Oud-strijder Stanley Williams.
Volledig scherm
Oud-strijder Stanley Williams. © PVBN

Britse WO II-veteraan Stanley Williams (96), die Antwerpen bevrijdde, overleden

WO II-veteraan Stanley Williams is vorige week overleden in woonzorgcentrum Sint-Bavo in Wilrijk. Hij was de laatste Antwerpse Brit die onze contreien van de Duitsers verloste. Williams werd 96 jaar.

Williams werd in 1923 geboren in Oswestry in Wales (Groot-Britannië). Op 19-jarige leeftijd - de Tweede Wereldoorlog woedde toen al twee jaar - sloot hij zich aan bij het Britse Leger. In 1944 zette hij als korporaal in de artillerie voet aan wal op Sword Beach in Normandië. Later was Williams, die met zijn eenheid in Kallo was gestationeerd, ook betrokken bij de bevrijding van België. In die periode leerde Williams de Antwerpse Angela Onghena, met wie hij later trouwde.

Williams’ vrouw Angela overleed in 2000. Maar het verlies van zijn vrouw weerhield de kranige veteraan er niet van om steevast present te tekenen op de vele herdenkingsplechtigheden over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Tijdens de 11 novemberviering van 2018 werd hij door Antwerps burgemeester Bart De Wever nog in de bloemetjes gezet. En ook op de viering van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen, dit najaar, was Williams een belangrijke gast.

“Dappere man”

De laatste tijd bracht de sympathieke oorlogsveteraan door in het woonzorgcentrum Sint-Bavo in Wilrijk, waar hij vorige week woensdag is ingeslapen. Met het overlijden van Williams verdwijnt ook de laatste Antwerpse Brit die onze contreien van de Duitsers verloste.

“Stanley Williams was een opmerkelijk persoon, een echte heer en vooral een dappere man. Hij zal altijd mijn diepste respect hebben”, reageert Antwerps oud-schepen Philip Heylen op het overlijden van de veteraan. Ook bij de Antwerpse militaire vriendenkring FoxNov, waar Williams ere-lid was, wordt bedroefd gereageerd. “Stanley zit voor altijd in ons hart. Mede dankzij hem hebben we vrede.”

 1. Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”
  PREMIUM

  Tatyana Beloy is zwanger tijdens de lockdown: “Sommigen maken nog steeds hun eigen regels, dat gaat er bij mij niet in”

  Nog nét op tijd verhuisde Tatyana Beloy (35), zwanger van haar eerste kindje, met haar vriend en pluszoontje naar een huis met tuin in de Antwerpse rand. Ondanks de coronacrisis probeert ze de negativiteit uit haar leven te weren: “Tijd is rijkdom, nu is het moment om te onthaasten en dingen te doen die je altijd al wilde doen.” Het overzicht van hoe bekende Antwerpenaars de lockdown beleven, vind je hier.
 1. “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium
  PREMIUM

  “Belkacem is een misdadiger die ze hadden moeten ophangen”: 10 jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Sharia4Belgium

  Exact tien jaar geleden verstoorde Fouad Belkacem met zijn pas opgerichte Shariah4Belgium een lezing aan de universiteit in Antwerpen. Dichter/schrijver Benno Barnard had zijn lezing als titel “Lang leve God, weg met Allah” gegeven. “De dagen nadien werd ik uitgescholden voor racist en islamhater. Ja, ik en niet die Belkacem was een gevaar voor de democratie.” Wij blikken in drie afleveringen terug op 10 jaar Shariah4Belgium.
 2. Bekende Antwerpse strafpleiter naar rechtbank doorverwezen in zaak van heling en witwassen

  Bekende Antwerpse strafplei­ter naar rechtbank doorverwe­zen in zaak van heling en witwassen

  De bekende Antwerpse strafpleiter Tim Smet moet voor de correctionele rechtbank verschijnen op verdenking van heling en witwassen. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Smet wordt ervan verdacht dat hij zich door zijn cliënte Ashley Van de Velde, die samen met haar vriend moet terechtstaan voor de roofmoord op een gevangenisverpleegster, heeft laten betalen met een deel van de buit. Smet ontkent de aantijgingen.