Volledig scherm
© BELGA

Binnenkort vliegen drones met bloed tussen Antwerpse ziekenhuizen

Vanaf 23 september zullen er drones met onder meer weefsel, bloed en medicijnen tussen de ziekenhuizennetwerken GZA, ZNA en Helix vliegen. Het Antwerpse bedrijf Helicus bestuurt de drones, die tegen 60 km/h over de daken zullen vliegen. 

Voor wie futuristische taferelen vreest met tientallen drones boven onze hoofden, geen paniek: de drones zouden nauwelijks zichtbaar of hoorbaar zijn vanop de grond, en aanvankelijk wordt er gewerkt met één wekelijkse vluchtdag. De drones, die 20 tot 25 kilogram wegen, zouden vooral boven de daken vliegen, en niet boven de straten. Ze vliegen tussen 90 en 150 meter hoog aan een snelheid van 60 km/h. Eind september beginnen de vluchten tussen 21 Antwerpse ziekenhuizen van GZA, ZNA en Helix, en in december start ook in Hasselt een soortgelijk project, tussen de locaties van de Jessa ziekenhuizen.

Spoedtransport

Het Antwerpse bedrijf Helicus staat in voor de dronetransporten. Vanuit een commandocentrum worden de drones bestuurd, en dat team staat ook in contact met luchtverkeersleiding Skeyes. Helicus is lid van een groep organisaties uit de publieke en private sector die van Europa testen en demonstraties mogen uitvoeren rond droneverkeer boven België. De drones tussen Antwerpse ziekenhuizen wordt een van de eerste grote realisaties van dat project. Aanvankelijk vliegen de drones maar op één vaste dag per week, maar Helicus wil snel uitbreiden naar dringende transporten op aanvraag, die op elk moment ingezet kunnen worden. 

De wegen vol, de lucht leeg

En die drones zijn nodig, volgens Mikael Shamim van Helicus. “De volksgezondheid in Vlaanderen biedt fantastische kwaliteit aan een betaalbare prijs, maar om die prijs betaalbaar te houden, moeten er bepaalde kosten gedrukt worden. De bevolking veroudert, en er komen steeds duurdere technologieën, en dat drukt op het budget. Om dezelfde kwaliteit te blijven aanbieden, is er nood aan besparing op het vlak van bijvoorbeeld transport. Daar komt nog bij dat de huidige weginfrastructuur al zo veel te verduren heeft, en het luchtruim wordt amper gebruikt. Met andere woorden: de lucht is leeg, terwijl de wegen vol zitten.”

Problemen met privédrones

Shamim verzekert ons dat de dronetransporten veilig zijn, en we niet bang moeten zijn voor vallende drones of ongelukken. “Luchtverkeer is een pak veiliger dan wegverkeer, waar we intussen gewend zijn aan het groot aantal ongevallen en slachtoffers”, zegt Shamim. “Met luchtverkeer wordt erg voorzichtig omgesprongen en we werken goed samen met Skeyes. Mogelijke conflicten met privédrones zijn wel een bron van bezorgdheid voor ons, er moet nog veel meer sensibilisering gebeuren daarrond. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat ze met hun drone maar 10 meter hoog mogen gaan en dan alleen nog op hun privéterrein.”

Volledig scherm
Zo zal het transport er mogelijk uitzien. © Foto Helicus Aero Initiative
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Baby Bee na tien jaar radiostilte terug aan de knoppen op Oldskool Belgium: “Uit nostalgie en voor de heropleving van house uit de jaren negentig”
  PREMIUM

  Baby Bee na tien jaar radiostil­te terug aan de knoppen op Oldskool Belgium: “Uit nostalgie en voor de herople­ving van house uit de jaren negentig”

  Het feestconcept Oldskool Belgium duikt vrijdag alweer in de platenkoffers van 35 jaar house-geschiedenis in Café Capital in het Antwerpse Stadspark. Achter de knoppen staat Baby Bee, de halve trouwboek van Smos, die samen hun carrière begonnen in de vroege jaren negentig en deel uitmaakten van de kleine groep deejays die pionierden in de Belgische housemuziekscene. “Ik heb het dj-leven volledig achter me gelaten en hou mijn identiteit dan ook liever geheim.”
 2. RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdekkingstocht
  PREMIUM

  RECENSIE. Dim Dining: een culinaire ontdek­kings­tocht

  In november kreeg Dim Dining de titel ‘Aziaat van het jaar’ en meteen een 15/20 in de Gault&Millau, en dat is absoluut niet overdreven. Het duo Simon van Dun (in de keuken) en Jonas Kellens (in de zaal) zorgt in het exclusieve restaurant op de Vrijdagmarkt voor eigenzinnige Aziatische gerechten met topproducten, en een fantastische bediening. Bij Dim Dining geef je iets meer uit dan in het modale restaurant, maar je krijgt er een ervaring voor in de plaats. Lees hier meer over onze restaurantrecensies.
 3. Drugsverkoop vanuit pand opgerold

  Drugsver­koop vanuit pand opgerold

  Het wijkondersteuningsteam West van de lokale politie zag vrijdag een man zoekend over de Paardenmarkt wandelen. De inspecteurs vermoedden dat de man op zoek was naar drugs en volgden hem. In de De Pretstraat ging de man een woning binnen. Een paar tellen later verliet hij het pand opnieuw. Aangezien de politie vermoedde dat er net drugs aangekocht werd, controleerde de inspecteurs de man. Ondertussen zagen ze nog een vermoedelijke klant bij het pand aankomen. Ze kochten beiden bij een andere verkoper. In het onderzoek werden drie huiszoekingen verricht. De politie vond verdovende middelen, geld en mobiele telefoons. Vier personen werden gearresteerd. Twee van hen zijn voor de onderzoeksrechter geleid.
 1. Dealer verstopt drugs in mond bij politiecontrole

  Dealer verstopt drugs in mond bij politiecon­tro­le

  De lokale politie merkten vrijdagavond een man op in de Offerandestraat. Hij stond duidelijk op iemand te wachten. De politie besloot de man even in de gaten te houden. Al snel maakte die contact met een andere man, die hoofdschuddend vertrok. De twee werden gecontroleerd. De eerste verklaarde dat hij drugs wilde kopen. Maar de verkoper wilde er niet op ingaan. De tweede man, de vermoedelijke verkoper, had drie gebruikershoeveelheden cannabis in zijn mond. Hij had ook een som geld op zak. De verkoper bleek illegaal in het land te zijn. Aangezien hij eerder al eens werd gearresteerd, kon de politie deze keer zijn verblijfplaats snel achterhalen. Bij een huiszoeking vond de politie een weegschaal, verpakkingsmateriaal en een kleine hoeveelheid cannabis.