Volledig scherm
Minister Philippe De Backer, Koen Van Gerven (CEO van bpost), Mark Dirckx (CEO van ENGIE Fabricom) en minister Lydia Peeters onthullen de zonnepanelen. © Klaas De Scheirder

Bpost bedekt sorteercentrum met 3.700 zonnepanelen

Op het dak van postsorteercentrum X aan de Noorderlaan in Antwerpen onthulde bpost vandaag 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen. Het is ondertussen het vierde sorteercentrum dat werkt met zonne-energie.

Volledig scherm
Uittredend minister van Post en Telecom Philippe De Backer (Open Vld) test al even de brommertjes die bpost wil inzetten. © Klaas De Scheirder

De zonnepaneleninstallatie van 3.700 panelen op het dak van het bpost sorteercentrum X werd ingehuldigd door federaal minister van Post Philippe De Backer, Vlaams minister van Energie Lydia Peeters, CEO van bpost Koen Van Gerven en CEO van ENGIE Fabricom Mark Dirckx. Bpost is recent voor het zesde jaar op rij verkozen tot meest groene postale operator ter wereld. “Die positie wil ons bedrijf behouden en versterken. Sinds 2007 hebben we onze CO²-uitstoot beperkt tot 40 procent. Tegen 2030 willen we die uitstoot nog eens met 20 procent verlagen. Dit doen we door tegen 2030 de helft van ons wagenpark elektrisch te maken. In totaal gaat het daar dus om 4.000 van onze 8.000 voertuigen. Al in 2022 zullen er 600 nieuwe elektrische bestelwagens rondrijden”, zegt bpost Ceo Koen Van Gerven.

Vandaag al gebruikt bpost in steden zoals Antwerpen, de nieuwe “Colibus”, een 100% elektrische voertuig, speciaal ontworpen voor de pakjesmarkt. Hij zal in stedelijk gebied de middelgrote diesel bestelwagens vervangen. Het voertuig heeft een laadcapaciteit van meer dan 100 pakjes en is ergonomisch ontworpen voor de chauffeur.

De 3.700 fotovoltaïsche panelen werden geïnstalleerd door Engie Fabricom en hebben een capaciteit van 1 megawatt. Met deze nieuwe installatie in Antwerpen heeft bpost nu in totaal 33.000m² zonnepalen op zijn verschillende gebouwen in België, waarmee het duidelijk een van de belangrijkste spelers is in ons land op het gebied van zonne-energie. Engie heeft inmiddels al meer dan 900.000 zonnepanelen geïnstalleerd, waaronder 12.460 op het dak van de sorteercentra in Gent, Luik, Charleroi en Antwerpen. De vier installaties hebben een totaalcapaciteit van 3,2 megawatt, het equivalent van het jaarlijks verbruik van ongeveer 900 gezinnen, en moeten zorgen voor een CO₂-besparing van ruim 1.200 ton per jaar.

Engie levert de energie aan bpost aan een voordeeltarief en plaatst en onderhoudt de installaties. Na 10 jaar wordt bpost eigenaar van de installaties.

“We zijn ons bewust van het feit dat de Belgische consumenten meer en meer gebruik maken van webshops, wat leidt tot een groeiende pakjesdistributie. Om deze groei ook ecologisch op te vangen en binnen de top van de meest duurzame logistieke spelers te blijven, heeft bpost nieuwe CO₂-reductie objectieven opgesteld voor 2030. We willen de uitstoot van CO² met 20 procent verminderen. Als je bedenkt dat we sinds 2007 de CO² uitstoot van het bedrijf al met 40 procent terugbrachten, lijkt dat misschien weinig. Maar als we niets zouden doen, zou de CO² uitstoot tegen 2030 met 20 procent stijgen. Op deze manier halen we met ons bedrijf alvast de klimaatdoelstelstellingen van Parijs”, aldus Van Gerven.

Naast de nieuwe Colibus en de elektrische bestelwagens, heeft bpost ook 2.652 elektrische fietsen en 324 elektrische driewielers.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Rock Around The Serviceflats: PVDA danst voor betaalbare serviceflats in Sint-Andrieswijk

  Rock Around The Service­flats: PVDA danst voor betaalbare service­flats in Sint-An­drieswijk

  Betaalbare serviceflats voor iedereen én geen extra kosten voor bewoners bij een verhuis: de Antwerpse PVDA kleedde die eis dit weekend in met een ‘Rock Around the Serviceflats’ in de Sint-Andrieswijk. Aan het plein Oever gaat het Antwerps Zorgbedrijf 47 serviceflats renoveren, om er 37 over te houden. De marxistische partij is bezorgd over de verhuis van de bewoners en wil met een petitie naar de gemeenteraad.
 2. Taxichauffeur stopt vandalen

  Taxichauf­feur stopt vandalen

  Een taxibestuurder riep dit weekend de politie erbij omdat hij aan de Paardenmarkt achter een aantal jongeren zat die de spiegels van verschillende wagens beschadigd hadden. Ze zouden wild tekeer zijn gegaan en de spiegels met de voeten afgestampt hebben. Ze gooiden ook vuilnisbakken op de grond en beschadigden enkele openbare steps. Aan de hand van de beschrijvingen konden de aangestuurde patrouilles en het prostitutieteam dat bijstand leverde enkele verdachten gevat worden. De drie jongeren werden in het Schipperskwartier tegengehouden worden. Het juiste aantal benadeelden moet nog in kaart gebracht worden. Wie schade opliep, kan online of via de Blauwe Lijn een afspraak maken met de politie om aangifte te doen.
 3. ‘t Is lente in de Zoo: fruittaart voor jarig brilbeertje Tinka, gorillababy Thandie vertedert bezoekers

  ‘t Is lente in de Zoo: fruittaart voor jarig brilbeer­tje Tinka, gorillaba­by Thandie vertedert bezoekers

  Ik zag twee beren... De Antwerpse Zoo beleeft vroege topdagen, dus werd het dit weekend behoorlijk druk. Ook de dieren doen hun voordeel met het fraaie weer. Neem nu de brilberen. De verzorgers verrasten de kleine Tinka, dit weekend precies 1 jaar oud, met een ‘fruittaart’. Dat pakte enigszins anders uit. Tinka zette stevig de tanden in de kartonnen doos en leek niet geïnteresseerd in al het lekkers. Een buitenkans voor Tinka’s mama Zamora, die er niet kon aan weerstaan.