar buren elkaar nog écht kennen. Het kloppend hart van de wijk is de Dageraadplaats, een gezellig plein waar liefst acht straten op uitkomen. Kinderen spelen er naar hartenlust. En de horeca - ’t Zeezicht, Bar Salon, Gorillaz, de Moeskop en Aan het Strand van Oostende zijn klinkende namen - tiert er welig.

  1. Verstrenging Antwerpse lage-emissiezone verrast in eerste maand toch nog ruim 14.000 chauffeurs

    Verstren­ging Antwerpse la­ge-emissiezo­ne verrast in eerste maand toch nog ruim 14.000 chauffeurs

    De verstrenging van de lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen heeft in januari geleid tot 14.228 overtredingen door Belgische chauffeurs. Dat is 2,46 procent van het aantal auto’s dat de LEZ binnenreed. Toen de LEZ in 2017 werd ingevoerd, liep nog 5,7 procent van de chauffeurs tegen de lamp. “Vrolijk word ik er niet van, maar het toont wel aan dat de Antwerpenaar zich aanpast”, zo repliceerde schepen Tom Meeuws (sp.a) in de gemeenteraad op de kritiek van de oppositie.
  2. Wie wordt de beste topsporter van UAntwerpen? Drie genomineerden bekend

    Wie wordt de beste topsporter van UAntwerpen? Drie genomineer­den bekend

    De drie genomineerden voor de ‘Ererector Francis Van Loon Award’, waarmee de atleet of atlete met de meest verdienstelijke sportprestaties in combinatie met zijn of haar studie op de Universiteit Antwerpen wordt beloond zijn bekend: Sebastien De Meulemeester (Zwemmen - Fysica), Marion Decrop (Jiujitsu - Biomedische Wetenschappen) en Lise Jaques (Badminton - Revalidatiewetenschappen). Dinsdagavond valt het verdict.