Volledig scherm
De schade aan het hoekpand is groot. Alle verdiepingen zijn onbewoonbaar verklaard. © Sander Bral

Brandweer redt moeder (60) en zoon (24) uit brandend appartement: slachtoffers kritiek

Een zestigjarige vrouw en haar zoon zijn maandagnacht in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht na een uitslaande woningbrand aan het De Coninckplein. Het duo vluchtte naar het dak en moest door de brandweer gered worden. Ze ademden te veel schadelijke rook in en werden onwel.

Om een nog onbekende reden brak er in de nacht van maandag op dinsdag brand uit in het hoekpand van de Van Schoonhovenstraat en het De Coninckplein in Antwerpen-Noord. Rond kwart voor vier kregen politie en brandweer verschillende meldingen binnen van hevige rookontwikkeling in de buurt. “Het ging om een uitslaande brand op de eerste verdieping van een appartement”, weet Jasmien O van Brandweer Zone Antwerpen. “De brand sloeg over naar de tweede verdieping. Die leed ook veel schade. Het volledige appartementsgebouw is onbewoonbaar verklaard.”

“Ook bewoners in de achterliggende Van Wesenbekestraat moesten geëvacueerd worden”, zegt Wouter Bruyns van de lokale politie. “Die mensen werden tijdelijk opgevangen in politievoertuigen. Na ventilatie van hun woningen mochten ze terug naar huis. Vlak na het ontstaan van de brand vluchtten twee personen van 24 en zestig jaar naar het dak. De brandweer heeft ze gered met de ladderwagen. Ze hadden te veel schadelijke rook ingeademd en werden met levensgevaar naar het ziekenhuis overgebracht. Op het gelijkvloers werd ook een hond aangetroffen. De technische dienst van de politie bracht het dier naar een opvangcentrum van Het Blauwe Kruis. Rond half zes werd de omgeving terug vrijgegeven.”

Het gerechtelijk labo kwam ter plaatse om de oorzaak van de brand te onderzoeken. Er wordt op het eerste zicht niet uitgegaan van kwaad opzet.

Mogelijk technisch defect door werken

“Mogelijk ligt een technisch defect van de elektriciteitsbekabeling aan de oorzaak van de brand”, zegt Evelyn, buurvrouw en uitbaatster van café Den Houten Kop. “De zestigjarige Danuta W. die met haar 24-jarige zoon in het hoekpand woont, liet net werken uitvoeren bij haar thuis. Wellicht is er door de werken iets misgelopen. Ze zijn net zoals ik Belgen met Poolse roots, hopelijk komt alles goed met hen. De zoon zou er intussen al beter aan toe zijn.”

Op het gelijkvloers van het pand is nachtwinkel Kedyl gevestigd. Heel het pand werd verzegeld door de politie waardoor de nachtwinkel dinsdag gesloten bleef.

Volledig scherm
De schade aan het hoekpand is groot. Alle verdiepingen zijn onbewoonbaar verklaard. © Sander Bral
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. VIDEO. Antwerpse Schelde opnieuw wat properder dankzij 1.000 Antwerpenaars en Clean Up

  VIDEO. Antwerpse Schelde opnieuw wat properder dankzij 1.000 Antwerpe­naars en Clean Up

  Een duizendtal mensen staken zaterdag de handen uit de mouwen om samen afval te rapen langs de Schelde in het kader van River Cleanup. Kilo’s sigarettenpeuken, honderden flesjes en blikjes, isomo, etensverpakking, drugspuiten en afval van schepen werd gevonden op slechts enkele uren tijd. Afval dat anders in onze zeeën en oceanen terecht zou komen. “Belangrijker dat opruimen is het bewustmakingsproces”, klinkt het bij de organisatie.
 2. Beschikbare bouwgronden slinken: Antwerpse vastgoedspeler Antonissen Development Group trekt naar Luxemburg

  Beschikba­re bouwgron­den slinken: Antwerpse vastgoed­spe­ler Antonissen Develop­ment Group trekt naar Luxemburg

  Nu het aantal beschikbare bouwgronden in België zienderogen slinkt, kijken steeds meer Belgische vastgoedspelers en -investeerders over de grens, richting Luxemburg. Die markt boomt als nooit tevoren. Dat blijkt uit een marktanalyse die Antonissen Development Group heeft gemaakt om zijn eerste stappen op de Luxemburgse markt voor te bereiden. De Antwerpse vastgoedspeler breidt dan ook zijn activiteiten uit en huurt daarvoor zelfs een nieuw kantoor in de Luxemburgse hoofdstad.
 3. Luchthaven wil geen torens tot 100 meter aan Pelikaanstraat: “Maximaal 57 meter”

  Luchthaven wil geen torens tot 100 meter aan Pelikaan­straat: “Maximaal 57 meter”

  De Antwerpse luchthaven ziet torens tot 100 meter hoog aan de Pelikaanstraat niet zitten. “Het advies van de luchthaven stelt dat de hoogte maximaal 56,86 meter mag bedragen”, zegt het kabinet van schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). “We gaan nu bekijken wat dit voor het ruimtelijk plan (RUP) betekent. We zullen er in elk geval alles aan doen om dit braakliggende gebied aan te pakken.”