Volledig scherm
Studente Julie Van Espen (23) verdween zaterdagavond. Vrienden hingen zondag langs het vermoedelijke fietstraject langs het Albertkanaal affiches op. © De Roeck, Facebook

Bloedsporen op aangetroffen kledingstukken vermiste Julie Van Espen (23)

De zoekactie in de omgeving van de Burgemeester Gabriel Theunisbrug in Merksem (Antwerpen) naar sporen van de verdwenen studente Julie Van Espen (23) is iets na 22.00 uur gisterenavond grotendeels afgebroken. De politie zoekt vandaag verder. Rond half twee 's nachts gaf het parket van Antwerpen beelden vrij van een “belangrijke getuige”, met de vraag zich te melden. 

Op vraag van het Antwerpse parket, verspreidt de politie beelden van een man die mogelijk een belangrijke getuige in de zaak is. De politie vraagt de persoon in kwestie zich kenbaar te maken bij de onderzoekers of andere politiediensten. Ook mensen die weten wie de man is, worden gevraagd contact op te nemen met de politie:

De politie kamde gisterenavond nog een bouwwerf uit met de hulp van de civiele bescherming. De perimeter is voorlopig vrijgegeven. De zoekactie op het Albertkanaal werd al eerder afgesloten. Gevreesd wordt dat de jonge vrouw uit Schilde die met de fiets op weg was, op een gewelddadige manier om het leven is gekomen. 

lees verder onder de video:

Een team van de politie en de cel Vermiste Personen coördineert vanuit een sporthal in de buurt de zoekacties.  Ze blijven standby. Familieleden van Julie zijn inmiddels naar huis vertrokken.

Op kledingstukken die eerder op de dag werden aangetroffen in de Carettestraat (Merksem) nabij het Albertkanaal zijn bloedsporen aangetroffen, zo is bevestigd aan onze redactie. Ook het rieten mandje dat op haar fiets stond, werd gevonden.  De politie stelde vervolgens een ruime veiligheidszone in. Binnen die veiligheidszone werd een zoekactie opgestart door de Cel Vermiste Personen. 

In de loop van de middag werd naar sporen gezocht door de politie, met een speurhond en met een helikopter. Op het water van het Albertkanaal werd met sonarboten en duikers gezocht.

Bouwwerf

Gisterenavond zochten  agenten verder op een bouwwerf aan de Theunisbrug. Voor technische ondersteuning werd daarbij de civiele bescherming ingeschakeld. 

De studente vertrok zaterdag rond 18.30 uur met haar fiets vanuit haar huis in De Nachtegaal in Schilde naar het centrum van Antwerpen, maar kwam niet aan op een afspraak met vriendinnen. Politie en parket spraken meteen van een verontrustende verdwijning.  Een opsporingsbericht werd verspreid. Een oproep op sociale media door familie en vrienden is al meer dan 170.000 keer gedeeld.

Het parket wou over de gevonden spullen alleen kwijt dat er verder onderzoek naar wordt verricht. “Hopelijk geven zij meer duidelijkheid over de verdwijning”, zegt parketwoordvoerster Lieselotte Claessens. “Omdat er aanwijzingen zijn dat het gaat om een gewelddadige verdwijning, is er ook een onderzoeksrechter gevorderd die een moordonderzoek zal starten.” De speurders focusten op Merksem nadat signalen van Julies smartphone voor het laatst werden opgepikt bij een zendmast nabij het Sportpaleis. Het toestel zou rond 23.30 uur zaterdagavond zijn uitgeschakeld.  

Volledig scherm
Ook zondagavond laat was de politie nog volop bezig aan het Albertkanaal. © photo_news
Volledig scherm
De politie speurt met een sonarboot op het Albertkanaal. De zoekacties op het Albertkanaal zijn afgesloten. © De Roeck
Volledig scherm
Ook duikers van de brandweer verleenden assistentie, maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat er zich iets in het water zou bevinden. © De Roeck
Volledig scherm
De politie heeft de Carettestraat in Merksem nabij het Albertkanaal afgezet voor nader onderzoek. © De Roeck

Fiets

Het vermoedelijke fietstraject van Julie ging wellicht via het Albertkanaal en de fietsbrug. Julie is slank gebouwd, 1,64 meter groot en heeft lange blonde haren. Ze is het laatst gezien met een groene-kaki winterjas en donkergrijze sportschoenen van het merk Adidas. Ze reed op een donkerkleurige damesfiets van het merk Peugeot, met een rieten mandje op het stuur.

Volledig scherm
© De Roeck
Volledig scherm
Vrienden van Julie hangen posters op. © De Roeck
Volledig scherm
Ook een speurhond wordt ingezet in de zoektocht naar Julie Van Espen. © Marc De Roeck

Ook de Universiteit Antwerpen, waar Julie Van Espen de master internationale betrekkingen en diplomatie volgt, deelde de Facebook-oproep van de familie. “Onze studenten leven duidelijk erg mee”, reageert woordvoerder Peter De Meyer. “Zondagochtend vroeg kwam uit diverse hoeken de vraag of we de oproep van de familie mee wilden delen. Dat hebben we natuurlijk meteen gedaan via de Facebookpagina van de universiteit. Studenten die naar aanleiding van de verdwijning nood hebben aan een gesprek, kunnen terecht bij de studentenbegeleiders van de universiteit.”

Eric en Kaat, de ouders van de vermiste Julie, worden thuis begeleid door mensen van slachtofferhulp. Zij worden op de hoogte gehouden van de vorderingen in het onderzoek.

Wie meer info heeft over Julie of weet waar ze zich bevindt, kan contact opnemen met de politie via het gratis telefoonnummer 0800/30.300 of via opsporingen@police.belgium.eu.

Volledig scherm
De Carrettestraat in Merksem. © De Roeck
Volledig scherm
© rv
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Cafébaas zet beelden inbraak op sociale media: “Ik weet dat het niet mag, maar ben zo moedeloos”
  PREMIUM

  Cafébaas zet beelden inbraak op sociale media: “Ik weet dat het niet mag, maar ben zo moedeloos”

  Han Vandenbroeke en Kristien Uytterhoeven van café De Vryheyt aan de Troonplaats in Antwerpen kregen de afgelopen week vier (!) keer een inbreker over de vloer. Maar het wordt nog frappanter: het ging vier keer om dezelfde dader die overigens in het verleden ook al drie keer langskwam. Om er nog een schepje bovenop te doen: de laatste twee feiten werden allebei zondagnacht gepleegd. Han plaatste beelden van de bewakingscamera op sociale media. “Mag niet, dat weet ik, maar ik word er moedeloos van.”
 2. Dronken bestuurder (36) opgepakt na vluchtmisdrijf

  Dronken bestuurder (36) opgepakt na vluchtmis­drijf

  Een 19-jarige man is zaterdagnacht lichtgewond geraakt bij een verkeersongeval met vluchtmisdrijf in de Carnotstraat. De wagen waarin het slachtoffer zat, werd in de flank aangereden nadat ze linksaf wilden slaan in de Ommeganckstraat. Het voertuig dat de crash veroorzaakte, reed na het ongeval gewoon verder via de Turnhoutsebaan. Een patrouilleploeg merkte kort nadien een voertuig op dat over de Ring zwalpte en zwaar beschadigd was. Ter hoogte van de afrit Berchem werd de bestuurder aan de kant gezet voor een controle. Al snel werd duidelijk dat het om de wagen ging die na het ongeval op de vlucht was gegaan. De bestuurder legde een positieve ademtest af en zijn rijbewijs werd meteen ingetrokken voor 15 dagen. De man (36) had zoveel gedronken dat hij meteen gearresteerd werd voor dronkenschap. Hij zal zich na ontnuchtering moeten verantwoorden voor het vluchtmisdrijf.
 3. Hele reeks verkeersinbreuken tijdens controleactie

  Hele reeks verkeersin­breu­ken tijdens controleac­tie

  De politie heeft zaterdag een verkeerscontrole gehouden in de omgeving van de Kaaien. Vijf bestuurders testten daarbij positief op het gebruik van drugs en hun rijbewijs werd ingetrokken voor 15 dagen. Drie andere bestuurders verloren hun rijbewijs door overmatige alcoholconsumptie. Daarnaast negeerden elf bestuurders een verbodsbord en negen foutparkeerders werden ook op de bon geslingerd. Eén fietser reed door het rood en kreeg een boete. Ook een automobilist negeerde een rood licht en werd beboet.
 1. Geseinde man opgepakt tijdens controleactie

  Geseinde man opgepakt tijdens controleac­tie

  Het wijkondersteuningsteam regio Centrum van de Lokale Politie Antwerpen merkte zaterdag tijdens een controleactie een verdachte man op. De inspecteurs spraken de man aan, maar die stak te straat over en probeerde de agenten te ontlopen. De agenten besloten de man aan een controle te onderwerpen en stelden vast dat hij geseind stond voor een diefstal met geweld, waarbij een slachtoffer verschillende stampen tegen het hoofd moest incasseren en heel wat geld gestolen werd. De man (31) was bovendien ook nog bekend voor heel wat andere feiten van zware diefstal. Hij is voorgeleid bij de onderzoeksrechter.
 2. Uitgetest ‘Speeddating’: “Zelfs al vind je er niet je droompartner, gezellig wordt het sowieso”
  PREMIUM

  Uitgetest ‘Speedda­ting’: “Zelfs al vind je er niet je droompart­ner, gezellig wordt het sowieso”

  Meer dan een derde van de Antwerpenaren is single en dat aantal zal volgens officiële cijfers nog toenemen. Goed nieuws voor wie op zoek is naar een partner, want de vijver om uit te vissen wordt alleen maar groter. Moderne technologie vergemakkelijkte het daten met apps zoals Tinder en Happn, maar de laatste jaren wonnen ook andere datingconcepten aan populariteit. In Antwerpen bestaan er vandaag talloze speeddates, singlefeestjes, matchingevenementen en singleweekends om andere vrijgezellen te ontmoeten. Ik test ze wekelijks voor jullie uit in de hoop dat ik dit jaar mijn laatste valentijn alleen moest vieren.