Volledig scherm
Toekomstige bruid Karen en haar mama Ellen hebben de trouwjurk van hun dromen gevonden. © Klaas De Scheirder

Bruiden in de Kringloopwinkel: “Een trouwjurk? Dat is dan 45 euro”

Een trouwjurk van een merk kost al snel 1.500 euro of meer. In de Antwerpse Kringloopwinkel aan de Sint-Jorispoort tik je ze vandaag op de kop voor minder dan 50 euro. De goedkoopste jurk kan de bruid to be al meenemen voor 12 euro.

Karen (31) trok zaterdagvoormiddag met haar zus Ellen (33) en mama Anne (56) naar de Kringloopwinkel aan de Antwerpse Sint-Jorispoort. Niet voor een tweedehandsbank of servies, maar voor een trouwjurk. “Haar zus en ik zijn getuigen op haar huwelijk volgend jaar”, vertelt trotse mama Anne. 

“We lazen op Facebook dat je hier in de Kringloopwinkel trouwjurken kon kopen en trokken er op goed geluk op uit. Na vier keer passen was het al prijs. Voor amper 45 euro kochten we een prachtige, stijlvolle jurk. Hij blinkt zelfs een beetje, zoals mijn dochter. Ze trouwt in juni 2020 en we pakken het ecologisch aan. Geen plastic op het feest en ook geen nieuwe jurk.”

De bruid zal haar jurk wel niet meteen weer terugbrengen naar de Kringloopwinkel. “Ik hou hem na het feest nog een tijdje bij”, lacht Karen. Daarna zien we wel.”

Volledig scherm
Ellen, Karen en mama Anne. © Klaas De Scheirder

Zonder schroom

“We verkopen vandaag zo’n 40 jurken”, zegt Katleen Werkhoven, verantwoordelijke bij de Kringloopwinkel. “Tien daarvan zijn al verkocht. Daar zitten merken bij, moderne, sobere jurken en jurken van andere generaties, jurken met pofmouwen en sluiers. Alle jurken zijn in perfecte staat. De bruid heeft haar jurk maar één dag gedragen en elke jurk gaat eerst naar de droogkuis voordat hij bij ons in de rekken hangt. Zo goed als nieuw dus.”

“Schroom hebben mensen niet om hier een jurk te kopen. Het is vooral léuk en ze zijn blij dat ze wat kunnen besparen op een trouwfeest dat vaak bakken geld kost. Net als in de echte trouwwinkels krijgen ze hier een glaasje cava aangeboden. Opvallend: mensen kopen soms ineens twee jurken wanneer ze twijfelen. Voor die lage prijs kan dat.”

Niet duur

“We zien ook dat steeds meer mensen beroep doen op onze verhuurdienst voor hun trouwfeest”, zegt Karen. “Voor zo'n 200 euro kleed je je hele feestzaal aan. De meubels, het servies en de decoratie breng je daarna gewoon terug naar hier. Je ziet, trouwen hoéft niet duur te zijn.”

Volledig scherm
De Kringloopwinkel zet vandaag zijn trouwjurken in de kijker. © Klaas De Scheirder
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Lichtere straffen voor verkrachting van Nederlandse vrouwen na nachtje stappen in Antwerpen

    Lichtere straffen voor verkrach­ting van Nederland­se vrouwen na nachtje stappen in Antwerpen

    Het Antwerpse hof van beroep heeft Lamine N. (21) en Tijani D. (21) iets lichtere straffen gegeven voor het verkrachten van twee jonge Nederlandse vrouwen, die vorig jaar een weekendje in Antwerpen doorbrachten. Ze kregen vijf jaar cel, waarvan drie jaar effectief. In eerste aanleg bedroeg het effectief gedeelte nog 45 maanden. Eliel B. (22) werd vrijgesproken van de verkrachting, maar kreeg wel zes maanden cel met uitstel voor diefstal.