Volledig scherm
Brasserie Berlin © Dirk Laenen

Brasserie Berlin op Antwerpse Oudaan is failliet

De bekende brasserie Berlin op de Oudaan heeft de boeken neergelegd. Zo verdwijnt de laatste Antwerpse horecazaak uit de portefeuille van zakenman Jean-Claude Creeten, die vijf jaar geleden tal van etablissementen verwierf.

Het faillissement van brasserie Berlin, gelegen tegenover de politietoren van de Oudaan in hartje Antwerpen, werd vorige week door de handelsrechtbank uitgesproken. Uit de jaarrekeningen blijkt dat Berlin de schulden, bij onder meer leveranciers, al jarenlang opstapelt. In 2017 liep het tekort zelfs op tot bijna 1 miljoen euro.

Curator Borg Moestermans is door de rechtbank aangesteld om het faillissement af te handelen. “Veel kan ik voorlopig niet kwijt, ik ben het faillissement volop aan het onderzoeken. Het staat alleszins vast dat de zaak onvoldoende rendabel was. Als gevolg van het faillissement is een dertigtal werknemers ontslagen. De meesten waren met flexibele, tijdelijke contracten aan de slag. Van kandidaat-overnemers heb ik voorlopig geen weet.”

Quote

Net zoals zoveel andere horecaza­ken zijn we in moeilijkhe­den geraakt door de vele werken in de stad. De klanten vonden steeds slechter de weg naar onze zaak

Iemand uit de entourage van Jean-Claude Creeten, de eigenaar van Berlin

Brasserie Berlin kwam vijf jaar geleden in het bezit van Jean-Claude Creeten. De Limburgse zakenman, die in de transportsector een fortuin vergaarde en zijn woonplaats in Dubai heeft, kocht de brasserie voor een slordige 1,4 miljoen euro samen met drie andere Antwerpse zaken: brasserie Nero (Leopold De Waelplaats), Brasserie Van Loock (Dageraadplaats) en Hangar 41 (Scheldekaaien). De vorige eigenaar, architect-ondernemer Jo Peeters, moest de zaken van de hand doen omdat zijn horeca-imperium in zware financiële problemen verkeerde, nadat de Bijzondere Belastinginspectie zijn boekhouding ondersteboven had gekeerd. Peeters werd later ook veroordeeld voor gesjoemel.

Overnames

Creeten was van mening dat schaalvergroting essentieel was om in de horecawereld het hoofd boven water te kunnen houden. Dus nam hij - na de overname van de zaken van Peeters – ook café Karbonkel op de Groenplaats over en opende er Grand Café Matisse.

Van het Antwerpse horeca-imperium van Creeten blijft vandaag niets meer over. Brasserie Van Loock en brasserie Nero wisselden na de overname snel van eigenaar en zijn nu respectievelijk restaurant May’s en Hotel Pilar. Hangar 41 kreeg een make-over en werd Stereo Bar, maar ging in 2016 failliet. Ook Grand Café Matisse ging toen op de fles. En nu heeft dus ook brasserie Berlin de boeken dichtgedaan.

Terras

“We hebben zélf de boeken van Berlin neergelegd”, reageert iemand uit de entourage van Creeten. “Net zoals zoveel andere horecazaken zijn we in moeilijkheden geraakt door de vele werken in de stad. De klanten vonden steeds slechter de weg naar onze zaak. Toen onlangs voor onze deur wegenwerken begonnen en we ons terras zelfs niet meer konden zetten, hebben we beslist om ermee op te houden.”

Creeten zelf konden we niet strikken voor een reactie.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. IS-weduwe uit Deurne smeekt om Belgische nationaliteit te mogen behouden

  IS-weduwe uit Deurne smeekt om Belgische nationali­teit te mogen behouden

  De 24-jarige Soraya E. die samen met haar drie kleine kinderen vastzit in een Koerdisch kamp voor gevangenen van terreurgroep Islamitische Staat, wil absoluut haar Belgische nationaliteit behouden. Alleen dan maakt zij kans ooit naar haar familie in Deurne te kunnen terugkeren. De federale procureur wil Soraya’s Belgische paspoort afnemen en haar laten veroordelen tot 5 jaar cel voor deelname aan terroristische activiteiten.
 2. StopArmoede.Nu vraagt aandacht voor link tussen armoede en schooluitval in Antwerpen

  StopArmoede.Nu vraagt aandacht voor link tussen armoede en schooluit­val in Antwerpen

  Op vijf locaties in Antwerpen heeft actieplatform StopArmoede.Nu donderdag gemanifesteerd rond de rol van onderwijs in armoedebestrijding. Dat gebeurde naar aanleiding van de Werelddag van verzet tegen armoede. Het ging voornamelijk om een informatiecampagne om passanten te laten beseffen dat één op vijf Antwerpse jongeren geen diploma secundair haalt en er in de stad meer dan 90.000 mensen onder de armoedegrens leven.